Perustelut
Kuntalaisen hyvinvoinnin ja alueensa elinvoiman edistäminen ovat kuntalain mukaan kunnan tärkeimmät tehtävät. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä on säädetty eri laeissa, mikä on edellyttänyt kokonaisuuden kaupunkitasoista haltuunottoa. Lisäksi hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sisältyy kaikkien palvelualueiden tehtäviin ja on otettava huomioon kunnan ja tulevan hyvinvointialueen kaikessa päätöksenteossa ja toiminnassa. Hyvinvointijohtamiseen tarvitaan selkeä johtamisjärjestelmä ja selkeästi nimetyt vastuut. Ylin johto vastaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä kunnassa että hyvinvointialueella. Tampereen kaupungin hallintosäännön 15 § mukaisesti kaupunginhallituksen tehtävänä on ohjata hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisen tueksi kunnan on seurattava asukkaittensa terveyttä ja hyvinvointia sekä niihin vaikuttavia tekijöitä väestöryhmittäin sekä kunnan palveluissa toteutettuja toimenpiteitä, joilla vastataan kuntalaisten hyvinvointitarpeisiin. Kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä on raportoitava valtuustolle vuosittain, minkä lisäksi valtuustolle on kerran valtuustokaudessa valmisteltava laajempi hyvinvointikertomus. Kunnan tulee strategisessa suunnittelussaan asettaa paikallisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin perustuvat terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tavoitteet, määriteltävä niitä tukevat toimenpiteet ja käytettävä näiden perustana kuntakohtaisia hyvinvointi- ja terveysosoittimia. Lisäksi kunnan on nimettävä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen vastuutaho.
Sote-uudistuksen toteutuessa kunnalta edellytetään tiivistä yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä hyvinvointialueen kanssa ja tuettava hyvinvointialueen toimintaa omalla asiantuntemuksellaan. Lisäksi kunnan on tehtävä yhteistyötä muiden kunnassa toimivien julkisten tahojen sekä yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Kunnan on myös edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Kunnan on myös osallistuttava sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain mukaisiin neuvotteluihin hyvinvointialueen kanssa.
Tampereen kaupungissa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaatiotehtävä kuuluu hyvinvointikoordinaattorin tehtävään, joka organisatorisesti sijoittuu sivistyspalvelujen palvelualueen yhteisiin palveluihin. Kaupunkitasoisesti hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemoja käsitellään säännöllisesti hyvinvointityöryhmässä. Jatkossa lakisääteisesti kunnalle kuuluvien palvelujen osalta päävastuu asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä kuuluu kunnan vastuulle. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisen näkökulmasta yhteistyötä kaupungin ylimmän johdon kanssa tulee vahvistaa jo olemassa olevia rakenteita uudistamalla ja tiedon välitystä parantamalla.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Tampereen kaupungissa merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.