Yhdyskuntalautakunta, kokous 2.11.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 318 Torponpuiston yleissuunnitelma ja Länkiniitynmäen leikkipaikan poistaminen 

TRE:5762/10.03.04/2021

Valmistelija

  • Larinkari Mirjam, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Milja Nuuttila, puh. 050 413 1911, etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Torponpuiston kunnostettava leikkipaikka sijaitsee Linnainmaalla. Leikkipaikalle kulku on Jussinkulmalta ja leikkipaikan itäpuolella olevalle kentälle pääsee myös Länkipuistonkadun kautta. Torponpuiston lähileikkipaikka muutetaan alueleikkipaikaksi täydentämällä toimintoja monipuolisesti vanhemmille lapsille soveltuvalla monitoimitelineellä ja kuntoilupaikalla. Myös pienten lasten hiekkanosturi vaihdetaan uuteen hiekkapajaan. Hyväkuntoiset keinutelineet, karuselli ja torniliukumäki säilytetään paikallaan. Pölliauto kunnostetaan ja siirretään pienten lasten leikkialueen reunaan. Jousikiikku siirretään myös pienten lasten leikkialueelle.

Nykyiset penkit kunnostetaan. Kaikki valaisimet uusitaan. Pelikentän itäpäätyyn asennetaan aita ja valaisinmastot uusitaan. Pelikentän ja Länkipuistonkadun välinen käytävä valaistaan. Leikkipaikan yhteyteen istutetaan uutta puustoa.

Yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävänä netissä, Tampereen palvelupisteellä ja maastossa 21.9. – 5.10.2021. Suunnitelmaluonnoksesta saatiin yksi palaute, jossa toivottiin mm. puita tai katos istumapaikkojen läheisyyteen, vauvakeinuistuinten siirtämistä lähemmäs pienten lasten leikkialuetta ja matalampia pensaita keinun viereen. Suurin kritiikki koski Länkiniitynmäen leikkipaikan poistamista. Sitä pidettiin esim. säilyvää Korpikodinpuiston leikkipaikkaa viihtyisämpänä, joskin välineistö kaipaisi uudistamista. Torponpuistoon on esitetty mahdollisimman monta uutta varjoa tuovaa puuta. Istumapaikkojen lähelle ei voi sijoittaa lisää puita tai katosta, sillä kunnossapidon kalustolle pitää jättää liikkumatilaa leikkialueella. Talvella pitää päästä myös kunnossapidon ajamaan leikkipaikan kautta vesikaivolle, josta otetaan kentän jäädytysvesi. Nykyiset turvaistuinkeinuistuimet ovat matalimmassa keinutelineessä, joten niitä ei ole tarkoituksenmukaista siirtää korkeampaan keinutelineeseen. Turvaistuinkeinua käytettäessä on aina vauhdinantaja mukana, joten sen sijaintia ei pidetä turvattomana suhteessa muuhun leikkivälineistöön. Nykyiset pensaat voidaan aina tarvittaessa leikata alas. Länkiniitynmäen leikkipaikka on esitetty poistettavaksi Leikkipaikkaohjelmassa 2021–2030. Korpikodinpuistoon tulee vielä välinetäydennystä ennen kuin leikkipaikka kunnostetaan perusteellisemmin ohjelmakauden loppupuolella.  

Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Rakennussuunnitelmassa esitetään tarkentuneet istutettavat puut, pintamateriaali-, väline-, valaistus- ja varustetiedot.

Torponpuiston kunnostettava pinta-ala on yhteensä n. 7138 m2 eli ja kustannusarvio kokonaisuudessaan 190 000 €, joten neliökustannukseksi muodostuu 26.62 €.

Torponpuiston kunnostamista esitetään toteutettavaksi vuonna 2022. Torponpuiston kunnostuksen yhteydessä poistetaan Länkiniitynmäen leikkipaikka. Sieltä poistetaan välineet, alue maisemoidaan ympäristöön sopivaksi ja käytäväyhteydet säilytetään.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Torponpuiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/21581/2, ja Länkiniitynmäen leikkipaikan poistaminen hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Timo Koski, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Janne Syrjä, Milja Nuuttila, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Maarit Voimanen (Infra Oy), Tea Leppänen (Infra Oy), Teemu Kylmäkoski (Infra Oy), palautteen antaja 1 kpl

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.