Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 9.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 23 Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2022 vuosisuunnitelma 

TRE:5928/02.02.01/2021

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Pauliina Laisi, puh. 040 836 2730 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2022 talousarvion ja vuosien 2023 – 2025 taloussuunnitelman kokouksessaan 15.11.2021 § 198.  Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Strategiavalmistelun aikataulusta johtuen vuoden 2022 vuosisuunnitelman hyväksymisen takaraja on poikkeuksellisesti 18.2.2022. 

Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta. Vuosisuunnitelman poikkeuksellisesta hyväksymisaikataulusta johtuen vuoden 2022 toimenpiteistä raportoidaan kuitenkin ainoastaan elokuun ja vuoden lopun tilanteesta.  

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen organisaatiossa asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelut muodostuvat kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän palveluista, joihin kuuluvat tilaomaisuuden hallinnan, asumisen kehittämisen ja palvelutilaverkkojen sekä kiinteistötoimen yksikkö. Kaupunginhallituksen ohjauksessa ovat valtuustoon nähden erikseen sitovat kehitysohjelmat, joita ovat Hiedanranta ja Viiden tähden keskusta. 

Kaupungin tilaomaisuus on asunto- ja kiinteistölautakunnan vastuulla. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä vastaa palvelutilaverkkojen suunnittelusta ja kehittämisestä toisen asteen ammatillisen koulutuksen (TREDU) tiloja lukuunottamatta käyttäjälautakuntien linjaamien palveluverkkoselvitysten ja konsernin kokonaisedun edellyttämällä tavalla. Tilahankkeet esitetään vuosittain laadittavassa talonrakennusohjelmassa, jonka toteutuksesta palveluryhmä vastaa yhteistyössä Tampereen Tilapalvelut Oy:n kanssa palvelusopimukseen perustuen.

Vuosisuunnitelmassa asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintatulot ovat 275,7 milj. euroa, toimintamenot 111,7 milj. euroa ja toimintakate 163,9 milj. euroa. Toimintakate on valtuuston hyväksymän talousarvion mukainen.

Toimintatulot muodostuvat pääosin tilaomaisuuden vuokratuotoista 161,3 milj. euroa, maa-alueiden vuokratuotoista 57,8 milj. euroa, maa-alueiden pysyvien vastaavien myyntivoitoista 31,7 milj. euroa, tilaomaisuuden pysyvien vastaavien myyntivoitoista 22,1 milj. euroa ja maankäyttösopimuskorvauksista 1,5 milj. euroa. Tilavuokratuotoista 83 %, 134,5 milj. euroa, on kaupungin sisäistä vuokratuloa. Lautakunnan toimintamenoihin sisältyvät mm. Tampereen Tilapalvelut Oy:ltä ostettavat tilojen ja kiinteistöjen huollon ja kunnossapidon, hankejohtamisen, tilavuokralaskutuksen, kiinteistöjohtamisen ja tilanhallinnan palvelut yhteensä 47,0 milj. euroa sekä ulkopuolelta vuokrattujen tilojen vuokrakulut 51,7 milj. euroa. Tampereen Tilapalvelut Oy:lta ostettavat rakennuttamispalvelut sisältyvät vuosisuunnitelmassa investointimenoihin ja sisältävät valtuuston hyväksymän talousarvion mukaiset talonrakennushankkeet.

Vuosisuunnitelmassa asunto- ja kiinteistölautakunnan nettoinvestoinnit ovat valtuuston hyväksymän talousarvion mukaisesti -118,4 milj. euroa. Nettoinvestointimenot muodostuvat talonrakennusinvestoinneista (-96,9 milj. euroa pl. Hiedanranta), maa-alueisiin kohdistuvista investoinneista (-12,3 milj. euroa pl. kehitysohjelmat) sekä Hiedanrannan ja Viiden tähden keskustan kehitysohjelmiin kohdistuvista investoinneista (yhteensä -9,2 milj. euroa) .  Vuosisuunnitelmassa on esitetty tarkempi erittely investointikohteista.

Talousarviossa sitoviksi määriteltyjen vuositavoitteiden, määrärahojen ja tuloarvioiden muutoksista päättää kaupunginvaltuusto. Vuosisuunnitelman hyväksyvä toimielin voi päättää tarkemmasta sitovuudesta toimielimeen nähden.

Vuoden 2022 talousarviossa kaupunginvaltuustoon nähden sitovaa on lautakuntarakenteen mukainen lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit, pois lukien alla luetellut erikseen sitovat erät, jotka sisältyvät asunto- ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelmaan: 

  • Talonrakennushankkeet, nettoinvestoinnit (pl. Hiedanranta), - 96,9 milj. euroa
  • Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma, nettoinvestoinnit, -2,2 milj. euroa
  • Hiedanranta-kehitysohjelma, nettoinvestoinnit -7,0 milj. euroa
  • Hiedanranta-kehitysohjelma, toimintakate, -0,3 milj. euroa

 

Lautakuntaan nähden sitovuus noudattaa talousarvion sitovuussääntöä. Asunto- ja kiinteistölautakunta voi perustellusta syystä hyväksyä uudisrakennushankkeissa ja peruskorjaus- ja perusparannushankkeissa ylityksen talonrakennusten nettoinvestointien kokonaissumman (pl. Hiedanranta) rajoissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2022 vuosisuunnitelma hyväksytään siten muutettuna, että laaditaan yhteistyössä eri vastuutahojen kanssa selvitys kaupunkikuvallisesti ja museaalisesti arvokkaista rakennuksista, jotka halutaan säilyttää varsinaisen käyttötarkoituksen päätyttyä. Samalla selvitetään mikä on kiinteistön tuleva käyttötarkoitus. Selvitykseen liitetään toimintamalli miten kiinteistön ylläpidosta huolehditaan.

Palvelualueen johtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä muutoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Asian esittelijä Teppo Rantanen teki seuraavan muutoksen liitteenä olevaan vuosisuunnitelmaan: ” Vuosisuunnitelman sivulle 24 purettavien rakennusten kohtaan "kulkutautisairaalan pesula" lisätään huomio "(asemakaavan mahdollistaessa)".
Puheenjohtaja totesi näin muutetun liitteen olevan asian käsittelyn pohjana.

Matti Höyssä teki seuraavan muutosehdotuksen: ” Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2022 vuosisuunnitelma hyväksytään siten muutettuna, että laaditaan yhteistyössä eri vastuutahojen kanssa selvitys kaupunkikuvallisesti ja museaalisesti arvokkaista rakennuksista, jotka halutaan säilyttää varsinaisen käyttötarkoituksen päätyttyä. Samalla selvitetään mikä on kiinteistön tuleva käyttötarkoitus. Selvitykseen liitetään toimintamalli miten kiinteistön ylläpidosta huolehditaan."
Sirpa Pursiainen kannatti Höyssän ehdotusta.
Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Mia Lumio, Virpi Ekholm, Anu Rajala, Petri Mölsä, Silja Mattila, Niko Suoniemi, Heli Toukoniemi, Auli Heinävä, Pauliina Laisi, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.