Kaupunginhallitus, kokous 14.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 58 Edunvalvonnan tilannekatsaus 

TRE:858/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Yhteysjohtaja Maggie Keskinen, puh. 040 703 1145, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701 ja EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen, puh. 040 776 3446, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Edunvalvonnan tärkeimmät teemat ja tavoitteet vuonna 2022 ovat Tampereen henkilöratapihan uudistus, lentoyhteydet Tampere-Pirkkalasta maailmalle, työllisyyspalveluiden uudistus, osaavan työvoiman saatavuus, elinkeinojen kilpailukyky ja kasvu sekä sote-uudistuksen myötä tuleva uuden elinvoimakaupungin rakentaminen ja yhdyspintojen rakentaminen hyvinvointialueen kanssa. Lisäksi vuonna 2022 käynnistyy seuraavan hallitusohjelman tavoitteiden työstäminen.

Tampereen henkilöratapihan uudistus linkittyy pääradan kehittämiseen sekä Asemakeskus-hankkeeseen. Henkilöratapihan uudistus on keskeinen vaihe pääradan peruskorjauksessa Tampereen näkökulmasta, joka parantaa liikenteen sujuvuutta henkilöliikenteelle ja tavaraliikenteelle koko Suomessa. Edunvalvonnan näkökulmasta keskeistä on, että hanke saa rahoitusta valtiolta vaiheittain toteutukseen 108 milj. euroa, ja että suunnitellut rahoitukset suunnitteluun toteutuvat sellaisenaan. Hanke liittyy valtion Liikenne 12 -suunnitelman toimeenpanoon keskeisesti, ja on Väyläviraston suunnitelman toimeenpanevan investointiohjelmaesitykseen nostettu prioriteettijärjestyksessä ensimmäisten joukkoon. Tampereen seudun kannalta on edullista, että investointiohjelma hyväksyttäisiin esityksen mukaisesti.

Koronapandemian haittavaikutukset globaalille lentoliikenteelle ovat olleet katastrofaaliset, mikä heijastuu myös Tampereen seudun kansainväliseen saavutettavuuteen. Keväällä 2022 pandemiasta toipuminen saa piristysruiskeen, kun AirBaltic käynnistää uudet yhteytensä Tampere-Pirkkalasta suoraan Eurooppaan kuuteen kohteeseen. Lisäksi Finnair on ilmoittanut käynnistävänsä kaksi lentoa päivässä kevätkaudella Helsinkiin. Uutiset ovat erinomaisia erityisesti seudun elinkeinoelämän edellytysten turvaamiselle. Edunvalvonnan näkökulmasta keskeistä on turvata Tampere-Pirkkalan asema Finnairin tulevissa suunnitelmissa sekä varmistaa SAS:n paluu asemalle.

Työllisyyspalveluiden uudistus (TE2024) on historiallisen suuri rakenteellinen muutos julkisella sektorilla, jonka myötä palvelut siirretään vakituisesti valtiolta kunnille vuonna 2024. Siirtoa on edeltänyt mittava ja pitkä kokeilujakso, minkä aikana Pirkanmaalla on rakennettu uutta palveluekosysteemiä. Siirron lainsäädäntö on menossa eduskuntaan päätettäväksi syys-lokakuussa 2022. Ensimmäiset luonnokset hallituksen esityksestä on tulossa kevään aikana. Henkilöstö on siirtymässä kuntiin TE-toimistoista liikkeenluovutuksella, mikä aiheuttaa riskejä toimivan henkilöstöpolitiikan suhteen. Lisäksi työllisyys- ja kasvupalveluiden osalta olennaista on, että tuleviin hyvinvointialueisiin rakennetaan riittävän vahvat kannustimet työllisyyden edistämiseksi ja että palveluiden rajapinnat ovat saumattomat. Tampereen tavoitteena TE2024-uudistuksessa on, että lainsäädäntö mahdollistaa jo rakennetun Pirkanmaan mallin jatkamisen. Rahoitusmallin tulee luoda toisaalta kannusteita, mutta myös kompensoida työttömyyden rakenteita reilusti. Lisäksi rahoitusta on myönnettävä riittävästi pohjoismaisen työvoimapalvelumallin mukaisiin palveluihin sekä uudistuvan tietojärjestelmän rakentamiseen.

Tampereen kaupungin on valmistauduttava myös tulevaan hallitusohjelmaan vaikuttamiseen, sillä eduskuntavaalit käydään huhtikuussa 2023. Työ valmistellaan elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen ja pormestarin esikunnan toimesta ja sitä sovitetaan yhteen keskeisten sidosryhmien kanssa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Edunvalvonnan tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, yhteysjohtaja Maggie Keskiselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle sekä EU-yhteysjohtaja Hannele Räikköselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen ja Mikko Aaltonen liittyivät kokoukseen.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Lauri Savisaari, Mikko Nurminen, Taru Kuosmanen, Juha Yli-Rajala, Minna Kurki, Tiia Joki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)