Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 16.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 39 Metsien hoidon toimintamalli 2022-2030 

TRE:7524/00.01.02/2020

Valmistelija

  • Tuominen Anne, Metsätalouspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Metsätalouspäällikkö Anne Tuominen, puh. 050 517 7053, etunimi.j.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Metsien hoidon toimintamalli 2022-2030 linjaa kaupungin omistamien metsien hoitoa ja käyttöä. Työssä on kuvattu kahdeksan painopisteen näkökulmasta yleiset toimintaa ohjaavat periaatteet sekä kehittämistoimenpiteet. Ne koskevat kaikkia kaupungin omistamia metsiä. Kehittämistoimenpiteitä on 23. Toimenpiteet on koottu Toteutus ja seuranta -luvun lopussa olevaan yhteenvetoon. Toimenpiteiden toteutumista seurataan toimintamalliin kirjattujen mittareiden ohella osana vuosiraportointia.

Monet kehittämistoimenpiteistä tähtäävät luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseen. Toimintamallikaudella tullaan esimerkiksi asettamaan lahopuun määrälliset ja laadulliset tavoitteet lahopuukartoitusten pohjalta. Lahopuuta myös lisätään aktiivisesti metsiin työkohteiden toteutuksen yhteydessä. Ekologista verkostoa tullaan kehittämään aktiivisesti parantamalla heikkoja yhteyksiä ja elinympäristöjä ennakoivasti. Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman mukaisia Metso-kartoituksia täydennetään. Metso-kriteerit täyttävät kohteet luokitellaan arvometsiksi. Metso-kriteerit täyttäville kohteille voidaan perustaa myös luonnonsuojelualueita.

Yksi keskeinen luonnon monimuotoisuuden tilaa parantava toimenpidekokonaisuus on luontotyyppien hoidon suunnittelu ja toteutus. Työ käynnistetään luontotyyppien hoidon ja ennallistamistarpeiden selvityksillä mm. lehdoissa, soilla, paahdeympäristöissä ja perinnebiotoopeilla. Myös luonnonhoidolliseen kulotukseen soveltuvat kohteet selvitetään. Luontotyyppien hoidon toteutus käynnistyy suunnitelmien valmistuttua. Luontotyyppien hoitoa tehdään jatkossa vuosittain osana metsien hoidon prosessia.

Metsien hoitoa ja käyttöä ohjaavat lisäksi toimintamallissa kuvatut metsäluokittaiset tavoitteet. Kaupungin omistamat metsät on luokiteltu seitsemään eri metsäluokkaan: lähimetsiin, ulkoilumetsiin, suojametsiin, retkeilymetsiin, talousmetsiin, arvometsiin ja suojelualueisiin. Luokitteluperiaatteet sekä hoidon ja käytön tavoitteet on kuvattu toimintamallissa metsäluokittain.

Toimintamallissa esitetään linjaukset myös toteutukselle ja seurannalle. Tässä osiossa on muun muassa kuvattu metsien hoidon ja käytön prosessin vaiheet asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien ja dokumenttien saatavuuden näkökulmasta. Asiakkaan palvelupolussa on kuvattu asukkaiden ja muiden tahojen suorien toiveiden käsittely.

Metsien hoidon toimintamallissa esitellään Tampereen metsäomaisuus ja sen tuleva kehitys. Työn taustoja ja valmisteluvaiheita, kuten vuorovaikutuksen toteutusta, on avattu työssä monin tavoin. Erillinen loppuraportti vuorovaikutuksesta on pykälän liitteenä. Toimintamallin luonnos oli nähtävillä ja kommentoitavana 8.2.-9.3.2021. Palautteesta ja sen vaikutuksesta toimintamalliin on valmisteltu palaute- ja vastineraportti, joka on pykälän liitteenä.

Lisätietoja ja Metsien hoidon toimintamallin osaksi valmisteltu karttapalvelu löytyvät verkkosivuilta Metsät 2030, www.tampere.fi/metsat2030.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Metsien hoidon toimintamalli hyväksytään noudatettavaksi vuosina 2022-2030.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi: "Lisäksi lautakunta edellyttää, että lautakunnalle raportoidaan vuosittain metsien hoidon toimenpiteistä. Metsien hoidon toimintamallin päivittämistarve arvioidaan vaalikausittain."

Kokouskäsittely

Pekka Salmi teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen: "Lisäksi lautakunta edellyttää, että lautakunnalle raportoidaan vuosittain metsien hoidon toimenpiteistä. Metsien hoidon toimintamallin päivittämistarve arvioidaan vaalikausittain."

Mirja Salmijärvi, Teija Hautanen ja Matti Höyssä kannattivat Salmen ehdotusta.

Toivomusponsiehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Viestintäpäällikkö Raija Lindell poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Lausunnonantajat, Anne J Tuominen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.