Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 17.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 97 Avustushakemus Tampereen Pyrintö ry:n 125-vuotishistoriikin valmistuskustannuksiin 

TRE:2414/12.03.00/2022

Valmistelija

  • Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Susanna Lundström, puh. 040 355 8745, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Leeni Herrala, puh. 040 481 8428, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen Pyrintö ry hakee 4 000 euron avustusta 125-vuotishistoriikin valmistuskustannuksiin. Seuran toiminnasta on tehty aiemmin kolme historiikkia (vuosina 1926, 1946 ja 1996). Toiminnan viime vuosikymmenien laajentumisesta johtuen seura päätti kirjoittaa 125-vuotishistoriikin. Tampereen Pyrintö ry on monilajiseura, jossa voi harrastaa mm. koripalloa, yleisurheilua ja suunnistusta. 

Historiikki on julkaistu huhtikuun lopulla. Avustuksen hakijan mukaan historiikki on toteutettu pyrintöläishengessä eli pitkälti vapaaehtoisvoimin. Historiikkiprojektin kustannusarvio on 16 000  €, joka muodostuu painatuksesta (6 500 €), taittokuluista (5 500 €) ja toimistokuluista (4 000 €). Hanke on tarkoitus rahoittaa historiikin myyntituloilla (myyntitavoite 200 kpl à 30,00  €), kaupungin avustuksella sekä yhdistyksen omalla rahoitusosuudella. Teoksen painosmäärä on 500 kpl.

Tampereen kaupungin avustustoiminnan yleisten periaatteiden mukaisesti (kaupunginhallitus 23.11.2009, päivitetty 25.11.2019) historiikkiavustuksella voidaan tukea historiikin julkaisemisesta aiheutuvia kustannuksia. Historiikin tukemisesta päätettäessä kiinnitetään huomioita teoksen sisällölliseen laatuun ja laajuuteen sekä aiheen paikalliseen merkittävyyteen. Pääsääntöisesti avustuksin tuetaan yli 70-vuotiaiden yhdistysten historiikkeja. 

Tampereen Pyrintö ry:n toiminta on paikallisesti merkittävää, laajaa ja monipuolista, ja historiikin toteutuksen tukeminen voidaan katsoa tarkoituksenmukaiseksi. Va. museonjohtaja Marjo-Riitta Saloniemi: "Tampereen Pyrintö on Suomen vanhimpia urheiluseuroja (perustettu 1896) ja sillä oli edustajansa jo vuoden 1912 Tukholman olympiakisoissa. Suomen itsenäisyyden alkuvuosina Pyrintö oli Suomen ykkösyleisurheiluseura ja se on edelleen yksi Suomen suurimmista yleisseuroista. Suuri yleisö tuntee Pyrinnön parhaiten koripallosta, seuran edustusjoukkue on voittanut useita SM-mitaleita, Tommi Evilääkään unohtamatta. Seura tekee ansiokasta työtä myös lasten- ja nuorten liikuntaharrastuksen edistämiseksi: vuodesta 2008 lajivalikoimassa mukana olleessa kilpachearleading-lajissa on mukana yli 800 harrastajaa. Historiikki Tampereen Pyrintö 125 vuotta 1896–2021 (toim. Heikki Järvelin ja Jarmo Hakanen) tallentaa omalta osaltaan tuleville sukupolville tamperelaisten tarinaa. Pyrintöläiseen tapaan historiikki on saatu koottua talkoovoimin. Seuran vaiheiden kautta voi seurata liikunnan yhteiskunnallista ja poliittista asemaa Suomessa. Pyrinnön historiikki on mielenkiintoinen liikuntahistorian alan teos, joka ansaitsee kaupungin taloudellisen tuen.”

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Myönnetään 4 000 euron historiikkiavustus Tampereen Pyrintö ry:lle teoksen julkaisukustannuksiin edellyttäen, että avustuksen saaja luovuttaa kaupungin käyttöön 10 kappaletta teoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, Teemu Irri, Päivi Lehtinen, Venla Moisala, Marianna Lehtinen, Pekka P. Paavola, Anna Henttonen, Juha Ahonen, Susanna Lundström

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.