Kaupunginhallitus, kokous 30.5.2022

§ 241 Museonjohtajan viran täyttäminen Sara Hildénin taidemuseossa 

TRE:1838/01.02.01/2022

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Lauri Savisaari, puh. 040 801 6081 ja kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050 411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sara Hildénin taidemuseo on Tampereen kaupungin ylläpitämä modernin taiteen ja nykytaiteen museo, jonne on pysyvästi sijoitettu Sara Hildénin Säätiön omistama merkittävä suomalaisen ja ulkomaisen taiteen kokoelma. Museon toimintaa, taloutta ja henkilöstöä johtaa museonjohtaja, joka kuuluu Sara Hildénin Säätiön hallitukseen ja on museon toimintaa ohjaavan Tampereen kaupunginhallituksen alaisen johtokunnan esittelijä. Museonjohtaja on kulttuurin palvelualueen johtoryhmän jäsen.

Sara Hildénin taidemuseon johtajan virka on ollut julkisesti haettavana 1.–15.3.2022. Ilmoituskanavina olivat Aamulehti ja Helsingin Sanomat (6.3.2022) sekä sähköiset kanavat Tampere.fi, Kuntarekry.fi, TE-palvelujen verkkosivuilla, Oikotie.fi sekä Museoposti.fi koko hakuajan. Museonjohtajan kelpoisuusvaatimuksena on filosofian maisterin tutkinto, taidehistorian syventävät opinnot, hyvä museoalan tuntemus sekä molempien kotimaisten kielten ja englannin kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito. Eduksi katsotaan kokemus taloushallinnosta ja johtamisesta. Tehtävä edellyttää syvällistä perehtyneisyyttä suomalaiseen ja kansainväliseen nykytaiteeseen sekä kokemusta taiteen parissa tapahtuvasta kansainvälisestä toiminnasta. Tehtävä edellyttää verkostoitumista suomalaisen ja kansainvälisen taidemaailman toimijoiden kanssa. Museonjohtajalta edellytetään näkemystä taidemuseon tulevaisuudesta, toiminnasta ja tarpeista.

Virkaa haki hakuaikana kahdeksan hakijaa, joista kuusi täytti asetetut kelpoisuusvaatimukset. Kulttuurijohtaja, Sara Hildénin säätiön hallituksen puheenjohtaja, Sara Hildénin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja, vt. museonjohtaja ja erikoissuunnittelija haastattelivat neljä hakijaa. Kaksi hakijaa eteni soveltuvuusarviointeihin, joiden jälkeen kyseiset kaksi hakijaa haastateltiin uudelleen. Toisella haastattelukierroksella haastattelijoina olivat pormestari, sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja, kulttuurijohtaja, Sara Hildénin säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Sara Hildénin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja.

Tampereen kaupungin hallintosäännön liitteen 3, Sara Hildénin taidemuseon johtosäännön 3 §:n mukaan Sara Hildénin taidemuseon johtajan valitsee kaupunginhallitus museon johtokunnan annettua hakijoista lausuntonsa. Ennen valintaa pyydetään lausunto myös Sara Hildénin säätiön hallitukselta.

Päätösesityksessä on otettu huomioon koulutuksen ja kokemukseen liittyvien asioiden lisäksi arvio soveltuvuudesta tehtävään sekä haastatteluissa saatu vaikutelma.

Alustava ansiovertailu hakijoista ja julkisuuslain 24 §:n 29-kohdan mukaan salassa pidettävät soveltuvuusarvioinnit ovat kokouksessa kaupunginhallituksen jäsenten nähtävänä. Ansiovertailu täydentyy kaupunginhallituksen keskustelun perusteella.

Kaupunginhallituksella on kokouksessaan nähtävillä ote Sara Hildénin taidemuseon johtokunnan kokouksen 25.5.2022 päätöksestä koskien johtokunnan lausuntoa. Lisäksi asian liitteenä ovat museon johtokunnan sekä Sara Hildénin säätiön hallituksen antamat lausunnot hakijoista. Lausunnot tulevat julkisiksi päätöksenteon jälkeen.

Viranhaltijalain 2. luvun 7 §:ssä määrätään terveydentilaa koskevan selvityksen antamisesta ja 8 §:ssä määrätään koeajasta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Sara Hildénin taidemuseon johtajan virkaan valitaan kokouksessa tehtävän ehdotuksen mukainen hakija kuuden (6) kuukauden koeajalla.

Viran palkkauksen vahvistaa sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja.

Viran täyttäminen on ehdollinen siten, että virkaan valitun tulee 30 päivän kuluessa valintapäätöksestä tiedon saatuaan esittää nähtäväksi lausunto terveydentilan tarkastuksesta, jossa hänet on todettu terveytensä puolesta sopivaksi virkaan uhalla, että valintapäätös todetaan rauenneeksi.

Päätös

Sara Hildénin taidemuseon johtajan virkaan valitaan FT Anna Hjorth-Röntynen kuuden (6) kuukauden koeajalla.

Viran palkkauksen vahvistaa sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja.

Viran täyttäminen on ehdollinen siten, että virkaan valitun tulee 30 päivän kuluessa valintapäätöksestä tiedon saatuaan esittää nähtäväksi lausunto terveydentilan tarkastuksesta, jossa hänet on todettu terveytensä puolesta sopivaksi virkaan uhalla, että valintapäätös todetaan rauenneeksi.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Lauri Savisaarelle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Asian esittelijä konsernijohtaja Juha Yli-Rajala täydensi päätösehdotustaan siten, että Sara Hildénin taidemuseon johtajan virkaan valitaan FT Anna Hjorth-Röntynen.

Puheenjohtaja totesi näin täydennetyn päätösehdotuksen olevan päätöksenteon pohjana.

Tiedoksi

Hakijat (rekrytointi.pirkanmaa@monetra.fi), Lauri Savisaari, Juha Ahonen, Satu Koski, Anne Koskinen, Riitta-Leena Yli-Tuomi, Päivi Leppänen, palkat.pirkanmaa@monetra.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.