Kaupunginhallitus, kokous 30.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 240 Arkkitehtuuriohjelman uudistamisen tilannekatsaus 

TRE:3909/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen, puh. 040 801 6952, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen arkkitehtuuriohjelma uudistustyö on käynnissä pormestarin 18.10.2021 asettaman ohjausryhmän vetämänä. Pormestarin päätöksen mukaisesti valmis ohjelma tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi vuoden 2022 lopussa.

Ohjelman rakenne noudattaa Tampereen nykyisen, vuonna 2008 valmistuneen arkkitehtuuriohjelman rakennetta sillä lisäyksellä, että läpikäyväksi teemaksi on otettu kestävyysnäkökulma. Suomen arkkitehtuuripolitiinen ohjelma 2022-2035 'Kohti kestävää arkkitehtuuria' on julkaistu tammikuussa 2022. Valtakunnallisen ohjelman valmistelussa kuultiin kaupunkeja lausunnoin ja kuulemistilaisuuksissa erityisesti sen toimenpiteiden toteuttamista ajatellen. Tampereen nykyisen arkkitehtuuriohjelman toimenpiteitä on toteutettu mm. perustamalla kaupunkikuvatoimikunta ja vuosittainen Arkkitehtuuri- ja Design-/TAD-viikko.

Arkkitehtuuriohjelman ohjausryhmä on vision osalta asettanut vuoden 2050 ja toimenpiteiden osalta vuoden 2030. Ohjelman vuorovaikutus ja valmistelu on järjestetty laajalla yhteistyöllä, jota organisoi ja toteuttaa asemakaavoitus ja rakennusvalvonta konsultin tuella. Kustannukset maksetaan asemakaavoituksen kustannuspaikalta. Organisoidussa vuorovaikutuksessa ovat olleet mukana mm. Suomen Arkkitehtiliiton Tampereen seudun paikallisosasto TamSAFA, muut alan järjestöt sekä Tampereen yliopisto, Tampereen Seutu ja TOAS. Vuorovaikutuksen kuudessa teemaryhmässä tuotettu ohjelmaluonnos on ohjausryhmän käsittelyssä 24.5.2022. Teemat ovat kaupungin identiteetti, kaupunkiympäristö, historiallinen jatkuvuus, uudis- ja täydennysrakentaminen, vuorovaikutus ja koulutus sekä kestävä kaupunki.

Arkkitehtuuriohjelman tavoiteasetantaa varten järjestettiin kaksiosainen kysely kaupunkilaisille ja ammattilaisille 10. - 23.1.2022. Vastaajia oli noin 2 700.

Ohjausryhmä on käynyt keskustelun arkkitehtuuriohjelman liittymisestä kaupungin muihin ohjelmiin ja strategioihin.

Tarpeen mukaan tehdään touko-elokuussa 2022 ohjelmasisällön toimituksellista työtä ja vaikutusarvioita ehdotetuista toimenpiteistä. Arkkitehtuuriohjelman toimenpiteiden vaikutuksia voidaan arvioida mm. kustannusten tai niiden muihin ohjelmiin ja nykyisiin toimintatapoihin liittyvien synergiaetujen kannalta. Ehdotetuissa toimenpiteissä on yhteistyön toimintatapoihin liittyviä tavoitteita, joilla on pieniä tai kohtuullisia kustannusvaikutuksia. Osa toimenpiteistä liittyy arkkitehtuurin kokonaisvaltaisen laadun nostamiseen pitkällä tähtäimellä, jolloin vaikutetaan kaupungin veto- ja pitovoimaan eli esimerkiksi arkiympäristöön ja asuntosuunnitteluun sekä kaupunkimarkkinointiin ja kansainvälistymisen kehitykseen.

Arkkitehtuuriohjelman ohjausryhmä on arvioinut tarvetta viedä ohjelmaluonnos tiedoksi tai kommentoitavaksi asunto- ja kiinteistölautakuntaan, sivistys- ja kulttuurilautakuntaan tai ympäristö- ja rakennusjaostoon. Samoin on käyty keskustelu neuvostojen ja yhteisöjen tai kaupunkilaisille osoitetusta kuulemiskierroksesta tai -kyselystä.  

Kaupunginhallitukselle annetaan oheinen tilannekatsaus arkkitehtuuriohjelman valmistelusta. Kaupunginhallitusta pyydetään myös linjaamaan sopiva menettelytapa lautakuntien, neuvostojen, yhteisöjen tai kaupunkilaisten kuulemisesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Arkkitehtuuriohjelman uudistamisen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle sekä yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montoselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Aleksi Jäntti, Matti Helimo, Mikko Nurminen, Jukka Lindfors, Elina Karppinen, Hanna Montonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)