Kaupunginhallitus, kokous 20.6.2022

§ 274 Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman ohjelmasuunnitelma (kehittämiskokousasia) 

TRE:4558/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Mikko Nurminen, puh. 040 801 2665 ja kehityspäällikkö Laura Inha, puh. 040 801 6035, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hiilineutraaleja tekoja on yksi kolmesta valtuustokauden uudesta kehitysohjelmasta ja se edistää osaltaan kutakin strategian neljää painopistettä. Kehitysohjelman tavoitteet hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 14.3.2022 § 105 ja nyt kaupunginhallitukselle esitellään tarkemmin työpakettien toimenpidekokonaisuuksia.

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman tavoitteena on edistää Tampereen asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti hiilineutraalia ja ilmastokestävää yhteiskuntaa. Kehitysohjelmassa on kolme painopistettä, joista ensimmäisessä keskitytään asukkaiden liikkumis- ja kulutustottumusten muutokseen, toisessa yritysyhteistyöhön ja kiertotalouden edistämiseen ja kolmannessa kaupungin ilmasto- ja ympäristötyön ohjaukseen ja seurantaan.

Ensimmäisessä painopisteessä asukkaiden toimintatapojen muutosta edistetään esimerkiksi hyvin kohdennetuilla ja räätälöidyillä yhteistekemisen, markkinoinnin, viestinnän, tuuppauksen ja valintamuotoilun keinoilla. Toimenpiteiden kohdentamisessa hyödynnetään olemassa olevaa ja tarpeen mukaan uutta, ohjelmassa kerättävää dataa liikkumisen ja kuluttamisen tottumuksista ja tarpeista.

Toisen painopisteen kiertotalouteen keskittyviä työpaketteja on tarkennettu erillisellä kiertotaloussuunnitelmalla, joka sisältää kiertotalousstrategian ja -toimenpideohjelman. Kiertotaloussuunnitelman toimenpiteiden edistymisestä raportoidaan kehitysohjelman raportoinnin yhteydessä. Lisäksi painopisteessä on erillinen työpaketti Tampereen seudun yritysten ilmastokumppanuustoiminnalle.

Kehitysohjelman kolmannen painopisteen tavoitteena on ohjata ja seurata kaupungin ilmasto- ja ympäristötyötä sekä edistää työn tunnettuutta Suomessa ja kansainvälisesti. Painopisteen toimenpidekokonaisuudet koostuvat Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan ja luonnon monimuotoisuusohjelman toimenpiteistä sekä ilmastobudjetista, joiden toteumista kehitysohjelmassa raportoidaan. Luonnon monimuotoisuusohjelman tavoitteet hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 24.8.2020 ja Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman toiminnan tavoitteet hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 14.3.2022.

Kehitysohjelman operatiivista toimintaa vetää ohjelmaan rekrytoitu ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen. Ohjelmaan rekrytoidaan myös suunnittelija. Ohjelmaa toteutetaan yhteistyössä kaupungin yksiköiden, tutkimusyhteisöjen ja muiden sidosryhmien kanssa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman ohjelmasuunnitelma hyväksytään.

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman ohjelmasuunnitelmaan sisältyvät kiertotaloussuunnitelma ja luonnon monimuotoisuusohjelma hyväksytään suunnitelmiksi kaupungin kiertotaloustavoitteiden ja luonnon monimuotoisuustavoitteiden saavuttamiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle, ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaalalle sekä kehityspäällikkö Laura Inhalle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Laura Inha, Leinonen Tiina L, Kari Kankaala, Katri Naulo, Vertti Sahala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)