Kaupunginhallitus, kokous 20.6.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 273 Tampereen kaupungin talous- ja tuottavuusohjelman laadinnan tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:1690/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuosien 2023-2026 talousnäkymät ovat hyvin vaikeat ja monin osin epävarmat. Ukrainan sota on kiihdyttänyt inflaatiota nopeasti, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lopullisia vaikutuksia kuntien talouteen ei vielä tiedetä ja palvelutarve kasvaa edelleen. Näiden seikkojen vuoksi taloussuunnittelukaudella on onnistuttava hillitsemään toimintamenojen kasvua, pidättäydyttävä palvelujen laajentamisesta ja sopeutettava investoinnit paremmin vastaamaan tulorahoituksen mahdollistamaa tasoa. Ilman erillisiä toimenpiteitä kaupungin talous ajautuu pysyvään alijäämään ja kaupunki velkaantuu kestämättömän paljon.

Talous- ja tuottavuusohjelman valmistelu on edennyt siten, että kaupunginhallituksen linjattavaksi on valmisteltu alustavia konkreettisia toimenpide-esityksiä talouden tasapainottamiseksi. Kaupunginhallitus arvioi ehdotusten täytäntöönpanokelpoisuutta ja linjaa, mitä sopeutustoimenpiteitä sisällytetään mukaan jatkovalmisteluun.

Kaupunginvaltuuston on tarkoitus hyväksyä talous- ja tuottavuusohjelma 29.8.2022. Vuoden 2023 talousarviokehys tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn 15.8.2022, ja talousarviokehystä täydennetään talous- ja tuottavuusohjelman sopeuttamistoimenpiteillä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin talous- ja tuottavuusohjelman laadinnan tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, johtaja talous FCG Eero Laesterälle, johtaja Taru Kuosmaselle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, perusopetusjohtaja Kristiina Järvelälle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle, henkilöstöjohtaja Niina Pietikäiselle, hallintojohtaja Jukka Varoselle, vt. tietohallintojohtaja Arto Kahilalle, tarkastuspäällikkö Heini Ruskille sekä controller Vesa-Matti Kankaalle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Jouni Markkanen saapui ja varajäsen Ilpo Rantanen poistui kokouksesta.

Ilmari Nurminen ja Jaakko Mustakallio saapuivat keskustelun aikana.

Jouni Ovaska ja Aleksi Jäntti poistuivat kokouksesta.

Tiedoksi

Jukka Männikkö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)