Kaupunginhallitus, kokous 20.6.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 275 Pirkanmaan hyvinvointialueelle annetun selvityksen täydentäminen koskien sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen tehtävien ja tietojen siirtoa 

TRE:5739/00.01.05/2021

Valmistelija

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Projektijohtaja Tarja Puskala, puh. 050 595 1079 ja lakimies Jyri Nuojua, puh. 044 430 9030, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Siirto tapahtuu voimaanpanolain 616/2021, Laki terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta, mukaisesti. Kaupunginvaltuusto päätti 21.2.2022 § 16 antaa voimaanpanolain mukaisen selvityksen hyvinvointialueelle. Lisäksi annettiin arvio siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja lomapalkkavelasta. Selvityksen täydentäminen on alkuperäisen selvityksen toimeenpanoon liittyvä tehtävä, joka kuuluu kaupunginhallituksen toimivaltaan.

Aluevaltuusto päätti 30.3.2022 ottaa vastaan Tampereen kaupungin voimaanpanolain 26 §:n mukaisen selvityksen liitteiden mukaisena ja pyysi toimittamaan tarvittavat lisätiedot toimitilojen osalta hyvinvointialueelle 29.4.2022 mennessä. Kaupunki on toimittanut opiskeluhuoltoa koskevat tilatiedot hyvinvointialueelle 29.4.2022 ja täydentänyt niitä 16.5.2022.

Aluevaltuusto totesi, että hyvinvointialueen ja kaupungin tulee käydä tarvittavat neuvottelut erikseen esille nostetuista asioista kesäkuun 2022 loppuun mennessä ja että neuvottelun tulos tuodaan tiedoksi aluevaltuustolle viimeistään syyskuussa 2022. Erikseen nostettuja asioita ovat neuvoteltavat sopimukset eli Tipotien leasing-kohteen sopimukset, Tesoman allianssisopimus, SIB Nuoret -sopimus sekä TYP-sopimus.

Kaupungin ja hyvinvointialueen välinen kuntakohtainen neuvottelu käytiin 13.4.2022 ja lisäksi edellä mainituista sopimuksista on käyty erillisneuvottelut poislukien TYP-sopimus, jonka osalta neuvottelut käydään syksyllä 2022. Tipotien osalta kaupunki esittää kohteen vuokraamista Pirkanmaan hyvinvointialueelle 20 vuoden vuokrasopimuksella, koska leasingsopimukset eivät lain nojalla ole siirtyviä sopimuksia. SIB Nuoret -sopimuksen osalta esitetään Pirkanmaan hyvinvointialueen lisäämistä ao. sopimukseen tilaajaksi Tampereen kaupungin rinnalle. Tesoman allianssin osalta esitetään, että sopimus jaetaan siten, että Pirkanmaan hyvinvointialue tulisi allianssin osapuoleksi.

Hyvinvointialueelle annetun selvityksen täydentäminen
Kunnan on täydennettävä annettua selvitystä viimeistään 30.6.2022, jos toimitiloissa, siirtyvässä omaisuudessa tai sopimuksissa on tapahtunut olennaisia muutoksia selvityksen antamisen jälkeen ja jos hyvinvointialue katsoo selvityksen täydentämisen tarpeelliseksi. Voimaapanolain mukaan, jos sopimusta ei ole mahdollista siirtää suoraan, kunta tekee selvityksessä esityksen sopimuksen jakamisesta. Edellä mainittujen sopimusten osalta neuvotteluissa on päädytty sopimusten ja/tai vastuiden jakamiseen. Liitteenä olevassa täydennyksessä on neuvottelujen mukaiset esitykset sopimusten ja vastuiden jakamisesta.

Pirkanmaan hyvinvointialue antoi 1.6.2022 kunnille ohjeen selvityksen täydentämisestä. Kaupungin antama täydennys noudattelee ohjetta. Täydennyksessä kaupunki ilmoittaa hyvinvointialueelle voimaanpanolain edellyttämät lakisääteiset tiedot ja antaa muut hyvinvointialueen määrittämät tiedot. Lisäksi kaupunki täydentää oma-aloitteisesti tiedot siirtyvästä tietoaineistosta (voimaanpanolaki 64 §).

Henkilöstötietoihin eli arvioon siirtyvän henkilöstön määrässä, palkkakuluissa, sivukuluissa ja lomapalkkavelassa ei ilmoiteta muutoksia tässä vaiheessa. Helmikuun selvityksessä annetut henkilöstötiedot perustuvat kuluvan vuoden talousarvioon. Siirtyvän henkilöstön tiedot tullaan päivittämään elokuussa hyvinvointialueelle annettavassa tietopyyntövastauksessa.

Tampereen antaman selvityksen täydentäminen Pirkanmaan hyvinvointialueelle:

  • Koontisivu (liite 1)
  • Siirtyvät sopimukset, täydennys (liite 2)
  • Siirtyvä omaisuus, täydennys (liitteet 3, 4 ja 6)
  • Sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen toiminnan toimitilat, täydennys (liite 9)
  • Muut ilmoitettavat tiedot, täydennys (liitteet 11 ja 12)

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Pirkanmaan hyvinvointialueelle annetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain 26 §:n mukainen 21.2.2022 annetun selvityksen täydennys liitteiden mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Johanna Loukaskorpi ilmoitti esteellisyytensä (hallintolaki 28.5 §) ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn alkaessa.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden suunnittelujohtaja Tarja Puskalalle sekä lakimies Jyri Nuojualle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Pirkanmaan hyvinvointialue, kirjaamo@pirha.fi, Tarja Puskala, Jyri Nuojua, Taru Kuosmanen, Olli-Pekka Ojanen, Lauri Savisaari, Teppo Rantanen

Liitteet


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)