Yhdyskuntalautakunta, kokous 16.8.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 182 Asemakaava nro 8777, Atala, Kumpula, Tasanne, Olkahinen, asemakaavan muutos valtatie 9 tiesuunnitelmaa varten 

TRE:2260/10.02.01/2019

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Montonen Hanna, Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö, Hanna.Montonen@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 9.9.2019 päivätyn ja 26.10.2020 tarkistetun asemakaavan ja asemakaavamuutoksen nro 8777. Asian hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan. 

Lisätietoja osoitteessa: https://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8777 

Diaarinumero: TRE:2260/10.02.01/2019

Kaavan laatija

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus

projektiarkkitehti Katarina Surakka

Asemakaavalla mahdollistetaan valtatien 9 perusparantaminen vuoden 2019 tiesuunnitelman mukaisesti. Suunnitelma sisältää myös uuden Tasanteen eritasoliittymän, joka asemakaavan myötä liitetään kaupungin katuverkkoon. Suunnittelualue jakautuu kahteen osaan. Eteläisempi osa käsittää tulevan Tasanteen eritasoristeyksen muuhun katuverkkoon liittävän yhteyden, pohjoisempi osa sijaitsee Olkahisten kaupunginosassa, Vastarannankadun ja Jyväskyläntien välissä. Alueet ovat voimassa olevassa asemakaavassa puistoalueita.

Asemakaavamuutoksen myötä päivitetään viheralueiden merkinnät niiden arvoja ja käyttötarkoitusta paremmin kuvaavaksi. Tiesuunnitelman mukaisesti osa tien rakenteista ulottuu voimassa olevan asemakaavan alueelle. Näiltä osin voimassa oleva asemakaava kumotaan, jolloin VT9 on jatkossakin Alasjärven ja Olkahisen eritasoliittyminen välisellä alueella kokonaisuudessaan asemakaavattomalla alueella.

Asemakaavalla muodostetaan VT9 Tasanteen liittymän ja Tampereen katuverkon välille uusi katuyhteys, Tasanteenväylä.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuulutettiin nähtäville 6.6.2019 sekä lähettiin tiedoksi osallisille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin 7 viranomaiskommenttia ja kolme asukasmielipidettä. Palaute koski asuinalueiden ääniympäristön parantamista, ekologisten yhteyksien huomiointia, Aitovuoren eritasoliittymän ramppien linjausta, pyöräilyn yhteyksiä ja viheralueiden merkitystä asukkaille. Tullut palaute on välitetty tiesuunnitelman laatijalle.

Asemakaavan valmisteluaineisto oli nähtävillä 12.9. – 3.10.2019. Valmisteluaineistosta saatiin seitsemän viranomaiskommenttia, jotka on otettu huomioon asemakaavaehdotusta laadittaessa.

Pirkanmaan Ely-keskus katsoi, että valtatien 9 varrelle sijoittuvat lähivirkistys- ja puistoalueet tulee muuttaa kokonaisuudessaan suojaviheralueeksi, joille voidaan sijoittaa meluesteitä sekä myös tarvittavia riista-aitoja. ELY-keskus painotti, että suunnittelun myötä väylien linjaukset ja aluevaraukset saattavat vielä muuttua, mikä tulee huomioida asemakaavan jatkotyössä. Kaavaselostuksesta puuttui ELY-keskuksen mukaan tieto siitä, edellyttääkö kaavan toteutuminen luonnonsuojelulain 49 § 3 momentin mukaista poikkeamislupaa vai ei.

Kaavaehdotus on laadittu viimeisimpien tiesuunnitelmien mukaisesti ja selostukseen on lisätty maininta luonnonsuojelulain mukaisen poikkeamisluvan tarpeesta.

Viheralueet ja hulevedet -yksikkö katsoi, että tiesuunnittelijan esittämä taso hulevesien hallintasuunnitelmista on riittävä tässä hankkeessa. Viheralueet ja hulevedet -yksikkö haluaa kuitenkin olla jatkossa mukana kommentoimassa tiehankkeen hulevesisuunnitelmia.

Pirkanmaan pelastuslaitoksella ei ollut huomautettavaa asemakaavamuutokseen.

Pirkanmaan maakuntaliitto ilmoitti, ettei sillä ole tarvetta lausua kaavaluonnoksesta.

Seudullinen ympäristöterveys piti lausunnossaan välttämättömänä, että suunnitellut meluesteet toteutuvat. Asemakaavassa tulee myös varmistaa Atalasta ja Tasanteelta Kaupin alueelle olevan yleiskaavassa ohjeellisena mainitun virkistysyhteyden säilyminen.

Kaupungin ympäristönsuojelu lausui, että liito-oravaa koskevat suojelumerkinnät on lisättävä kaavan molempiin osiin. Jalankulun ja polkupyöräilyn väylät on toteutettava Tasanteenväylän ja Aitolahdentien kanssa risteäviltä osin väljästi mitoitettuina alikulkuina, jotka tukevat tämän tarpeellisen ekologisen yhteyden toteutumista.

Kaavaa voidaan lähteä toteuttamaan heti sen saatua lainvoiman.

Lausunnot

Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan maakuntamuseo

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Asemakaavaehdotus nro 8777 (päivätty 9.9.2019, tarkistettu 26.10.2020) hyväksytään asetettavaksi nähtäville.

Asemakaavaehdotus esitetään nähtävilläolon jälkeen kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Projektiarkkitehti Katarina Surakka, puh. 040 806 3935, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 9.9.2019 päivätyn ja 26.10.2020 sekä 16.8.2022 tarkistetun asemakaavamuutoksen nro 8777. Asian hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

Lisätietoja osoitteessa https://ekstrat.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8777

Diaarinumero: TRE:2260/10.02.01/2019

Asemakaavaehdotus oli nähtävillä 12.11. - 13.12.2020. Ehdotuksesta pyydettiin lausunnot Pirkanmaan ELY-keskukselta ja Pirkanmaan maakuntamuseolta. Pyydettyjen lausuntojen lisäksi saatiin muistutus Tampereen polkupyöräilijöiltä sekä kaksi yksityishenkilön tekemää muistutusta.

Pirkanmaan maakuntamuseo piti tehtyä täydennysinventointia riittävänä eikä sillä ollut enää hankkeesta huomautettavaa.

Pirkanmaan ELY-keskus katsoi lausunnossaan, että asemakaavaehdotus mahdollistaa valtatien 9 parantamisen käynnissä olevan tiesuunnitelman mukaisesti. Tehty meluselvitys on osoittanut, että rakennettavilla melusuojausrakenteilla saadaan alennettua valtatien 9 ja asutuksen väliselle rakentamattomalla alueella melutasot ohjearvojen alle, siten tämä alue voidaan osoittaa osittain myös lähivirkistysalueeksi VL-7.

ELY-keskus esitti asemakaavaan yleismääräystä, joka mahdollistaisi melusuojausrakenteiden ja riista-aitojen sijoittamisen valtatien viereisille viheralueille. Lisäksi ELY-keskus totesi, että kaavan toteutusmahdollisuuksista luonnonsuojelun osalta voidaan varmistua vasta, kun luonnonsuojelulain poikkeamislupahakemus on käsitelty ELY-keskuksessa.

Tampereen polkupyöräilijät kritisoi autoille varatun kapasiteetin lisäämistä ja toi esiin huomioita, joista osa liittyy tarkempaan suunnitteluun.

Asemakaavaehdotuksesta tuli kaksi yksityishenkilön muistutusta, joista toisessa tiedusteltiin, onko alueelle tulossa rakennettavia omakotitontteja. Toisessa muistutuksessa toivottiin meluesteen rakentamista mahdollisimman nopeasti Tasanteen ja Olkahisten alueiden kohdalle.

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskuksen) liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue on 13.11.2020 toimittanut Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueelle hakemuksen poiketa luonnonsuojelulain 49 § 1 momentin mukaisesta kiellosta hävittää ja heikentää liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja valtatie 9 rakentamiseksi välillä Alasjärvi-Käpykangas.

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue on 9.2.2022 myöntänyt poikkeamisluvan, johon liittyy erinäisiä tiehankkeen toteutuksessa huomioitavia ehtoja.

Henkilötietoja sisältävän oheismateriaalin verkkojulkisuutta on rajoitettu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Asemakaavaehdotus nro 8777 (päivätty 9.9.2019, tarkistettu 26.10.2020 ja 16.8.2022) hyväksytään ja esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ylan päätöksestä: muistuttajat (3 kpl), Kv:n päätöksestä: Pirkanmaan ELY-keskus, Pirkanmaan maakuntamuseo, muistuttajat (3 kpl), Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)