Yhdyskuntalautakunta, kokous 16.8.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 188 Mörrimöykynpuiston yleissuunnitelma 

TRE:6024/10.03.04/2021

Valmistelija

  • Koski Timo, Kaupunginpuutarhuri

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Milja Nuuttila, puh. 050 413 1911, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Rakennettava uusi viheralue Mörrimöykynpuisto sijaitsee Itä-Hervannassa. 

Mörrimöykynpuisto eli Itä-Hervannan aluepuisto sijaitsee Poliisikoulunkadun ja Tekniikankadun välissä.

Alue on nykyisellään melko luonnontilaista sekametsää, jossa on näyttäviä kalliokumpareita. Osa alueesta on soistunutta korpijuottia, jossa on havaittu lahokaviosammalta. Tekniikankadun varrella on pysäköintialue.

Suunnitelmassa metsä säilyy lähes kokonaan. Lahokaviosammalten kohdalle ei tule toimenpiteitä. Tekniikankadulta rakennetaan uusi raitti Poliisikoulunkadun päätteeseen. Talvikunnossapidettävän (kunnossapitoluokka B1) pääraitin leveys on 5 m. Alikulku pohjoiseen toteutetaan mahdollisesti myöhemmin. Puustoa kaadetaan vain raitin kohdalta. Tilalle istutetaan haapaa sekä muutamia erityistaimia Mustilan puulajikokeen mukaisesti. Luiskien verhoilussa hyödynnetään kuorittavaa metsänpohjaa. Luiskiin istutetaan monilajista, kerroksellista metsäkasvillisuutta tai annetaan niiden kasvittua itsestään. Näin voidaan toteuttaa ekologisesti kestävää ympäristörakentamista.

Leikki- sekä pelitoiminnot keskittyvät nykyisestä käytöstä poistuvalle pysäköintialueelle Tekniikankadun varteen. Suunnitelmassa sitä reunustavat loivat niitty- ja metsäkasvillisuuskummut, jotka liittävät alueen ympäröivään metsään. Toteutuksessa voidaan hyödyntää raitin rakentamisesta syntyviä maamassoja, mikä pienentää hankkeen hiilijalanjälkeä. Leikkipaikan pinta on turvahaketta ja kivituhkaa, ja välineissä käytetään pääasiassa luonnonpuuta. Alueella on tilaa pelikentälle, ja sen reunalle sijoitetaan ulkokuntoiluvälineitä sekä riippumatto. Leikkipaikalle tulee piknik-pöytä. Kalusteisiin, varusteisiin ja kasvillisuuteen voi tulla muutoksia rakennussuunnittelun aikana.

Raitin länsipuolelle tehdään pieni levähdyspaikka, josta voi katsella puiden lomasta korpeen. Opastaulu kertoo paikan luonnosta. Puiston maisemoinnissa hyödynnetään raitin kohdalta kaadettavaa puustoa maapuuna uuden raitin luiskien terassoinnissa sekä leikkipaikan reunoilla. Näin voidaan tukea kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja esimerkiksi lahokaviosammalen elinympäristöä. Hulevedet imeytyvät pääasiassa metsänpohjaan. Leikkipaikka sekä levähdyspaikka raitin länsipuolella voidaan salaojittaa.

Leikkipaikan kunnossapitoluokka on R2 (toimintaviheralue). Kunnossapito painottuu rakenteiden, varusteiden, kalusteiden ja laitteiden käytettävyyden ja turvallisuuden varmistamiseen. Myös kasvillisuuden hoidon tavoitteena on monipuolinen, viihtyisä, turvallinen, käyttäjäystävällinen ja toimiva viheralue.

Raitin luiskien kunnossapitoluokka on alkuvuosina R4 (suoja- ja vaihettumisviheralue) ja sen jälkeen M2 (lähimetsä).  Tavoitteena on kasvillisuudeltaan monimuotoisen, puoliavoimen maisematilan ylläpito. Alkuvuosina vaalitaan valikoitua metsäkasvillisuutta ja ehkäistään vesakoitumista sekä heinittymistä.

Metsän hoitoluokka on M2 (lähimetsä) seuraavin tarkennuksin:

Alueen keskellä oleva korpijuotti säilytetään luonnonmukaisena. Paikoitellen pienempää puustoa poistetaan valikoiden kapeiden näkymälinjojen avaamiseksi pitkospuiden ympäristöön.

Säilytettäviä metsäalueita harvennetaan valikoiden raittien läheisyydessä mäntyä ja haapaa suosien. Alueelle jätetään kallioiden juurelle riistatiheikköjä. Alueen kookkaat kuuset säilytetään ja niitä vaalitaan paikan luonnetta vahvistavana puustona, mutta raitin ja leikkipaikan yhteydessä kallioilla kasvavat kookkaat kuuset arvioidaan turvallisuusriskin kannalta. Lahokaviosammal huomioidaan alueen hoidossa niin, että kaikki lahot ja kuolleet puut jätetään alueelle. 

Yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävänä netissä ja Tampereen palvelupisteellä 2.12.2021–14.1.2022. Suunnitelmaluonnoksesta saatiin kaksi palautetta, joissa toivottiin vanhempien ihmisten huomioon ottamista puiston toimintojen suunnittelussa ja metsän jättämistä käsittelemättä luonnontilaiseksi. Ympäristönsuojeluyhdistys oli myös huolissaan liito-oravan ja lahokaviosammalen elinympäristöjen vaarantumisesta suunnitelmassa esitettyjen toimenpiteiden vuoksi. Mörrimöykynpuiston leikkipaikan sijainnissa on otettu luonnon säilyttäminen lähtökohdaksi. Leikkipaikka pienellä pelikentällä saatiin sijoitettua nykyiselle pysäköintikäytössä olevalle alueelle, jolloin pystyttiin säästämään puiston metsäistä osuutta. Leikki- ja kuntoiluväline- sekä turva-alustamateriaaleissa on otettu huomioon ekologisuus, kestävä ympäristörakentaminen ja soveltuvuus metsämaisemaan sekä kaikenikäisille käyttäjille. Kaavaluonnoksessa puiston pohjoisreunaan esitetty pp-käytävävaraus jätettiin pois, joten siltä osin saadaan metsäympäristö kallioineen säilytettyä. Tekniikankadulta Poliisikoulunkadulle esitetty käytävä on tärkeä yleiskaavan mukainen virkistysyhteys ja turvallinen kävelyn sekä jalankulun yhteys puiston leikkipaikalle ja paikallisreittinä osa laajempaa Itä-Hervannan kävelyn ja pyöräilyn tavoiteverkkoa, joten se säilytetään suunnitelmassa. 

Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Rakennussuunnitelmassa esitetään tarkentuneet käytävien pintamateriaali- ja valaistustiedot, poistettavat puut, leikkipaikan pintamateriaali-, väline-, valaistus- ja varustetiedot.

Mörrimöykynpuiston rakennettava pinta-ala on yhteensä noin 4250 m2 ja kustannusarvio kokonaisuudessaan 245 000 €, joten neliökustannukseksi muodostuu 57,65 €. 

Vuosittaiset kunnossapidon kustannukset ovat lähimetsän (M2/B1, 875 m2) alueella olevalla, talvella kunnossapidettävällä väylällä 1500 € ja toiminta-alueella (R2, 1800 m2) 2700 € eli yhteensä 4200 €/vuosi.

Puisto rakennetaan valmiiksi, kun sitä ympäröivät asuinkorttelit on rakennettu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Mörrimöykynpuiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/21596/2, hyväksytään kustannusarvioineen.

Puiston rakentaminen voidaan toteuttaa vasta, kun asemakaava 8872 on lainvoimainen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Esittelijä teki teknisiä korjauksia Mörrimöykynpuiston yleissuunnitelma 21596- liitteeseen. Puheenjohtaja totesi näin korjauksen olevan asian käsittelyn pohjana.

Tiedoksi

Timo Koski, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Janne Syrjä, Milja Nuuttila, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Jussi Suominen (Infra Oy), Teemu Kylmäkoski (Infra Oy), palautteiden antajat 2 kpl 

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.