Kaupunginhallitus, kokous 3.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 397 Valtuustoaloite ruohonjuuritason kotoutumistoiminnan lisäämiseksi kulttuurivähemmistöille myönnettävien harkinnanvaraisten avustusten myöntöperusteisiin – Perussuomalaisten valtuustoryhmä 

TRE:2961/12.00.01/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja, juha.ahonen@tampere.fi

Perustelut

Perussuomalaisten valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen otsikolla Ruohonjuuritason kotoutumistoiminnan lisääminen kulttuurivähemmistöille myönnettävien harkinnanvaraisten avustusten myöntöperusteisiin. Valtuustoaloite sisältää kulttuurin palveluryhmän käsityksen mukaan kaksi näkökulmaa: avustustoiminnan myöntöperusteiden kehittämisen sekä laajemmin kotoutumistyön kaksisuuntaisen integraation edistämisen.

Avustustoiminnan myöntöperusteita ollaan parhaillaan uusimassa, mutta jo nykyisellään avustuskriteerit mahdollistavat kotoutumistoiminnan yhdeksi avustusten harkinnanvaraiseksi myöntöperusteeksi. Sivistys- ja kulttuurilautakunta on 14.12.2021 kokouksessaan päättänyt (§ 170, TRE:7251/12.03.00/2021) nykyisistä, nyt päivitettävinä olevista toiminta-avustusten arviointikriteereistä. Kulttuurivähemmistöjen toiminta-avustusten arviointikriteereiden mukaan toiminta-avustusta voidaan myöntää yhteisölle, jonka toiminnan tarkoitus on yhteisöjen oman kulttuurin ja identiteetin säilyttäminen ja/tai kotouttava toiminta sekä yhteyksien edistäminen valtaväestöön". Ruohonjuuritason kotoutumistoiminnan toteutumisessa tarkastellaan erityisesti vaikuttavuutta mm. yhdistysten välisen yhteistyön näkökulmasta. Lisäksi toimintaan osallistuneiden määrää ja toiminnan laajuutta sanoittaviin kriteereihin lisätään maininta ruohonjuuritason kotoutustoiminnasta.

Yllä mainittu tarkoittaa, että valtuustoaloitteen mukaisesti kulttuurivähemmistöjen yhdistyksille myönnettävien avustusten myöntöperusteita päivittäessä otetaan nykyistä selkeämmin yhtenä avustusperusteena huomioon käytännön kotoutumista edistävän toiminnan järjestäminen. Tätä suuntaa tukee mm. yhteiskunnallisen kotoutumistyön kehittämisen linjaukset (mm. hallituksen esitys uudeksi kotoutumislaiksi ja opetus- ja kulttuuriministeriön selvitys kulttuurisesta moninaisuudesta). Kulttuurin palveluryhmän keskeinen tavoite on jo mainittu kotoutumistyön kehittäminen kaksisuuntaisen integraation edistämiseksi ja näin käytännössä nykyistä paremmin mahdollistaa toimenpiteitä, joiden kautta estetään syrjäytymistä. Samalla kulttuurivähemmistöille halutaan antaa mahdollisuus säilyttää oma identiteetti ja osallistua omista lähtökohdistaan käsin yhdenvertaisina toimijoina suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Savisaari Lauri, Johtaja, Lauri.Savisaari@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Perussuomalaisten valtuustoryhmän valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050 411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Perussuomalaisten valtuustoryhmän valtuustoaloite ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Perussuomalaisten valtuustoryhmä, Lauri Savisaari, Juha Ahonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)