Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 9.11.2022

§ 94 Joukkoliikenteen palvelutaso talvikaudella 2022-2023 

TRE:114/08.01.01/2022

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on tehnyt päätöksen talvikauden 2022-2023 joukkoliikenteen palvelutasosta tammikuussa 2022 § 7 (TRE:114/08.01.01/2022). 

Tämän päätöksen jälkeen on noussut esille tarve tehdä lisätarkasteluja linjojen 93 ja 94 päätepysäkin osalta sekä linjan 10 tulevan pitkäaikaisen katusaneerauksen johdosta. 

Linjojen 93 ja 94 päätepysäkki siirretään 2.1.2023 pois Mäntylästä, Kaanaaseen moottoritien ja Velaatantien risteykseen. Nykyisellään Mäntylän päätepysäkki on liikenneturvallisuuden kannalta erittäin vaarallinen. Linja-auton kuljettaja joutuu peruttamaan Mäntylän päätteellä, jossa Velaatantien nopeusrajoitus on 80 km/h, ja alueella ei ole riittävää valaistusta tai linja-auton kääntöpaikkaa. Kääntyminen nykyisellä Mäntylän päätepysäkillä on iso turvallisuusriski niin linja-auton kuljettajalle kuin mahdollisesti kyydissä oleville matkustajille. Mäntylän päätepysäkiltä on keskimäärin noussut arkisin alle kaksi matkustajaa kyytiin. 

Toukokuun 2023 alussa Tahmelan viertotiellä käynnistetään katusaneerausurakka, jonka yhteydessä uusitaan myös vesijohtoja. Työmaa on pitkäaikainen ja estää bussilinjan 10 liikennöinnin Tahmelan päätepysäkille. Tahmelan ja Pispalan katuverkosta johtuen päätepysäkille ei voida liikennöidä vaihtoehtoista reittiä. Linjalla 10 perustetaan työmaan ajaksi uusi päätepysäkki Tahmelankadun ja Pyynikintien risteykseen. Työmaan arvioidaan kestävän syksyyn 2023 saakka. Työmaan valmistuttua linjalla 10 palataan takaisin Tahmelan päätepysäkille. Korvaavaa liikennettä ei lähdetä toteuttamaan työmaan ajaksi. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Hyväksytään talvikauden 2022-2023 joukkoliikenteen palvelutasoon muutokset linjojen 93 ja 94 päätepysäkin osalta sekä linjan 10 työmaan ajaksi päätepysäkin siirto.

Päätös

Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan ehdotuksesta asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Pohjolan Liikenne Oy Ab/ Janis Künnap ja Pasi Lehto, KAPA/Joli Satu Marjeta, Juha Kortteus, Petri Hakala, Maarit Kaartokallio, Kangasalan kaupunki/Tuomas Kähkönen, Lempäälän kunta/Rasmus Nousiainen, Nokian kaupunki/Ville Lipasti, Oriveden kaupunki/Mari Kinnunen, Pirkkalan kunta/Antti Reinikka, Vesilahden kunta/Kati Paunonen, Ylöjärven kaupunki/Essi Jokinen, Valkeakosken kaupunki/Mari Tomperi, Pirkanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)