Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 9.11.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 91 Joukkoliikenteen palvelutaso kesäkaudella 2023 

TRE:7061/08.01.01/2022

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Joukkoliikenteen palveluryhmä on laatinut suunnitelman Nysse-liikenteen kesäkauden 2023 palvelutasosta. Suunnitelma on esityslistan liitteenä.

Suunnitelman mukainen liikennetilaus on joukkoliikenteen vuoden 2023 hyväksytyn talousarvion mukainen.

Nyssen kesäkauteen 2023 ei ole suunnitteilla merkittäviä muutoksia. Linjasto 2021 -kokonaisuus on saatu otettua käyttöön ja pieniä muutoksia kokonaisuuteen on toteutettu jo kesäkauden 2022 sekä talvikauden 2022-2023 palvelutarjontaan. Lisäksi Nysse on käynnistänyt keväällä 2022 Nyssen läntisen linjastosuunnittelun vuodelle 2024, jonka myötä linjasto kehittyy Nyssen läntisellä liikennöintialueella Länsi-Tampereella ja Ylöjärvellä vaiheittain vuoden 2024 aikana ja viimeistään, kun ratikkaliikennöinti käynnistyy Lentävänniemeen vuoden 2025 alussa. 

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on helmikuun 2022 kokouksessaan hyväksynyt joukkoliikenteen hankinnan 1/2022 käynnistämisen (TRE:8574/02.07.01/2021), minkä yhteydessä on uudistettu Nokian linjastokokonaisuutta. Nokian linjastoa on kehitetty yhdessä asukkaiden kanssa marraskuussa 2021 toteutetulla liikkumiskyselyllä sekä linjastoluonnoksen kommentoinnilla vuodenvaihteessa 2021-2022. Lisäksi Nokian kaupunkikehityslautakunta antoi linjastosta helmikuussa 2022 lausunnon (NOK/1911/05.03.06/2021). Uusi linjasto otetaan käyttöön kesäkauden 2023 alussa. 

Nokian linjastouudistuksen yhteydessä linjastosuunnittelussa asetettiin tavoitteet tukemaan Nokian liikkumista ja joukkoliikenteen kehittämistä. Tavoitteet kirkastuivat erityisesti asukasvuorovaikutustyössä ja liikkumiskyselyiden vastauksien pohjalta. Nokian linjastouudistuksella halutaan tukea M-junaliikenteen matkustusta muodostamalla matkaketjut bussilinjastosta junaan toimiviksi. M-junaliikenteen kehittäminen ei poista tarvetta liikennöidä busseilla Tesoman ja Nokian aseman välillä. Linjastouudistuksella halutaan tukea ja parantaa Nokian sisäisiä ja vaihdottomia matkoja kolmeen merkittävään palvelukohteeseen ja toteuttaa ruuhka-aikoina riittävä bussien kapasiteetti Nokian aseman ja Tampereen välillä. Uudessa linjastokokonaisuudessa halutaan myös toteuttaa kustannustehokkaasti Sammaliston ja Siuron palvelutasomäärittelyn mukainen joukkoliikennepalvelu ja karsia matkustajavirraltaan heikomman kysynnän Pirkkala – Nokia välistä yhteyttä. Lisäksi Etelä-Nokialta ylläpidetään nopeaa yhteyttä Tampereelle ruuhka-aikoina vt. 12 kautta. 

Nokian linjastouudistus

Linja 70 liikennöi jatkossa Tampereen Keskustorilta Nokian asemalle ja edelleen Taka-Lauttalan kautta Harjuniittyyn. Ratkaisu mahdollistaa matkustajakysynnän pohjalta kasvaneelle Harjuniityn alueelle vaihdottoman yhteyden Tampereen keskustaan. Yöliikennöinti Nokian ja Tampereen välillä toteutetaan jatkossakin linjalla 70Y Nokian aseman ja Tampereen keskustan välillä. 

Linja 71 liikennöi jatkossa arkipäivisin Nokian aseman ja Kankaantaan kautta Myllypuroon ja edelleen Tesomalle. Liikennöinti mahdollistaa työssäkäyntiyhteyden Nokian keskusta-alueelta Nokian Kankaantaan teollisuusalueelle sekä Tampereen Myllypuron alueelle. Yhteys Nokian ja Lielahden välillä on jatkossa vaihdollinen.

Linja 72 tarjoaa jatkossakin arkipäivisin ruuhka-aikoina nopean yhteyden Tampereen keskustaan Etelä-Nokialta. Linjareittiä muutetaan ja linjalla tarjotaan jatkossa Koskenmäen ja Ketolanmäen alueelta Viholan kautta nopea yhteys Tampereen keskustaan Keskustorille. Linja 72 ei ole matkustajamäärän pohjalta kerännyt merkittävästi matkustajia Sammaliston ja Ketolanmäen välillä. Uudella linjauksella saadaan palveltua tiivisti asutetun ja joukkoliikennepalvelua käyttävän Koskenmäen aluetta. Lisäksi linjalla 72X palvellaan jatkossa Tampereen keskustan suunnalta yhteyttä Nuijamiestentien työpaikka-alueelle arjen ruuhka-aikoina. 

Linja 73 aloittaa liikennöinnin Kehon ja Koskenmäen kautta Nokian asemalle ja edelleen Kankaantaan kautta Ilkan alueelle. Linjalla halutaan vahvistaa Nokian sisäistä vaihdotonta joukkoliikenneyhteyttä ja samalla parantaa matkaketjuja linja-auton ja junan välillä. 

Linja 74 aloittaa liikennöinnin Kehon ja Viholan kautta Nokian asemalle ja edelleen Lähdeniityn kautta Ilkan alueelle. Linjalla halutaan vahvistaa Nokian sisäistä vaihdotonta joukkoliikenneyhteyttä ja samalla parantaa matkaketjuja linja-auton ja junan välillä. 

Linja 77 aloittaa kesäkauden alussa liikennöinnin päivittäin Sammaliston ja Nokian aseman välillä. Linjan matkustajamäärän kehitystä tarkkaillaan ja siihen asetetaan selkeä tavoitetaso. Mikäli tavoitetasoon ei päästä, liikennöinti päivittäin Sammaliston ja Nokian aseman välillä lakkautetaan viimeistään liikennöintisopimuksen päättyessä. Linjaa 77 ei liikennöidä kesäkaudella Tottijärven ja Sammaliston välillä. Linjan matkustajamäärä kyseisellä välillä on ollut erittäin vähäinen ja kustannustehokkaan joukkoliikenteen järjestämisen kannalta ei ole kannattavaa liikennöidä kyseistä väliä. Nokialla varmistetaan kuitenkin yhteys palveluliikenteellä Tottijärven alueelle, myös kesäaikaan. 

Linjaa 78 ei liikennöidä lainkaan kesäkaudella 2023. Linjan 78 matkustajamäärä kesäkaudella 2022 ja aiempina kesinä on ollut erittäin vähäinen. Kustannustehokkaan joukkoliikenteen järjestämisen kannalta ei ole kannattavaa järjestää liikennettä. Nokialla varmistetaan kuitenkin yhteys palveluliikenteellä Sarkolan alueelle, myös kesäaikaan. 

Linja 79 ei liikennöi kesäkaudella Nokian ja Pirkkalan välillä. Matkustajamäärän osalta matkustajia Pirkkalan ja Nokian välillä on kesäaikaan ollut erittäin vähän. Kustannustehokkaan joukkoliikenteen järjestämisen kannalta ei ole kannattavaa järjestää liikennettä. Linjalla 79B tullaan talvikaudella järjestämään yhteys Linnavuori/Siuro - Nokian asema välillä päivittäin. Linjan matkustajamäärän kehitystä tarkkaillaan ja siihen asetetaan selkeä tavoitetaso. Mikäli tavoitetasoon ei päästä, liikennöinti päivittäin Siuro/Linnavuori ja Nokian aseman välillä lakkautetaan viimeistään liikennöintisopimuksen päättyessä. 

Muut muutokset joukkoliikennepalveluihin

Linja 10 on pitkäaikaisella poikkeusreitillään Tammelassa kesäkaudella 2023. Tahmelan viertotiellä tehdään kunnallistekniikan uusimistöitä sekä katusaneerausta. Työmaa on pitkäaikainen ja vaatii merkittävästi katutilaa. Tämän johdosta linjan 10 päätepysäkki siirretään poikkeuksellisesti työmaan ajaksi Tahmelankadun ja Pyynikintien risteykseen. Työmaan ajaksi linjan 10 Tahmelan päätteelle ei lähdetä perustamaan korvaavaa liikennettä. Tahmelan ja Pispalan katuverkon vuoksi ei ole mahdollista liikennöidä riittävällä kalustolla alueen kaduilla. 

Linja 15A ei liikennöi kesäkaudella 2023. Linjalle 15A toteutettiin talvikauteen 2022-2023 reittimuutos, jonka pohjalta saatiin ruuhka-aikoina varmistettua riittävä palvelutarjonta Lempääläntielle, etenkin koululaisten kulkemista parantamaan Etelä-Tampereelta Koivistonkylään Hatanpään koululle, Koivistonkylän koulutalolle. Kesäaikaan matkustajamäärä Lempääläntiellä on vähäisempi, jonka vuoksi linja 15A ei liikennöi kesäaikaan. Linjalla 15B toteutetaan yhteydet Pitkäniemen sairaala-alueelle, kuten nykyisin. Yhteys Myllypuron teollisuusalueelle toteutetaan kesällä linjalla 71.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Liitteenä oleva joukkoliikenteen palvelutasosuunnitelma kesäkaudelle 2023 hyväksytään noudatettavaksi 5.6.-6.8.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

KAPA/Joli Satu Marjeta, Juha Kortteus, Petri Hakala, Maarit Kaartokallio, TKL/Pekka Pirhonen, VR-Group/ Vesa Rauhala, Länsilinjat Oy/Terhi Penttilä ja Vesa Luoma, Väinö Paunu Oy/Juha Mustonen, Pirkanmaan Tilausliikenne Oy/Harri Tuomaala, Valkeakosken Liikenne Oy/Ville Laurell, Pohjolan Liikenne Oy Ab/Janis Künnap ja Pasi Lehto, Kangasalan kaupunki/Tuomas Kähkönen, Lempäälän kunta/Rasmus Nousiainen, Nokian kaupunki/Ville Lipasti, Oriveden kaupunki/Mari Kinnunen, Pirkkalan kunta/Antti Reinikka, Vesilahden kunta/Kati Paunonen, Ylöjärven kaupunki/Essi Jokinen, Valkeakosken kaupunki/Mari Tomperi, Pirkanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.