Kaupunginhallitus, kokous 21.11.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 461 Suurtapahtumien ja kongressien tilannekatsaus 

TRE:1934/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701 ja tapahtumajohtaja Perttu Pesä, puh. 050 587 6200, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin tavoitteena on olla kansainvälisen tason tapahtumien ja kulttuurin keskittymä, jossa elämysten äärelle houkutellaan ympäri vuoden. Kaupunki toimii aktiivisesti vahvistaakseen ja kansainvälistääkseen tapahtumatarjontaa ja tavoittelee Tampereelle lisää suurtapahtumia. Suurtapahtumakatsaus annetaan kaupunginhallitukselle 2–3 kertaa vuodessa. Katsaus perustuu suurtapahtumatyöryhmän työskentelyyn, jossa käydään säännöllisesti läpi haettavia ja toteuttavia tapahtumia. Vuoden 2022 kolmannessa suurtapahtumakatsauksessa kaupunginhallitukselle esitellään vuosien 2022 ja 2023 suurtapahtumia ja kongresseja ja tulevia hakuja.

Vuoden 2022 alussa koronapandemia vaikutti vielä tapahtumiin ja aiheutti muutamia siirtoja ja peruutuksia. Toisaalta myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut etenkin isoihin kansainvälisiin tapahtumiin. Suomen sijainti aiheutti huolta etenkin Euroopan mantereen ulkopuolelta tulevien keskuudessa. Tapahtumateollisuuden työvoimapula niin tuottajien kuin esim. ravintolatyöntekijöiden osalta on aiheuttanut hankaluuksia tapahtumien toteuttamisessa globaalisti. Vuosi 2022 on kuitenkin ollut vilkas tapahtumavuosi. Merkittävistä toteutuneista tapahtumista mainittakoon jääkiekon miesten MM-kisat, voimistelun Gymnaestrada, pesäpallon Itä-Länsi, masters-yleisurheilun MM-kilpailut ja koripallon MM-karsintaottelu. 

Vuosi 2023 on Tampereella jälleen täynnä tapahtumia. Tulossa on mm. miesten jääkiekon MM-kilpailut, European Masters Games, taekwon-don MM-kilpailut ja painin U23 MM-kilpailut. Nokia Arenan suuri suosio Helsinki-hallin ollessa poissa käytöstä tuo niin positiivisia kuin negatiivisiakin vaikutuksia. Tapahtumakävijöiden kasvu vaikuttaa suoraan hotellien keskihintaan, joka jo nyt on noin 25 prosenttia korkeampi kuin Helsingissä. Tähän ongelmaan pyritään vastaamaan kannustamalla mm. Airbnb-toimintaan, sillä tulevat hotelli-investoinnit eivät korjaa akuuttia ongelmaa.

Kaupunginhallitukselle esitellään tilannekatsaus suurtapahtuma- ja kongressihakutilanteesta. Asian liite on salassa pidettävä viranomaisten toiminnan julkisuudesta säädetyn lain 24.1 § 17 kohdan perusteella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Suurtapahtumien ja kongressien tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle ja tapahtumajohtaja Perttu Pesälle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen ja Pekka Salmi liittyivät kokoukseen.

Ilmari Nurminen ja Olga Haapa-aho poistuivat kokouksesta.

Tiedoksi

Anna-Kaisa Heinämäki, Perttu Pesä, Heidi Korkeamäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)