Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 8.11.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 176 Oikaisuvaatimus tuotantotukipäätökseen kulttuurin palveluryhmässä 

TRE:5661/12.03.00/2022

Valmistelija

  • Lehtinen Marianna, Kulttuuripalvelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Kulttuuripalvelupäällikkö Marianna Lehtinen, puh. 040 801 6868, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sisä-Suomen saamelaisyhdistys Bárbmu ry oli jättänyt 17.8.2022 Kirjaamossa vireille tulleen tuhannen euron (1000 €) suuruisen tuotantotukihakemuksen koskien Ulla Pirttijärvi & Ulda -yhtyeen konsertteja osana Bárbmu 10 jagi! -tapahtumaa Tampereella. Hakemuksen mukaan toinen, pääsymaksullinen konsertti järjestettiin Telakalla, ja toinen pääsymaksuton konsertti Metsossa osana Metso Live -sarjaa. Tuotantotuki haettiin erityisesti Metsossa järjestettävään konserttiin. Metso Live -sarja on kaupungin omaa tuotantoa, jossa esiintymispalkkioista ja viestinnästä vastaa Metso.

Hakemus käsiteltiin kaupunkikulttuuriyksikön tuotantotukien valmisteluryhmässä, jossa todettiin että määrärahojen pienuuden vuoksi tuotantotukea ei pystytä myöntämään kaikille hakijoille, ja että Tampereen kaupungin muiden yksiköiden tapahtumiin ei tuotantotukea myönnetä kuin poikkeustapauksissa. Kulttuuripalvelupäällikkö Marianna Lehtinen teki asiaa koskevan viranhaltijapäätöksen 6.9.2022 (§ 101) ja päätösote lähetettiin tiedoksi asianosaiselle sähköpostitse 7.9.2022. Sisä-Suomen saamelaisyhdistys Bárbmu ry teki oikaisuvaatimuksen, joka tuli vireille Tampereen kaupungin kirjaamossa muutoksenhakuajan puitteissa 21.9.2022.

Oikaisuvaatimuksessa ja myöhemmissä selvityksissä todettiin, että konsertti ei todellisuudessa ollut osa Metso Live -sarjaa. Kyseessä olleet konsertti ja keskustelutilaisuus olivat osa Metson muuta tapahtumaohjelmistoa, jossa Metso tarjoaa puitteet tapahtumille (tilat, tekniikan ja tiedotusapua), mutta jossa tapahtuman tuotannosta ja palkkioista vastaa esiintyjä/yhteistyötaho itse. Näin ollen Metso ei tehnyt esiintyjien kanssa erillisiä sopimuksia eikä maksanut esiintyjille palkkiota, joten Sisä-Suomen saamelaisyhdistys Bárbmu ry oli pitänyt tuotantotuen saamista edellytyksenä sille, että yhtye voi esiintyä Metsossa. Myöskään Telakalla järjestetty konsertti ei ollut sellainen, että Telakka olisi maksanut esiintymispalkkiota vaan järjestelyt tehtiin ns. lippuriskillä.

Asiassa saatujen uusien selvitysten ja uudelleen arvioinnin mukaan perustelut tuotantotuen myöntämiselle ovat olemassa, ja aiemmin tehtyä kielteistä päätöstä olisi siksi syytä muuttaa.

Tuotantotukien arviointityökalun mukaan yhdistykselle voitaisiin myöntää 500 euron tuotantotuki. Tuotantotuki maksetaan jälkikäteen syntyneiden kulujen perusteella tilityslomaketta vastaan kustannuspaikalta 137304. Käyttöselvitystä ja tilityslomaketta koskevia lisätietoja löytyy Tampereen kaupungin internetsivuilta: https://www.tampere.fi/kaupunki-tukee-ja-palkitsee/avustukset-ja-tuet/kohdeavustukset/kulttuurin-kerta-avustukset

Lisäksi neuvontaa antaa koordinaattori Jaana Leppäkorpi (puh. 040 806 2469, etunimi.sukunimi@tampere.fi).

Asian liitteenä oleva oikaisuvaatimus ja oikaisuvaatimuksen liite ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24.1 §:n 32-kohdan perusteella. Asian liitteenä oleva ote viranhaltijapäätöksestä on julkinen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Oikaisuvaatimus hyväksytään ja Sisä-Suomen saamelaisyhdistys Bárbmu ry:lle myönnetään tuotantotukea 500 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sisä-Suomen saamelaisyhdistys Bárbmu ry, Marianna Lehtinen, Jaana Leppäkorpi, Juha Ahonen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa muutosta hakea se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen, kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavakseen yksityisoikeudellista asiaa koskevaa valitusperustetta, jonka osalta toimivalta on käräjäoikeudella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.