Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 8.11.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 171 Tampereen perusopetuksen opetussuunnitelman tarkentaminen joustavan perusopetuksen järjestämisen osalta 

TRE:7134/12.01.01/2022

Valmistelija

  • Ojalammi Ulla-Maija, Opetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä, puh. 040 800 4678 ja opetusjohtaja Ulla Ojalammi, puh. 050 428 3044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Joustavan perusopetuksen valintaprosessi ja opiskeluun liittyvät kuvaukset siirretään koulukohtaisista opetussuunnitelmista kuntakohtaiseen opetussuunnitelmaan.

Tampereen perusopetuksen opetussuunnitelmaa on kuntakohtaisesti tarkennettu seuraavissa joustavaa perusopetusta koskevissa asioissa: 

  • Oppilasvalinnan perusteet ja valintamenettely: Tampereella joustava perusopetus järjestetään osana tehostettua tukea. Oppilaat valitaan pedagogisen tiimin arvion ja haastattelun perusteella.
  • Ryhmäkoko: Pienryhmän kooksi on määritelty enintään 12 oppilasta.
  • Hakukelpoisuus: Hakukelpoisia ovat vähintään 13-vuotta täyttäneet 7.–8.vuosiluokkien oppilaat.
  • Erityisluokanopettajan ja kouluvalmentajan roolit joustavan perusopetuksen pienryhmässä.
  • Työpaikkaopiskelun rooli joustavan perusopetuksen opiskelumuotona.

 

Valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteiden mukaan opetuksen järjestäjä päättää edellä mainituista asioista. 

Uudistettu Tampereen perusopetuksen kuntakohtainen tarkennus korvaa Perusopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaisen tarkennuksen luvusta 5.4.4 Joustava perusopetus.

5.4.4 Joustava perusopetus, paikallinen tarkennus kokonaisuudessaan:

Joustavan perusopetuksen järjestämisestä, arvioinnista ja kehittämisestä kunnan tasolla vastaa Tampereen kaupungin perusopetus. Tampereella joustava perusopetus järjestetään osana tehostettua tukea. Joustavan perusopetuksen opetusta (JOPO) tarjotaan jokaisessa koulutiimissä ja oppilas hakee oman koulutiiminsä JOPO-luokalle.

Joustavan perusopetuksen pienryhmän koko on enintään 12 oppilasta. Joustavaan perusopetukseen haetaan kevätlukukaudella. Hakea voivat vähintään 13-vuotiaat 7.–8.-luokkalaiset. Haastatteluun kutsutaan oppilas ja hänen huoltajansa. Valittaessa oppilaita joustavaan perusopetukseen hakijoiden haastattelun ja koulun pedagogisen tiimin arvion pisteytykseen sovelletaan yhdenvertaisesti ennalta määriteltyjä arviointikriteereitä.

Joustava perusopetus toteutetaan perusopetusta koskevien säädösten ja opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. 

Toiminnan tavoitteena on toiminnallisella ja työpainotteisella opiskelulla tukea elämänhallintataitojen ja opiskeluvalmiuksien kehittymistä sekä tukea peruskoulun loppuun saattamista. Lisäksi oppilasta tuetaan yksilöllisesti toisen asteen koulutukseen siirtymisessä ja edistetään hänen valmiuksiaan menestyä jatko-opinnoissa. 

Joustavan perusopetuksen pienryhmän opetuksesta vastaa ensisijaisesti erityisluokanopettaja ja opettajan työparina toimii kouluvalmentaja, joka on läsnä luokkatilanteissa ja ryhmän muussa toiminnassa. Kouluvalmentajan vastuualueena on ryhmätoiminnan tukeminen sekä oppilaiden yksilöllinen ohjaus ja tuki.

Koulun toimintatapoja ja opetusmenetelmiä kehitetään niin, että ne vastaavat joustavaan perusopetukseen valittujen oppilaiden yksilöllisiä tarpeita. Opetuksessa painotetaan toiminnallisia ja työpainotteisia opiskelumenetelmiä. Opetus järjestetään koulussa lähiopetuksena sekä ohjattuna opiskeluna työpaikoilla. Opiskelu koulun ulkopuolella muissa oppimisympäristöissä on oleellinen osa joustavaa perusopetusta. Opiskeluun sisältyy opetussuunnitelmaan soveltuvia erilaisia opinto- ja vierailukäyntejä ja tutustumista 2. asteen oppilaitoksiin.

Joustavassa perusopetuksessa opiskeluun kuuluu työpaikkaopiskelu. Työpaikkaopiskelu on joustavan perusopetuksen keskeinen opiskelumuoto. Sen tarkoituksena on tukea oppilasta oivaltamaan oppiaineiden tarpeellisuus käytännön työn kautta sekä tarjota mahdollisuus etsiä omaa ammattia työelämän kokemusten kautta. Työpaikkajaksolla opitaan vaihtoehtoisilla menetelmillä opetussuunnitelman mukaisia oppisisältöjä opiskelutehtävien avulla. Työpaikkajaksojen määrä ja kesto suunnitellaan jokaiselle nuorelle yksilöllisesti nuoren tarpeita vastaavaksi.

Joustavan perusopetuksen oppilaalla on oikeus säädösten mukaiseen oppimisen ja koulunkäynnin tukeen, ohjaukseen ja oppilashuoltoon. Poikkeuksellisesti joustavaan perusopetukseen voidaan ottaa myös erityistä tukea saava oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan opetuksessa käytettävää opetussuunnitelmaa ja järjestelyä voidaan pitää oppilaan edun mukaisena.

Joustavan perusopetuksen oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tai päivitetään hänelle jo aiemmin laadittua oppimissuunnitelmaa. Oppimissuunnitelmassa kuvataan myös oppilaan opetuksen järjestäminen koulun ulkopuolisissa oppimisympäristöissä. Mikäli oppilas saa erityistä tukea, hänelle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma eli HOJKS.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen kaupungin perusopetuksen joustavan perusopetuksen opetussuunnitelman 1.8.2022 voimaan tulleet muutokset ja lisäykset hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ulla-Maija Ojalammi, Petri Peltonen, Maija Viherkari, Kristiina Järvelä, Ville Raatikainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.