Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 8.11.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 172 Perusopetuksen päättötodistukseen merkittävän pakollisen tai valinnaisen A-kielen vaihdon menettelytapa ja hyväksyttävät perusteet 

TRE:7359/12.01.01/2022

Valmistelija

  • Järvelä Kristiina, Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Maija Viherkari, puh. 041 730 6388, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman lukua 6 on päivitetty pitkien vieraiden kielten osalta siten että opetussuunnitelmaan on kirjattu huoltajan mahdollisuus pyytää pakollisen ja valinnaisen A-kielen vaihtoa päättötodistukseen perustellusta syystä. Jos rehtori hyväksyy pyynnön, voidaan pakollinen pitkä kieli merkitä päättötodistukseen numeraalisen arvioinnin sijasta hyväksytty merkinnällä. Ja tällöin valinnainen A-kieli merkitään todistukseen numerolla.

Tämä opetussuunnitelmapäivitys perustuu perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden lukuun 6.11.5 Perusopetuksen päättötodistus, jonka mukaan on mahdollista jättää huoltajan pyynnöstä merkitsemättä oppilaan päättötodistukseen valinnaisen A2- tai B2-kielen numeroarvosana.

Aiemmin ko. alaluvun paikallinen tarkennus on sisältänyt ainoastaan virkkeen päättötodistuksen liitteellä annettavasta arviosta oppilaan käyttäytymisestä. 

6.11.5 Perusopetuksen päättötodistus, 1.1.2023 voimaan tuleva paikallinen tarkennus kokonaisuudessaan:

Oppilaan huoltajalla on mahdollisuus pyytää pakollisen ja valinnaisen A-kielen vaihtoa päättötodistukseen perustellusta syystä. Päätöksen asiassa tekee rehtori. Valinnaiseksi jäävän A-kielen arvosana voidaan tällöin jättää huoltajan pyynnöstä merkitsemättä perusopetuksen päättötodistukseen. Suoritetut vuosiviikkotuntimäärät merkitään todistukseen. Jos arvosanasta halutaan erillinen todistus, voidaan sellainen antaa. 

Jos toisen kotimaisen kielen A1- tai A2-oppimäärä halutaan vaihtaa, kysymykseen voi tulla vaihto B1-oppimäärään, mikäli huoltaja on pyytänyt vaihtoa perustellusta syystä. 

Menettelytapa koskien pakollisen ja valinnaisen A-kielen vaihtoa:

  • Huoltaja tekee kirjallisen, perustellun pyynnön asiasta ja toimittaa sen rehtorille. 
  • Rehtori tekee asiasta hallintopäätöksen. 

 

Päättötodistuksen liitteellä annetaan arvio oppilaan käyttäytymisestä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Perusteluissa kuvatut Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman lukuun 6 tehdyt muutokset ja lisäykset hyväksytään. Päivitetty paikallinen tarkennus tulee voimaan 1.1.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Maija Viherkari, Ulla Ojalammi, Kristiina Järvelä, Petri Peltonen, Ville Raatikainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.