Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 13.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 146 Nuorisotakuuavustusten myöntäminen vuodelle 2023 ja vuoden 2022 väliraportointi 

TRE:7225/12.05.00/2022

Valmistelija

  • Saari Regina, Työllisyysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelupäällikkö Tommi Eskonen, puh. 050 361 1052 ja erityisasiantuntija Ilkka Peltomaa, puh. 044 431 4522, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2023 nuorisotakuuavustukset olivat haettavina 25.10.–23.11.2022. Hakemuksia vastaanotettiin yhteensä 21 ja haettujen avustusten yhteissumma oli 566 160 euroa.

Elinvoima- ja osaamislautakunta päätti toimialaansa kuuluvien avustusten myöntämisperiaatteista 19.10.2022 § 115. Myöntämisperiaatteiden mukaan nuorisotakuuavustusta voidaan myöntää toimintaan, joka edistää koulutuksen tai työvoiman ulkopuolella olevien tamperelaisten nuorten työllisyyttä ja ammattitaitoa sekä vahvistaa osallisuutta ja edistää nuorten hyvinvointia.

Avustuksia ovat voineet hakea nuorille palveluja tarjoavat voittoa tavoittelemattomat yhdistykset ja yhteisöt. Avustusta myönnetään siemenrahoituksena tai perusrahoituksena uusien nuorisotakuuta toteuttavien palvelujen kehittämiseen ja pilotointiin.  

Avustusta ei myönnetä toiminnan jatkuvaan rahoittamiseen ja toimintaan, joka on yhteisön perustoimintaa tai jota tuetaan muulla kaupungin avustuksella. Lisäksi avustusta ei myönnetä toimintaan, joka tuottaa voittoa tai jonka keskeinen tarkoitus on varainhankinta. Avustusta eivät voi saada yritykset, yksityishenkilöt, eivätkä kaupungin yksiköt. Lisäksi avustusta ei voi saada investointeihin ja kiinteän tai irtaimen omaisuuden hankintaan tai perusparantamiseen.

Vuonna 2023 nuorisotakuuavustuksia jaetaan yhteensä 295 000 euroa ja avustus yhdelle toimijalle on enintään 30 000 euroa. 

Vuoden 2023 nuorisotakuuavustusten myöntämisen perusteita ovat:

  • Palvelun tulee olla kohdennettu alle 30-vuotiaille tamperelaisille 
  • Toiminnan tulee olla nuorten tarpeista lähtevää 
  • Palvelun tulee olla uusi tai kehitysvaiheessa
  • Avustuksen saajalla tulee olla toteuttamiskelpoinen suunnitelma, jossa kerrotaan, kuinka nuoret saadaan toimintaan, mitkä ovat laadulliset tavoitteet, mikä on toiminnan vaikuttavuus ja miten toiminta jatkuu avustuskauden jälkeen
  • Avustusta saavien toimijoiden pitää tehdä yhteistyötä Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden Kesäduuni-kampanjan ja / tai Ohjaamon kanssa

Nuorisotakuuavustuksia esitetään myönnettäväksi 15 järjestölle yhteensä 295 000 euroa ja ne kohdennetaan ensisijaisesti toiminnasta aiheutuviin palkkakustannuksiin. Sen sijaan hakemuksissa esitettyjä muita kustannuksia kuten hallinnointi-, hankinta-, toimisto- ja vuokrakuluja ei ole täysimääräisesti huomioitu.

Avustettavaksi esitettävät toiminnat sisältävät muun muassa työllistymistä edistäviä palveluja, yrittäjyyteen tutustumista sekä nuorten hyvinvointia ja arkea tukevia palveluja. Myös maahanmuuttajataustaiset nuoret on huomioitu. Lisäksi avustuksien valmistelussa on otettu huomioon järjestöjen mahdollisuudet tehdä keskinäistä yhteistyötä. Avustettavilla toiminnoilla on mahdollista tavoittaa vuoden 2023 aikana useita satoja nuoria. 

Nuorisotakuuavustusten valmistelussa ja maksamisessa noudatetaan Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisiä periaatteita sekä elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteita.

Avustusta saa käyttää vain avustuspäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Jos avustuspäätöksessä ei ole tarkemmin yksilöity käyttötarkoitusta, avustus on käytettävä hakemuksessa mainittuun tarkoitukseen. Myönnetty avustus on käytettävä sen vuoden toimintaan, jolle avustus on myönnetty. Avustuksen käyttöä ei ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa. Avustus voidaan periä takaisin, elleivät sen myöntämisen edellytykset täyty.

Avustuksen saajan tulee sitoutua raportoimaan rahoituksen käytöstä ja hankkeen tuloksista väli- ja loppuraportilla. Väliraportti tulee toimittaa työllisyys- ja kasvupalveluihin 31.10.2023 mennessä ja loppuraportti 31.1.2024 mennessä. Lisäksi avustusta saaneilta yhteisöiltä edellytetään avustusvuoden aikana säännöllistä yhteydenpitoa Ohjaamon kanssa, jotta avustettavan toiminnan toteutumisesta saadaan ajantasaista tietoa. Tarkemmat raportoinnin ohjeet annetaan avustusta saaneille yhteisöille pidettävässä aloituskokouksessa tammikuussa 2023.

Elinvoima- ja osaamislautakunnalle tuodaan tiedoksi vuoden 2022 nuorisotakuuavustuksilla rahoitettujen toimintojen väliraporttikooste, joka on asian liitteenä. Loppuraportointi käsitellään lautakunnassa keväällä 2023.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Myönnetään vuoden 2023 nuorisotakuuavustukset seuraavasti:

  • Pirkanmaan uusyrityskeskus ry 27 500 €
  • Nuori Yrittäjyys ry 27 500 €
  • Tampereen 4H-yhdistys 27 000 €
  • Kulttuuriosuuskunta TRELMU 20 000 €
  • Pakolaisnuorten tuki ry 26 500 €
  • Tampere Missio ry 25 000 €
  • Legioonateatteri ry 30 000 €
  • Silta-Valmennusyhdistys ry 26 000 €
  • Tampereen seudun autismiyhdistys TSAU ry 20 000 €
  • Ahjolan Setlementti ry 15 000 €
  • Pirkanmaan Kaarikoirat ry 12 000 €
  • Tampereen ev.lut. seurakunnat / Vanha Kirkko 8 000 €
  • YAD ry 10 000 €
  • Pirkanmaan Tanssin Keskus ry 8 000 €
  • Intro ry 12 500 €

Nuorisotakuuavustuksina myönnetään yhteensä 295 000 euroa.

Avustukset maksetaan työllisyys- ja kasvupalvelujen kustannuspaikalta 154810, sisäinen tilaus 28454.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai periä takaisin, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2023 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa. 

Vuoden 2022 nuorisotakuuavustuksilla rahoitettujen toimintojen väliraporttikooste merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ilkka Peltomaa oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistui kokouksesta päätöksen jälkeen.

Esittelijä vaihtoi pöytäkirjalle päivitetyt liitteet, jotka ovat asian käsittelyn pohjana.

Tiedoksi

Avustuksen hakijat, Regina Saari, Tommi Eskonen, Ilkka Peltomaa, Tuula Mikkonen, Atte Viinikka, Ilona Sola, Johanna Eskonniemi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.