Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 13.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 138 Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuoden 2023 vuosisuunnitelma (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:6039/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Laisi Pauliina, Controller

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Pauliina Laisi, puh. 040 836 2730 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2024–2026 taloussuunnitelman kokouksessaan 14.11.2022 § 170. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta.

Palvelusuunnitelman mukaisesti elinvoima- ja osaamislautakunnan toimenpidekokonaisuudet kohdistuvat myös vuonna 2023 laaja-alaisesti kaikkiin strategian painopisteisiin. Yhdenvertaiset yksilöt painopisteessä korostuvat mm. yhdenvertaisuus ja syrjinnän ehkäisy toisen asteen koulutuksessa, tekevien yhteisöjen painopisteessä puolestaan toimenpiteet yritysten toimintaedellytysten vahvistamiseksi sekä elämyskaupungin kehittämiseksi. Kansainvälisyyttä vahvistetaan niin ikään laaja-alaisesti useiden palveluryhmien toimesta. Lisäksi toimenpiteillä valmistaudutaan työllisyyspalvelujen järjestämisvastuun siirtoon kunnille, sekä turvataan oppivelvollisuusuudistuksen toimenpano ja aloituspaikkojen riittävyys lukiokoulutuksessa.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan talous muodostuu kuudesta palveluryhmästä: Ammatillinen koulutus, Lukiokoulutus, Työllisyys- ja kasvupalvelut, Elinkeinopalvelut, Vetovoima ja edunvalvonta sekä Strateginen hankekehitys. Toimintakate vuoden 2023 vuosisuunnitelmassa on -101,1 milj. euroa. Toimintakate poikkeaa valtuuston hyväksymästä talousarvion sisältämästä toimintakatteesta Ammatillisen koulutuksen palveluryhmän poistoarvion tarkentumisen vuoksi.  Ammatillisen koulutuksen palveluryhmän osalta sitovaa on tilikauden tulos. Lisäksi erikseen sitoviin eriin sisältyy valtuuston hyväksymään talousarvioon nähden tekninen korjaus koskien Elämystalouden kehitysohjelman sitovaa toimintakatetta, joka on -0,795 milj. euroa (ei -0,820 milj. euroa).

Lautakunnan toimintatulot 120,9 milj. euroa muodostuvat pääosin ammatillisen koulutuksen valtionosuuksista, työllisyydenhoidon tuista ja avustuksista sekä ulkoisesta projektirahoituksesta. Ammatillisen koulutuksen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti valtiolta ammatilliseen koulutukseen saatava yksikköhintarahoitus käytetään kokonaisuudessaan ammatillisen koulutuksen järjestämiseen. Vuosisuunnitelman valmistelussa ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitukseksi on arvioitu 94,9 milj. euroa, mikä sisältää perusrahoitusta 65,1 milj. euroa, suoritusrahoitusta 19,6 milj. euroa ja vaikuttavuusrahoitusta 10,1 milj. euroa. Lisäksi on huomioitu aiempina vuosina myönnettyä lisärahoitusta 2,8 milj. euroa. Valtionosuustuloa esitetään oikaistavaksi OKM:n päätöksen mukaiseksi talousarviomuutoksella. Lautakunnan toimintamenot ovat yhteensä 222,0 milj. euroa. Toimintamenoista merkittävimmän osan muodostavat henkilöstömenot (52 %) ja palvelujen ostot (18 %). Toimintamenot jakautuvat palvelukokonaisuuksittain seuraavasti: ammatillinen koulutus 48 %, lukiokoulutus 16 %, työllisyys- ja kasvupalvelut 29 %, elinkeinopalvelut 2 % (sis. Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma), vetovoima ja edunvalvonta (sis. Elämystalouden kehitysohjelma) 3 % ja strateginen hankekehitys 2 %. Työmarkkinatuen kuntaosuus sisältyy työllisyys- ja kasvupalvelut -palveluryhmän avustuksiin ja sen suuruudeksi vuoden 2023 vuosisuunnitelmassa on arvioitu 24,5 milj. euroa.

Keskeisinä muutoksina kuluvaan vuoteen verrattuna vuosisuunnitelmassa on huomioitu kuntouttavan työtoiminnan palveluiden siirtyminen hyvinvointialueen järjestettäviksi vuoden 2023 alusta, sekä Tampereen kaupungin vastaanottokeskustoiminnan ja maahanmuuttajien sosiaalipalveluissa olevan kotoutumista edistävän työn siirtyminen vuoden 2023 alusta elinvoima- ja osaamislautakunnan järjestettäväksi.

Lautakunnan investointisuunnitelma on yhteensä 2,84 milj. euroa ja se sisältää ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen investoinnit. Lukiokoulutuksen hankinnat kohdistuvat Pyynikintie 2:n ensikertaiseen kalustamiseen. Ammatillisen koulutuksen investoinneilla panostetaan nykyaikaisten oppimisympäristöjen kehittämiseen. 

Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelmaan sisältyvät seuraavat valtuustoon nähden erikseen sitovat erät. 

  • Ammatillinen koulutus, tilikauden tulos, 0,0 milj. euroa
  • Ammatillisen koulutuksen nettoinvestoinnit, -1,6 milj. euroa
  • Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma, toimintakate -4,610 milj. euroa
  • Hiedanranta -kehitysohjelma, toimintakate -0,429 milj. euroa
  • Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma, toimintakate -1,284 milj. euroa
  • Elämystalouden kehitysohjelma, toimintakate -0,795 milj. euroa.

 

Elinvoima- ja osaamislautakuntaan nähden sitovaa on kunkin palveluryhmän toimintakate, pois lukien valtuustoon nähden erikseen sitovat erät.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuoden 2023 vuosisuunnitelma hyväksytään.

Palvelualueen johtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hanna Sareila poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Mia Lumio, Nina Mustikkamäki, Regina Saari, Kirsi Viskari, Mari Aalto, Timo Antikainen, Anna-Kaisa Heinämäki, Pauliina Laisi, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)