Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 14.12.2022

§ 108 Tiedotusaineisto: Sähköinen päätöksentekomenettely 

TRE:8164/00.04.01/2022

Valmistelija

  • Kekäläinen Arja, Hallintokoordinaattori

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintokoordinaattori Arja Kekäläinen, puh. 050 555 9467, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunki on käyttöönottamassa yhtenä uutena toimielimen päätöksentekotapana sähköistä päätöksentekomenettelyä. Tähän mennessä käytössä ovat olleet kuntalain mukaiset varsinainen kokous (eli ns. läsnäolokokous) sekä sähköinen kokous (eli yksi tai useampi osallistuu kokoukseen etänä). Uusi toimintatapa tulee näiden rinnalle. Sähköinen päätöksentekomenettely tarkoittaa ns. ennakkopäätöksentekoa. Toimielimen jäsenet voivat ennen varsinaista kokousta ilmoitettuun määräaikaan mennessä ilmaista kantansa asiaan sähköisesti ajasta ja paikasta riippumatta.  

Sähköisessä päätöksentekomenettelyssä käsiteltävät asiat tulee yksilöidä kokouskutsussa ja mainita, mihin mennessä asia voidaan käsitellä sähköisessä päätöksentekomenettelyssä. Asia on käsitelty, kun kaikki toimielimen jäsenet ovat ilmaisseet kantansa asiaan ja käsittelyn määräaika on päättynyt. Asia siirtyy kokouksen käsiteltäväksi, jos yksikin jäsen sitä vaatii tai on jättänyt kantansa ilmaisematta. Toimielimen päätöksistä osa voi olla sähköisessä päätöksentekomenettelyssä käsiteltäviä ja osa varsinaisessa kokouksessa käsiteltäviä. Menettely edellyttää suljettua tietojärjestelmää. Kaupungin Selma-päätöksentekojärjestelmän kokoustyötilaan on tehty järjestelmämuutos menettelyn mahdollistamiseksi. Valtuuston ja muiden toimielinten julkisia kokouksia lukuun ottamatta toimielimen päätöksenteko voi tapahtua suljetussa sähköisessä päätöksentekomenettelyssä. Käyttöönotto tapahtuu 1.1.2023 alkaen. Toiminnoiltaan uusi toiminto vastaa kokouksissa käytettävää äänestämistyökalua.

Sähköisen päätöksentekomenettelyn käyttöönottoa on esitetty valtuustoaloitteessa, joka käsiteltiin valtuustossa 19.10.2020 § 144. Sähköisen päätöksentekomenettelyn on nähty mahdollistavan ajasta ja paikasta riippumattomuutta sekä myös vahvistavan kaupungin imagoa digitaalisena ja innovatiivisena kaupunkina. Kaupunki pyrkii osaltaan mahdollistamaan luottamushenkilöille monipuoliset digitaaliset työvälineet sekä sujuvoittamaan luottamustoimen hoitamista. Tampereen kaupungin strategia 2030 kirjaa, että hyödynnämme rohkeasti digitalisaation mahdollisuudet palvelujen kehittämisessä. Pormestariohjelmassa vuosille 2021-2025 on myös kirjattuna, että digitalisaation hyödyntäminen tarkoittaa esimerkiksi uusien toimintatapojen laajamittaista kokeilua ja käyttöönottoa. Toiminnan kehittämisen tavoitteena on parantaa laatua ja lyhentää prosessien läpimenoaikoja.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)