Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 14.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 105 Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuoden 2023 vuosisuunnitelma 

TRE:5673/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2023 – 2026 taloussuunnitelman kokouksessaan 14.11.2022. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.

Lautakunnan vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta.

Vuoden 2023 vuosisuunnitelman valmistelun yhteydessä yhdyskuntalautakunnan ja kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan palvelusuunnitelman toimenpidekokonaisuuksia on tiivistetty ja ryhmitelty uudelleen. Uudistuksella on pyritty vahvistamaan toimenpidekokonaisuuksien kytköstä strategisiin tavoitteisiin, määrittelemään niiden keskeiset sisällöt aiempaa selkeämmin ja parantamaan näin edellytyksiä lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelulle sekä johtamiselle. Vuoden 2023 vuosisuunnitelman toimenpiteet on valmisteltu uudistettujen ja uudelleen ryhmiteltyjen toimenpidekokonaisuuksien pohjalta. Palvelusuunnitelman muiden sisältöjen osalta päivitystarpeet arvioidaan alkuvuonna 2023 ja päivitetty palvelusuunnitelma tuodaan kokonaisuudessaan lautakunnan hyväksyttäväksi kevään 2023 aikana. Lautakunnan palvelusuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Se tarkentaa ja konkretisoi strategiaa, strategiaa täydentäviä ohjelmia ja suunnitelmia sekä strategian laadinnan pohjana olevaa pormestariohjelmaa. Palvelusuunnitelma on laadittu valtuustokaudelle 2022–2025, mutta sen sisällöt tarkistetaan osana vuosittaista toiminnan ja talouden suunnittelua.

Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan toimenpiteissä painottuu vuonna 2023 erityisesti kestävän ja sujuvan liikkumisen edistäminen. Muiden strategian painopisteiden alla kehitetään muun muassa joukkoliikenteen asiakaskokemusta, tuetaan kaupungin kestävää kasvua ja jatketaan tapahtumalipun kehittämistä ja tehdään toimenpiteitä työntekijäkokemuksen parantamiseksi.

Kaupunkiympäristön palvelualueen toimielimiä ovat yhdyskuntalautakunta ja sen ympäristö- ja rakennusjaosto sekä alueellinen ympäristöterveydenhuollon jaosto, seudullinen joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta.

Joukkoliikennelautakunta vastaa osaltaan kaupunkiympäristön palvelualueen joukkoliikenteen palveluryhmän toimintatuloista ja -menoista sekä investoinneista. Vuoden 2023 kehyksessä on sitovaa lautakuntarakenteen mukainen lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit.

Epävarma ja nopeasti muuttuva taloustilanne haastaa talouden suunnittelua, ja näkymät tuleville vuosille ovat heikot. Sosiaali- ja terveydenhuolto- ja pelastuslaitosuudistus, Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset maailman talouteen, energian ja sähkön hintojen raju nousu sekä voimakkaasti kiihtynyt inflaatio lisäävät taloussuunnittelun epävarmuutta. Jo ensi vuonna sekä erityisesti vuosina 2024-2026 on talouden tasapainottamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota.

Vuoden 2023 talousarviossa on sitovaa lautakuntarakenteen mukainen lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit. Joukkoliikennelautakunnan toimintakate vuonna 2023 on -28,982 miljoonaa euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman toimintakatteen välillä ei ole eroa. Joukkoliikennelautakunnan nettoinvestointien esitys vuonna 2023 on -0,5 miljoonaa euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman nettoinvestointien välillä ei ole eroa.

Joukkoliikennelautakunnan käyttötalouden vuosisuunnitelmaesityksessä on huomioitu tulojen lisäyksiä yhteensä 2,8 milj. euroa lipun hintojen korotuksen (+5 %), maksuttoman toisen asteen koulutuksen Kela-tuen ja joukkoliikenteen valtiontuen vaikutuksesta. 

Vuosisuunnitelmaesityksen toimintamenoihin on tehty 3,5 milj. euron lisäys liikennöintisopimuksiin sisältyvän indeksiehdon mukaiseen kustannustason nousuun (arvio +6 %). Toimintamenoihin on tehty 1,3 milj. euron lisäys raitiotien liikennöinnin kustannustasoon ja liikennöinnin laajenemiseen. Toimintamenoihin on tehty 0,2 milj. euron lisäys M-junavuorojen lisätarjontaan. Toimintamenoihin on tehty joukkoliikenteen kustannuskasvuun 3,2 milj. euron lisäys (siirtyy vuoden 2022 kehyspohjista) sekä teknisenä talousarviopohjan korjauksena 0,3 milj. euron vähennys raitiotien hallintovastikkeen uudelleen kohdentamiseksi yhdyskuntalautakunnan ja joukkoliikennelautakunnan välillä. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelubussiliikenne jää kaupungin hoidettavaksi sote-uudistuksen seurauksensa, minkä vuoksi toimintamenoihin on tehty 1,2 milj. euron lisäys palveluliikenteen kuljetuspalveluiden ostamiseksi Tuomi Logistiikka Oy:lta. Lisäksi toiminnan laajentumiseen ja verkostoitumiseen on varauduttu mahdollistamalla yksikön resurssin lisääminen yhdellä henkilötyövuodella.

Joukkoliikennelautakunnan vuosisuunnitelmaesityksessä on huomioitu kaupungin tekeminä talousarviopohjan korjauksina 0,042 milj. euron menojen lisäys, jolla varaudutaan palkkaratkaisun kustannusvaikutusten kattamiseen sekä kiinteistötoimen perimiin vuokramuutoksiin. Talousarviopohjan korjauksena on huomioitu lisäksi 1,56 milj. euron menojen vähennys joukkoliikenteen palvelutilaukseen Tampereen kaupunkiliikenteeltä, mikä johtuu kaupunkiliikenteen eläkemenoperusteisten maksujen (elme) pienentymisestä elme-uudistuksen vuoksi pienentäen samalla palvelutilauksen kustannuksia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Kaupunkiympäristön palvelualueeseen kuuluvan kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuoden 2023 vuosisuunnitelma hyväksytään.

Joukkoliikennejohtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mika Periviita, Marko Sivonen, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)