Tampereen nuorisovaltuusto, kokous 15.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 171 Kaupunkiseudun ihmiskeskeiset tekoälyratkaisut (KITE) -hankkeen keskustelutilaisuuden edustajien valitseminen 

TRE:1203/00.01.03/2022

Lisätietoja päätöksestä

Nuoriso-ohjaaja Jenna Naukkarinen, puh. 050 385 0222, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Saako ratikassa käyttää kasvojentunnistusta? Jos, niin mihin tarkoitukseen? Onko eri asia, jos tunnistusta käyttääkin poliisi tai jokin yritys? Entä millä säännöillä automaattisten autojen pitäisi ajaa liikenteessä, jos ollenkaan?

Näitä ja monia muita kysymyksiä pohditaan Tampereen yliopiston Kaupunkiseudun ihmiskeskeiset tekoälyratkaisut (KITE) -hankkeessa, joka kehittää periaatteita eettiselle tekoälylle. Koska tekoälyn eettiset kysymykset koskettavat meitä kaikkia, hanke kaipaa periaatteiden rakentamiseen näkökulmia myös kansalaisilta.

7.12.2022 klo 16.30–19 järjestetään keskustelutilaisuus, johon on kutsuttu kansalaisia tuomaan näkemyksiä tekoälykeskusteluun. Tavoitteena on kasvattaa tekoälykehittäjien ymmärrystä siitä, millaisia eettisiä haasteita kansalaiset näkevät tekoälyssä ja miten tekoälyn käyttöön eri tilanteissa suhtaudutaan.

Tilaisuus järjestetään Tampereen yliopiston keskustakampuksen läheisyydessä (tarkka paikka ilmoitetaan tuonnempana). Tilaisuus aloitetaan kello 16.30 välipalalla, jonka aikana lyhyesti johdatellaan aiheeseen, ja itse keskustelut käydään klo 17–19.

Tilaisuuteen osallistuu korkeintaan 20 keskustelijaa, jotka jaetaan pienryhmiin. Ryhmissä käsitellään tekoälyn eettisiä kysymyksiä muutaman tosielämän esimerkinavulla. Jokaiseen ryhmään on tarkoitus saada keskustelijoita eri näkökulmista. Ryhmäkeskusteluja moderoimassa on KITE-hankkeen tutkijoita ja asiantuntijoita. Osallistujien ei tarvitse etukäteen valmistautua. Keskustelu käydään suomeksi.

Keskustelun tulokset kirjataan anonyymisti ylös ja niitä käytetään KITEhankkeen työssä eettisemmän tekoälyn rakentamiseksi. Lisäksi keskustelun tuloksista laaditaan kooste, joka jaetaan alan yrityksille ja muille toimijoille hankkeen sähköisissä kanavissa. Tilaisuus ei ole yleisölle avoin eikä sitä tallenneta.

Päätösehdotus oli

Nuorisovaltuusto valitsee edustajat tilaisuuteen.

Päätös

Nuorisovaltuuston edustajiksi Kaupunkiseudun ihmiskeskeiset tekoälyratkaisut (KITE) -hankkeen keskustelutilaisuuteen valittiin Lenni-Kalle Lammi ja Pihla Pöllänen.

Kokouskäsittely

Lenni-Kalle Lammi ja Pihla Pöllänen asettuivat ehdolle nuorisovaltuuston edustajiksi keskustelutilaisuuteen.

Nuorisovaltuusto valitsi yksimielisesti Lenni-Kalle Lammin ja Pihla Pölläsen nuorisovaltuuston edustajiksi keskustelutilaisuuteen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)