Kaupunginhallitus, kokous 16.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 19 Opiskelijaystävällisyyden toimenpideohjelma 

TRE:8323/12.02.00/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Liikka Max, Erityisasiantuntija, max.liikka@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ja korkeakouluyhteisön kumppanuusyhteistyö on alueen kilpailukyvyn, opiskelijalähtöisen kaupungin kehittymisen, osaavan työvoiman saatavuuden ja kansainvälistymisen kannalta äärimmäisen tärkeä kokonaisuus. Osana kumppanuusyhteistyötä ja erityisesti opiskelijakaupungin kehittämistä on valmisteltu kaupunkitasoinen opiskelijaystävällisyyden toimenpideohjelma, joka tukee organisaatioiden ja yksiköiden opiskelijalähtöisyyttä ja opiskelijakaupunkia kehittävää työtä.

Opiskelijaystävällisyyden toimenpideohjelmalla tavoitellaan opiskelijakulttuurin, opiskelijoiden hyvinvoinnin, kaupungin ja korkeakoulujen kansainvälisyyden, opiskelijoiden työllistymisen, opiskelijalähtöisen viestinnän ja markkinoinnin sekä tietoperustaisen kehittämisen edistämistä. Sen tarkoituksena on luoda strateginen viitekehys yhteisille toimenpiteille ja mahdollistaa sujuva yhteistyö organisaatiorajojen yli.

Ohjelman koostamisessa on ollut mukana muun muassa opiskelijajärjestöjen, nuorisovaltuuston, kumppaniorganisaatioiden ja sidosryhmien edustajia. Ohjelmaa on tarkasteltu kaupungin ja korkeakoulujen kumppanuuden eri toimielimissä sekä useissa yhteiskokouksissa ja kommenttikierroksilla.

Opiskelijaystävällisyyden toimenpideohjelma esitellään elinkeino- ja osaamislautakunnalle ja muille keskeisille päätöksentekijöille kaupungin ja korkeakouluyhteisön organisaatiossa. Hyväksytty ohjelma tulee korvaamaan kumppanuussopimuksen toimeenpanosuunnitelmaan kirjatut toimenpiteet opiskelijaystävällisyyden edistämiseksi. Kaupungin ja korkeakoulujen strategisen kumppanuuden ohjausryhmä vahvistaa ohjelman omalta osaltaan kokouksessaan alkuvuodesta 2023. Opiskelijaystävällisyyden ohjelma saa aseman yhtenä kaupungin erillisohjelmista. Erillisohjelmat tarkentavat kaupungin strategian sisältöjä.

Elinkeino- ja osaamislautakunta keskustelee kaupunkitasoisesta opiskelijaystävällisyyden toimenpideohjelmasta ja esittää sitä hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle (hallintosääntö 1.8.2021, 17 §). Kaupunginhallitus ohjaa korkeakoulupolitiikan strategisia linjauksia sekä päättää palvelualueen rajat ylittävistä kaupunkistrategiaa toteuttavista merkittävistä ohjelmista (hallintosääntö 1.8.2021, 15 §). Kaupunginhallitus käsittelee asiaa tammikuussa 2023.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi:

Opiskelijaystävällisyyden toimenpideohjelma hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Asian esittelijä, konsernijohtaja Juha Yli-Rajala peruutti esityksensä. Asia poistettiin esityslistalta.