Kaupunginhallitus, kokous 13.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 75 Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:804/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ohjelmapäällikkö Outi Valkama, puh. 040 801 6423, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmassa toimeenpannaan Ihmisten Tampere, mahdollisuuksien kaupunki -pormestariohjelman sekä Tampereen strategian linjauksia digitaalisen murroksen toteuttamisen osalta. Kehitysohjelmassa keskitytään hyödyntämään dataa, teknologioita ja tekoälyä aiempaa tehokkaammin kaupungin, kaupunkilaisten ja yritysten hyväksi.

Kehitysohjelman visio on Ihmisten Tampere - Älykkäämpi Tampere, jolla halutaan korostaa ihmislähtöisyyden merkitystä älykaupunkikehityksessä. Kaupunginhallituksen kehittämiskokous hyväksyi kokouksessaan 28.3.2022 kehitysohjelman painopisteet valtuustokaudelle 2021-2025.

Kehitysohjelmaa toteutetaan yhdessä yli organisaatiorajojen kaupungin eri palveluissa toimivien asiantuntijoiden, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Toiminta kattaa tunnistettujen viiden edelläkävijän, Lippulaivojen, kautta kaupungin kaikki palvelualueet.

Lippulaivojen teemat ovat alueen yritysten menestymismahdollisuuksien tukeminen palvelullistetun datan avulla, sujuva palvelukokemus maahanmuuttavalle sekä osaajien houkuttelu edistyneillä teknologisilla välineillä, kasvun ja opin polun tietojohtaminen eriarvoisuuden vähentämiseksi, turvalliselta tuntuva keskusta jalankulkijoille digitaalisia kaksosia ja lisättyä todellisuutta hyödyntäen sekä kestävän ja toimivan kaupunkiympäristön rakentaminen datan ja tekoälyn, IoT-alustaratkaisujen sekä digitaalisten kaksosten avulla. Näiden konkreettisten toteutusten ja niistä saatavien oppien avulla kehitetään ihmislähtöistä, digitalisaatiota hyödyntävää toimintamallia kaupungin uutena toimintatapana.

Uusien palvelujen kehitys on aloitettu kaikissa Lippulaivoissa käyttäjäymmärrystä vahvistamalla ja kohderyhmien kanssa. Vuonna 2022 toteutettiin esimerkiksi 500 tamperelaisen yrityksen haastattelu heidän digikyvykkyydestään sekä näkemyksistä ja tarpeista datan hyödyntämiseen liittyen. Keskustassa asioivien lapsiperheiden ja kouluikäisten lasten kokemuksia ja tarpeita kävelyn turvallisuuden ja viihtyisyyden tekijöistä selvitettiin haastatteluin ja toiminnallisin menetelmin.

Aktiivinen verkostoituminen ja yhteiskehittäminen yritysten sekä kansainvälisten edelläkävijäkaupunkien kanssa on keskeistä kehitysohjelman toteuttamisessa. Hyväksi todettuja toimintamalleja ja oppeja tuodaan eri verkostojen kautta Tampereelle ja onnistuneista toteutuksista jaetaan tietoja muille. Näin kaupunki toimii mahdollistajana rakentamalla osaltaan kansainvälisiä verkostoja, tarjoamalla mahdollisuuksia hyville referenssitoteutuksille ja niiden avulla uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille.

Vuosina 2023 ja 2024 toiminnan painopiste siirtyy tuotosten, uusien älykkäiden palvelujen ja niitä mahdollistavien työkalujen valmistumiseen. Toiminta on linjassa kaupungin valmistumassa olevan Datastrategian tavoitteiden kanssa, ja yhteistyö on tiivistä. Kehitysohjelman osalta painottuu ihmislähtöisyys, yrityskumppanien kanssa tehtävä yhteiskehittäminen, datan ja tekoälyn eettisen käytön varmistaminen osana hyvää hallintoa, kansainvälinen verkostotyö sekä uusien ratkaisujen taloudellisuus ja jatkuvuus osana kaupungin pysyvää toimintaa.

Kehitysohjelman avulla tavoiteltavat hyödyt on jäsennetty ja mittaroitu ohjelmakauden ajan systemaattisesti seurattaviksi vaikuttavuusketjuiksi. Rakennettu malli perustuu kaupunkitasoiseen kehitysohjelmien vaikuttavuuden arvioinnin nykytilan analyysiin ja kehitysehdotuksiin. Työn edistyessä tunnistettiin tarve tarkentaa kehitysohjelman yhden hyötytavoitteen sanoitusta vastaamaan paremmin toteutettavan toiminnan sisältöä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman alkuperäinen hyötytavoite "Hyvinvointi lisääntyy arjen sujuvuutta, ennakointia ja toiminnan oikea-aikaisuutta vahvistamalla" muutetaan. Uusi muotoilu on "Kaupunkilaisten arjen sujuvuutta lisätään vahvistamalla käyttäjäymmärrystä, ennakointia ja toiminnan oikea-aikaisuutta".

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle ja ohjelmapäällikkö Outi Valkamalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Mikko Aaltonen poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Outi Valkama, Maria Nikkilä, Reija Linnamaa, Niina Pietikäinen, Kristiina Järvelä, Kari Kankaala, Tiia Joki, Harri Airaksinen, Irene Impiö, Mari Taverne, Leena Viitasaari, Anniina Autero, Matias Ansaharju, Markku Niemi, Riikka Lindsten, Maiju Viiki, Kristian Valkama, Sanni Pöntinen, Elina Uusitalo, Nina Mustikkamäki, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)