Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 22.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 36 Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2022 vuosisuunnitelman katsaus 1-12  

TRE:5928/02.02.01/2021

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Pauliina Laisi, puh. 040 836 2730 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista. Vuoden 2022 vuosisuunnitelman poikkeuksellisesta hyväksymisaikataulusta johtuen huhtikuun tilanteesta lautakunnalle raportoitiin vain talouden osalta.

Lautakunnan seurantaraportissa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2022 aikana. Seurantaraportin liitteessä on puolestaan kuvattu vielä erikseen jokaisen yksittäisen toimenpiteen toteumaennuste. Asunto- ja kiinteistölautakunnan toimenpidekokonaisuudet ovat edistyneet vuoden aikana pääsääntöisesti hyvin. Lautakunnan 14 kokonaisuudesta yhdeksän arvioidaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä suunnitellusti. Viidessä kokonaisuudessa poikkeamia on toimenpiteissä sen verran paljon, että niiden arvioidaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä osittain. Suhteellisesti eniten poikkeamia on Hiilineutraaleja tekoja -painopisteeseen kuuluvissa toimenpidekokonaisuuksissa. Samaan aikaan vuoteen on mahtunut myös merkittäviä onnistumisia, joita on avattu tarkemmin seurantaraportissa. 

Asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintakate vuoden 2022 tilinpäätöksessä oli 140,2 milj. euroa, joka on 0,7 milj. euroa muutettua talousarviota pienempi. Toimintatuotot 246,1 milj. euroa toteutuivat 6,8 milj. euroa muutettua talousarviota pienempinä. Maksutuotot muodostuvat asunto- ja kiinteistölautakunnan osalta pääosin maankäyttösopimuskorvauksista, ja niiden toteuma 13,5 milj. euroa oli 0,5 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempi. Maankäyttösopimuskorvaukset tuloutuvat yhdyskuntarakentamisen toteutumisen mukaan. Vuokratuottojen toteuma 222,3 milj. euroa ylitti talousarvion 0,3 milj. eurolla. Ulkoisia maan- ja tonttivuokria kertyi 55,8 milj. euroa, joka on 5,3 milj. euroa enemmän kuin edellisvuonna. Muiden toimintatuottojen toteuma oli 9,4 milj. euroa ja se alitti muutetun talousarvion noin 6,5 milj. eurolla. Lautakunnan talousarvioon tehdyillä talousarviomuutoksilla (KV 21.2.2022 § 15, 14.10.2022 § 163) lautakunnan toimintakatetavoite pieneni 23,0 milj. euroa. Merkittävänä syynä alkuperäisen talousarvion muuttamiseen oli Hatanpään sairaalakiinteistöjen myynnin peruuntuminen loppuvuonna 2022. Myös osa suunniteltuja tonttien myyntejä jäi toteutumatta. 

Toimintakulujen toteuma 105,9 milj. euroa alitti muutetun talousarvion 6,2 milj. eurolla. Henkilöstökulujen toteuma oli 4,2 milj. euroa, joka alitti talousarvion 0,6 milj. eurolla. Palvelujen ostot toteutuivat 51,1 milj. eurona, joka oli 2,0 milj. euroa muutettua talousarviota vähemmän. Esteettömän asumisen hissiavustuksia ei haettu vuonna 2022 lainkaan, joten avustusten toteuma jäi talousarvioon varatusta lähes kokonaan. Lautakunnan vuokrakulut aiheutuvat pääasiassa kaupungin palveluiden käytössä olevista tiloista. Vuokrakulujen toteuma oli 50,0 milj. euroa ja kasvua edellisvuoteen nähden on 6,6 milj. euroa. Kasvu aiheutuu lähinnä myytyjen kohteiden takaisinvuokrauksesta. Talousarviossa oli varauduttu myyntikohteiden takaisinvuokraukseen ja kohteiden myyntien viivästyessä vuokrakulut toteutuivat 2,2 milj. euroa talousarviota pienempinä. Hiedanrannan kehitysohjelman toimintakate 0,1 milj. euroa alitti talousarvion 0,2 milj. eurolla.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2022 investoinnit muodostuivat maanhankinnasta, johtosiirroista, pilaantuneiden maiden puhdistuksista ja talonrakennushankkeista. Nettoinvestointeihin oli budjetoitu yhteensä 163,9 milj. euroa, josta 23,3 milj. euroa oli kehitysohjelmille kohdistuvia erikseen sitovia investointeja. Investointien osalta asunto- ja kiinteistölautakunnan talousarvioon tehtiin yhteensä 45,5 milj. euron muutokset koskien vuodelta 2021 siirtyneiden hankkeiden uudelleenbudjetointeja (KV 21.2.2022 § 15) sekä määräalojen hankintaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä (KV 31.1.2022 § 7).

Vuoden 2022 nettoinvestointien toteuma 139,8 milj. euroa alitti muutetun talousarvion 24,1 milj. eurolla. Alituksen merkittävin syy oli joidenkin investointihankkeiden aloituksen viivästyminen, minkä vuoksi osa vuodelle 2022 budjetoidusta määrärahasta on jäänyt käyttämättä. Vuonna 2022 alkaneiden ja edelleen vuonna 2023 jatkuvien hankkeiden osalta käyttämättä jääneet määrärahat on esitetty uudelleenbudjetoitaviksi hankkeiden jatkamisen mahdollistamiseksi.

Maaomaisuuden investoinnit koostuivat pilaantuneiden maiden puhdistuksista, maa-alueiden perusparannuksista ja johtosiirroista. Vuoden 2022 toteuma (pl. erikseen sitovat erät) oli 15,1 milj. euroa ja se alitti budjetin 6,1 milj. eurolla. Vuonna 2022 maanhankinta painottui asemakaavojen toteuttamiseen liittyvien alueiden hankintaan. Maata hankittiin yhteensä 13,4 milj. eurolla, josta Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä hankittujen määräalojen osuus oli 9,9 milj. euroa. Talonrakentamisen nettoinvestointien (pl. Hiedanranta) toteuma 108,4 milj. euroa alittaa muutetun talousarvion 11,1 milj. eurolla. Rahoitusosuuksia kirjattiin yhteensä 0,255 milj. euroa ja ne kohdistuivat Tammelan stadionin uudisrakennukseen.

Talonrakennushankkeista ja maaomaisuuden investoinneista on esitetty tarkemmat tiedot erillisissä liitteissä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Vuosisuunnitelman katsaus hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Virpi Ekholm, Anu Rajala, Pauliina Laisi, Tuomas Huhtala, Tiia Joki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)