Perustelut
Kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.6.2022 asunto- ja maapolitiikan linjaukset vuosille 2022-2025. Linjausten toteutumista seurataan vuosittain asunto- ja kiinteistölautakunnassa sekä kaupunginhallituksessa.
Asunto- ja maapolitiikan seurantaa varten on määritelty mittarit, jotka tavoitetasoineen on esitetty kaupunginvaltuuston hyväksymässä linjausdokumentissa jokaisen asunto- ja maapolittisen tavoitteen lopuksi. Osa mittareista liittyy useampiin tavoitteisiin. Tämän päätöksen liitteenä olevassa seurantaraportissa esitetään mittareiden toteuma vuodelta 2022 suhteessa tavoitetasoon. Raportoinnin yhteydessä voidaan tarvittaessa esittää muutoksia tavoitetasoihin.
Seurantaraportin oheismateriaaliksi on tehty Power Bi -raportti, joka sisältää koko seuranta-aineiston graafisina esityksinä. Kyseinen oheismateriaali julkaistaan kaupungin verkkosivuilla: Tampereen asunto- ja maapolitiikan linjaukset.
Asunto- ja maapolitiikkaan liittyviä asioita seurataan myös kaupunkistrategian, talousarvion ja asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman raportointien yhteydessä.
Kaupunginvaltuuston päätökseen liittyi asunto- ja kiinteistölautakunnassa 20.4.2022 hyväksytty toivomusponsi: Kaupunki osallistuu asunto- ja maapolitiikan keinoilla hiilineutraalia asumista tukeviin kokeiluihin sekä kannustaa alaa ottamaan huomioon valtakunnalliset ilmastopolitiikan tavoitteet. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikköön on rekrytoitu erityisasiantuntija tehtävänään asumisen ja rakentamisen hiilineutraaliuden, kiertotalouden ja kestävän kehittämisen edistäminen.
Kaupunki on edellyttänyt osassa tontinluovutuksia hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen raportointia. Raportointimallin kehittäminen on käynnissä sekä asuinrakentamisen että palvelurakentamisen osalta. Palvelurakennusten hiilijalanjälkitietokannan kehittäminen on käynnissä. Laskentatietojen raportointia kehitetään, jotta tiedon käyttö on helpompaa suunnittelunohjauksessa ja päätöksenteossa. Tehdään yhteistyötä ympäristöministeriön ja muiden kaupunkien, varsinkin Helsingin ja Turun kanssa. Kaupungin palvelurakennusinvestointien suunnittelun yhteydessä lasketaan rakennushankkeen elinkaaren hiilijalanjälkeä ja hiilikädenjälkeä sekä elinkaarikustannuksia useissa vaiheissa optimoiden suunnittelua ja päätöksentekoa.
Kaupunki osallistuu Carbon Neutral Cities Alliance: Dramatically Reducing Embodied Carbon in Europe -hankkeeseen. CNCA on eurooppalaisten edelläkävijäkaupunkien yhteistyöryhmä, jonka tarkoituksena on vertaisoppiminen ja vaikuttaminen lainsäädäntöön. Lisäksi CNCA valmistelee biomateriaalien käyttöön käsikirjaa, joka on suunnattu kaupungeille. Kansallisella tasolla Green Building Council Finland koordinoi edelläkävijäkaupunkien vertaisverkostoa. Tampereen kaupunkikonsernin kiertotaloussuunnitelma on laadittu sekä Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan päivitys on valmistunut. Kaupunki on mukana nelivuotisessa EU-rahoitteisessa kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa kehitetään purettavien rakennusten betonielementeille uusia käyttötapoja (ReCreate). ReCreate -hankkeeseen liittyen kehitämme kansallisia kiertotalouskriteerejä hyödynnettäväksi tontinluovutusprosessissa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Asunto- ja maapolitiikan linjausten 2022-2025 seuranta merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.