Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 26.4.2023

§ 63 Valtuustoaloite lasten ja nuorten huoltovarmuusnäkökulmien huomioimiseksi ikätasoisesti Tampereen varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa – Perussuomalaisten valtuustoryhmä 

TRE:8503/12.00.01/2022

Valmistelija

  • Viskari Kirsi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja lukiokoulutuksen johtaja Mari Aalto, puh. 040 187 4593, etunimi.sukunimi1@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.12.2022 jättämässään aloitteessa perussuomalaisten varavaltuutettu Erkki Seppänen esittää Tampereen perussuomalaisten valtuustoryhmän puolesta, että Tampereen kaupunki huomioisi valtioneuvoston huoltovarmuusselonteon sekä eduskunnan sivistysvaliokunnan lausunnon ja ottaisi toiminnassaan paremmin huomioon huoltovarmuusnäkökulman ikätasoisesti myös lasten ja nuorten varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa.

Opintonsa Tampereen seudun ammattiopistossa, Tredussa aloittavien opiskelijoiden orientaatio- ja perehdytysjaksolla käydään läpi opiskelijoiden ja henkilökunnan turvallisuuteen liittyvät toimintaohjeet. Tällä jaksolla voidaan toteuttaa myös pelastautumisharjoitukset, varautuminen sähkökatkoihin sekä toteuttaa muita opiskelijoiden ja henkilökunnan turvallisuutta ja ennakoitavuutta lisääviä toimenpiteitä.   

Opiskelijoiden turvallisuutta ja opetusympäristöihin perehdyttämistä lisäävät toimenpiteet voidaan toteuttaa kertauksena myös jatkaville opiskelijoille. Tärkeää on tuottaa myös selkokielistä sekä englanninkielistä materiaalia ja ohjeistusta englanninkielisissä koulutuksissa opiskeleville opiskelijoille.  

Opetushallitus vastaa valtakunnallisista ammatillisten tutkintojen perusteista ja osaan ammatillisista tutkinnoista sisältyy jo nykyisin turvallisuuteen liittyviä osioita. Tutkinnon perusteita on mahdollista uudistaa esiin tulevien tarpeiden mukaan. Lisäksi perustutkinnon perusteisiin voidaan sisällyttää valinnaisia, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvia tutkinnon osia, mikäli näihin katsotaan olevan tarvetta.  

Valtioneuvoston huoltovarmuusselonteossa sekä eduskunnan sivistysvaliokunnan lausunnossa esiin nostettuja toimenpiteitä on tärkeää toteuttaa seudullisesti yhteistyössä ja ottaa huomioon myös eri viranomaisten tehtävät sekä järjestöjen osaaminen toteutettaessa toimenpiteitä ammatillisessa koulutuksessa.

Lukiokoulutuksessa yhteiskuntaoppi omana oppiaineenaan sisältää tavoitteita ja opintokokonaisuuksia joihin muun muassa huoltovarmuuteen ja kansalaisvarautumiseen sekä muuhun turvallisuuteen liittyvät asiat kiinteästi kuuluvat (esimerkiksi opintojakso "Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma"). Lukuvuonna 2022–2023 toteutettiin yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa sähkökriisiä käsittelevä varautumisluento. 

Lukiokoulutuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on kehittää opiskelijoiden laaja-alaista osaamista, jolla tuetaan eri oppiaineissa opittujen tietojen ja taitojen soveltamista opiskelussa, työssä, harrastuksissa ja muissa arjen eri toiminnoissa. Laaja-alainen osaaminen luo myös edellytykset tiedoille ja taidoille, joiden avulla voidaan hallita muutosta digitalisoituvassa ja monimutkaistuvassa maailmassa. Lukion opetussuunnitelman perusteisiin sisältyy kuusi osaamisen osa-aluetta, jotka muodostavat kaikkien oppiaineiden yhteiset tavoitteet. Tällaisia tavoitteita ovat esimerkiksi hyvinvointiosaaminen ja yhteiskunnallinen osaaminen, joihin aloitteessa mainittuja asiakokonaisuuksia voidaan sisällyttää.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Tampereen Perussuomalaisten valtuustoryhmän valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)