Perustelut
Kehitysohjelmat ovat keskeinen väline kaupungin merkittävien strategisten muutosten toteuttamiseen. Ne ovat laajoja, pääsääntöisesti kahta tai kolmea palvelualuetta yhdistäviä kokonaisuuksia, joihin liittyy merkittäviä taloudellisia panostuksia ja laajaa yhteistyötä sidosryhmien kanssa. Kehitysohjelmat ovat ajallisesti rajattuja kokonaisuuksia, jotka koostuvat useasta projektista ja usein myös perustyönä toteutettavista tehtävistä, jotka yhdessä tavoittelevat ohjelman visiota ja laajempaa päämäärää. Kehitysohjelmat ovat kaupungin ns. strategisia kärkiä.
Kehitysohjelmien hyväksymisestä ja niiden toteutuksen ohjauksesta vastaa kaupunginhallitus. Uudeksi kehitysohjelmaehdotukseksi valmisteltiin vuoden 2022 aikana poikkihallinnollisena yhteistyönä elämystalouden kehitysohjelma, joka toteuttaa Tampere – Tekemisen kaupunki strategiaa ja tukee Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelman toteutumista.
Tampereella ominaispiirteenä on ollut, että elämystalouden ja luovien alojen piirissä on meneillään lukuisia kehitystoimenpiteitä, mutta niitä ei ole johdettu eikä seurattu kokonaisuutena. Ohjelma toteuttaa etenkin kaupunkistrategian painopisteen ”tekevät yhteisöt” -kokonaisuutta, jossa yhtenä valtuustokauden tavoitteena on, että elämystalous ja luovat alat ovat vahvistuneet. Pormestariohjelma sisältää vastaavasti lukuisia elämystaloutta edistäviä nostoja mm. Kestävän ja vetovoimaisen matkailun ja tapahtumakaupungin kehittämiseen ja AV-alan kehittämiseen liittyen, jotka on huomioitu osana kehitysohjelman valmistelua.
Kehitysohjelman visiona on, että Tampere tunnetaan kansainvälisen tason luovien alojen ja elämysteollisuuden keskittymänä. Ohjelmaehdotuksessa on asetettu kolme toiminnan painopistettä, joita ovat kokonaisuudet “Osaamisen kehittämisestä osaamiskeskittymäksi”, “Kehittyvästä ympäristöstä uutta liiketoimintaa” sekä “Tapahtumista ja elämyksistä kaupungin kestävä vetovoimaa”. Lisäksi Kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke Operaatio Pirkanmaan eri Pirkanmaan kuntien yhteisenä hankkeena (2022–2024) on luonteva osa kehitysohjelman kokonaisuutta.
Painopisteitä konkretisoivat useat eri työpaketit, joiden kautta varmistetaan kokonaisuuden eteneminen ja käytännön vastuutus eri osa-alueiden eteenpäin viennistä. Työpakettien edustajista on muodostettu kehitysohjelman työtä koordinoiva seurantaryhmä. Kehitysohjelman strategista kokonaisuutta on ohjannut ohjausryhmä. Kehitysohjelman jatkovalmisteluun on osallistettu myös elinkeinoelämän, kolmannen sektorin ja oppilaitosten eri toimijoita.
Kaupunginhallitukselle esitetään elämystalouden kehitysohjelman painopisteiden ja sitä konkretisoivien työpakettien tilannekatsaus tiedoksi ja sekä Operaatio Pirkanmaa -projektin tilannekatsaus pääpiirteissään. Lähes kaikki työpaketit ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti. Kehittämishaasteena on kuitenkin eri työpakettien välinen synergia, koska elämystalouden piirissä olevien toimenpiteiden siiloutumista tulisi kaikin puolin vähentää ja edistää yhteisiä tavoiteasetantoja. Vuoden 2023 tekemisessä painottuu erityisesti elämystalouden ja luovien alojen liiketoimintakehityksen jatkaminen, elämyskaupungin kestävyystoimenpiteiden edistäminen ja digitaalisten palveluiden kehittäminen.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Elämystalouden kehitysohjelman tilannekatsaus merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.