Kaupunginhallitus, kokous 2.5.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 186 Kaupunkiseudun rakennesuunnitelman päivitys (kehittämiskokousasia) 

TRE:2362/00.01.07/2023

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Mikko Nurminen,​ puh. 040 801 2665,​ etunimi.sukunimi@tampere. fi 

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun valtuustot ovat hyväksyneet kaupunkiseudulle ensimmäisen rakennesuunnitelman vuonna 2010 ja tarkistaneet sitä vuonna 2014. Seutuhallitus on käynnistänyt vuonna 2014 hyväksytyn rakennesuunnitelman 2040 päivitystyön 27.4.2022. 

Päivitystyön vaiheet ovat lähtökohdat, tavoitteet, kokoamisvaihe ja päätöksenteko. Rakennesuunnitelman päivityksen on määrä valmistua kesällä 2023.

Rakennesuunnitelmalla linjataan kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen ratkaisuja yli kuntarajojen seudullista elinvoimaa korostaen. Suunnitelmassa tunnistetaan seudullisesti merkittävä maankäyttö ja siihen kytkeytyvä liikennejärjestelmä. Poliittisena tahdonilmauksena suunnitelman tarkoitus on vahvistaa kuntien sitoutumista omalla kaavoituksellaan seudulliseen kehitykseen. Rakennesuunnitelma on myös kaupunkiseudun viesti maakunnalliseen suunnitteluun. Rakennesuunnitelmalla tuetaan lisäksi seudun ja valtion välistä MAL-neuvottelumenettelyä. 

Lähtökohta-analyysin mukaan aiempien rakennesuunnitelmien ratkaisut ovat jalkautuneet hyvin kuntien kaavoitukseen ja liikenteen suunnitteluun kaupunkiseudulla. Näin ollen rakennesuunnitelman päivitys laaditaan edellisissä rakennesuunnitelmissa tehtyjen yhdyskuntarakenteeseen liittyvien valintojen päälle, niitä kunnioittaen ja tarkentaen. Työssä huomioidaan Vehreä metropolimme -seutustrategia, aiemmin valmistuneet seudulliset osaohjelmat ja suunnitelmat sekä rakennesuunnitelman päivityksen tueksi valmisteltu joukkoliikenteen suuntaviivat -selvitys. 

Työn valmistelun etenemistä ovat ohjanneet kunnanhallitusten yhteiskokouksessa 10.1.2023 hyväksymät tavoitteet, jotka ovat 

  1. Eheytämme yhdyskuntarakennetta,
  2. Kehitämme keskustoja ja keskuksia,
  3. Parannamme asuinympäristöjen kauneutta, laatua ja monipuolisuutta,
  4. Vahvistamme elinkeinoelämää ja kansainvälisyyttä,
  5. Lisäämme kestävää liikkumista,
  6. Suunnittelemme palveluja ja palveluverkkoa seudullisesti,
  7. Vahvistamme vetovoimaista vehreyttä ja
  8. Huomioimme energiamurroksen


Tavoitteiden asettamisen jälkeen seutuhallitus käynnisti rakennesuunnitelman kokoamisvaiheen 22.2.2023. Kokoamisvaihe on valmistunut ja seutuhallitus käsittelee sen tuloksia 26.4.2023.

Kokoamisvaihe on toteutettu kolmessa työpajassa seutustrategian painopisteiden, Lumoava arki, Fiksu kasvu ja Maailmalle auki, pohjalta.  

Lumoava arki -työpajan sisällöt olivat Seudullisesti merkittävä keskusverkko ja joukkoliikennevyöhyke, palveluiden sijoittumisen periaatteet ja siniviherverkoston kehittäminen.

Fiksu kasvu -työpajan sisällöt olivat Joukkoliikennejärjestelmä, väestönkasvun kohdentaminen ja asuinalueiden eriytymisen ehkäisy.

Maailmalle auki -työpajan sisällöt olivat Seudullisesti merkittävät yritysalueet, työpaikkakeskittymien painopisteet sekä kansallinen ja kansainvälinen saavutettavuus: liikenneverkko, lentokenttä ja raideyhteydet.

Kokoamisvaiheen päätyttyä rakennesuunnitelmaehdotus valmistellaan päätöksentekoon. Seutuhallitus ja kuntajohtajat käsittelevät luonnosta yhteisessä kokouksessa 31.5.2023. Tämän jälkeen rakennesuunnitelman päivitys lähetetään jäsenkunnille ja sidosryhmille lausunnoille.

Rakennesuunnitelman päivitystä ovat valmistelleet seudullinen maankäyttö ja asuminen -työryhmä yhdessä liikennejärjestelmätyöryhmän kanssa. Kaupunkiseudun asukkaat ovat osallistuneet valmisteluun seudullisten asukaswebinaarien kautta. Kuntajohtajakokous on käsitellyt työvaiheita ja seutuhallitus ohjannut työtä. 

Tampereen kaupungin osalta rakennesuunnitelman tavoitteet ja alustavat linjaukset tulevaa luonnosta varten ovat hyvin linjassa Tampereen kaupunkistrategian kanssa. Rakennesuunnitelmaa on tehty rinnan kaupungin vaiheyleiskaavan kanssa. Myös vaiheyleiskaavan tavoitteet ja luonnos tukevat rakennesuunnitelman keskeistä sisältöä. 

Tampereen kaupungin osalta rakennesuunnitelman tavoitteet ja alustavat linjaukset tulevaa luonnosta varten ovat hyvin linjassa Tampereen kaupunkistrategian kanssa. Rakennesuunnitelmaa on tehty rinnan kantakaupungin vaiheyleiskaavan kanssa. Myös vaiheyleiskaavan tavoitteet ja luonnos tukevat rakennesuunnitelman keskeistä sisältöä, joissa huomio kohdistuu yhdyskuntarakenteen laatutekijöiden varmistamiseen. Rakennesuunnitelman koko seudun väestösuunnite on kaikkien kaupunkiseudun kuntien, myös Tampereen, osalta maltillisempi kuin kuntien omat kunnianhimoiset väestösuunnitteet. On kuitenkin perusteltua, että kunnat varautuvat omassa suunnittelussaan suurempaan kasvuun ja ylläpitävät riittävää kaavareserviä. Realistinen koko seudun väestösuunnite antaa hyvän pohjan mm. tulevan MAL-sopimuksen asuntotuotantotavoitteille jo joukkoliikenneinvestoinneille.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Kaupunkiseudun rakennesuunnitelman päivityksen valmistelutilanne merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden suunnittelujohtaja Jukka Lindforsille sekä joukkoliikennejohtaja Mika Periviidalle sekä talousjohtaja Jukka Männikölle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Mikko Aaltonen, Oliver Priimägi ja Kirsi Kaivonen poistuivat kokouksesta.

Lassi Kaleva poistui ja varajäsen Antti Moisander saapui kokoukseen.

Tiedoksi

Päivi Nurminen/Tampereen kaupunkiseutu, Mikko Nurminen, Jukka Lindfors, Mika Periviita

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)