Kaupunginhallitus, kokous 2.5.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 184 Hiilineutraaleja tekoja –kehitysohjelman tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:4558/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehityspäällikkö Kaisa Mustajärvi, puh. 040 8062294 ja ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen, puh. 041 7306376, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma panee toimeen pormestariohjelman ja Tampereen strategian linjauksia hiilineutraaliudesta. Ohjelma pyrkii vastaamaan suuriin globaaleihin haasteisiin – ilmastonmuutokseen ja luontokatoon – meidän tamperelaisten näkökulmasta.

Ilmaston muutoksen ja luontokadon juurisyy on sama: luonnonvarojen kestämätön käyttö, mikä uhkaa luonnon kantokykyä ja luontopääomaa, joka on kaiken hyvinvoinnin perusta. 

Ohjelman laajempi tavoite onkin luonnon kantokyvyn varmistaminen. Siksi luonnon monimuotoisuudesta huolehtimisen on oltava kehys, jossa ohjelma toimii. Se on edellytys terveydelle ja taloudelle ja tulevien sukupolvien menestyvälle, kasvavalle Tampereelle.  

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman ohjelmasuunnitelma, kaupungin kiertotaloussuunnitelma ja luonnon monimuotoisuusohjelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 20.6.2022. 

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmassa toteutetaan neljää osakokonaisuutta. Kehitysohjelman erillisrahoituksella toteutetaan asukkaiden liikkumis- ja kulutustottumusten muutoksen sekä kiertotalouden osakokonaisuuksia. Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaa sekä luonnon monimuotoisuus -ohjelmien kokonaisuuksia toteutetaan osana eri yksiköiden vuosisuunnitelmia ja nämä raportoidaan osana kehitysohjelmaa. 

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman ensimmäisen vuoden aikana ohjelma organisoitui ja työ ohjelman eri osa-alueilla alkoi. Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartta raportoitiin ja päivitettiin yhteistyössä eri yksiköiden kanssa. Samoin luonnon monimuotoisuusohjelman toimenpiteet alkoivat yhteistyössä yksiköiden kanssa. Kehitysohjelma rakensi verkostoja toiminnan pohjaksi niin kaupunkiorganisaation sisällä kuin yhdistysten, asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Asukastyö kolmella eri kohdealueella ja asukastyön pohjana toimiva baseline-selvitys alkoivat. Kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseksi käynnistettiin KIERTOTRE-hanke yhteistyössä Business Tampereen kanssa. 

Vuonna 2023 työ etenee kaikilla osa-alueilla suunnitelman mukaisesti toteuttaen Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan, luonnon monimuotoisuusohjelman, ohjelmasuunnitelman ja kiertotaloussuunnitelman toimenpiteitä. 

Vuoden 2024 painopisteitä ovat Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan laajempi päivitys yhteistyössä yksiköiden kanssa sekä luonnon monimuotoisuuden osalta erityisesti asukastyö. Kohdealueiden asukastyössä toteutetaan yhteiskehittämisessä muodostuneita kestävän elämän kokeiluita yhdessä asukkaiden ja paikallisten toimijoiden kanssa.  Kiertotaloussuunnitelman toteutus jatkuu yhteistyössä yritysten kanssa. 

Asukastyötä toteutetaan nyt kolmella kohdealueella. Asukastyötä halutaan laajentaa vuosiksi 2024–2025 uuden ratikan vaikutusalueelle, jossa ohjelman toimintaperiaattein voidaan tehostaa ratikan tuomaa muutosta liikkumistottumuksiin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman keskeiseksi kehykseksi nostetaan luonnon monimuotoisuus.

Kehitysohjelman asukastyön uudeksi kohdealueeksi lisätään asuinalue raitiotien toiselta osuudelta, jossa ratikan tuomia mahdollisuuksia liikkumisen muutokseen voidaan ohjelman toimintaperiaattein vahvistaa.  

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden kehityspäällikkö Kaisa Mustajärvelle, ohjelmapäällikkö Tiina Leinoselle, johtaja Teppo Rantaselle sekä talousjohtaja Jukka Männikölle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Jouni Markkanen poistui päätöksenteon jälkeen ja varajäsen Ilpo Rantanen saapui kokoukseen.

Tiedoksi

Kaisa Mustajärvi, Tiina Leinonen, Kari Kankaala, Kati Skippari, Irina Simola

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)