Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 7.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 116 Lukiokoulutuksen palveluverkkoselvitys 

TRE:2963/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Aalto Mari, Lukiokoulutuksen johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lukiokoulutuksen johtaja Mari Aalto, puh. 040 187 4593, etunimi.sukunimi1@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijamäärä on kasvanut jo usean vuoden ajan. Kasvava opiskelijamäärä on edellyttänyt vuoden 2019 lukioverkkoselvityksessä esitettyjen toimenpiteiden toeuttamista. Olemassa olevien lukioiden tilankäyttöä on tehostettu ja Tampereen teknillisen lukion tiloja laajennettu yhteistyössä Tredun kanssa. Hatanpään lukio siirtyy lukuvuoden 2025–2026 aikana peruskorjattuihin tiloihin Pyynikintie 2:n kiinteistöön, jota Tampereen lyseon lukio käyttää väistötilana syksystä 2023 alkaen Lyseon rakennuksen peruskorjauksen ajan. Vuoden 2019 lukioverkkoselvityksen yhteydessä on todettu, että nuorisoikäluokkien kasvu ja lukion vetovoimaisuus edellyttävät jatkuvaa aloituspaikkojen ja opiskelijamäärän lisäämistä sekä Pyynikintie 2:n lisäksi uusien lisätilojen käyttöönottoa noin 2020-luvun puolivälissä. 

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelusuunnitelmaan vuosille 2022–2025 on sisällytetty palveluverkkoselvityksen päivittäminen vuoden 2023 aikana. Selvityksen tavoitteena on mainittu aloituspaikkojen lisääminen 25:llä vuoteen 2025 mennessä kaikkiin niihin lukioihin, joihin se on toteutettavissa ilman mittavia toimenpiteitä, sekä uuden lukion suunnittelun käynnistäminen.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtoryhmä asetti kokouksessaan 12.10.2022 lukioiden palveluverkkotyöryhmän päivittämään ja täydentämään vuoden 2019 lukiokoulutuksen palveluverkkoselvitystä. Työryhmään nimettiin jäseniksi:

Lukioiden rehtorit: Kari Hanninen, Matti Hännikäinen, Petri Murtovaara, Jaana Nieminen, Niina Peltonen, Ville Vuorisalmi, Tuija Ylöniemi
Mari Aalto, lukiokoulutuksen johtaja, työryhmän puheenjohtaja
Anna-Kaisa Heinämäki, kilpailukykyjohtaja, Vetovoiman ja edunvalvonta -palveluryhmä
Laura-Leena Leiwo, kehittämispäällikkö, lukiokoulutus 
Anni Andrejeff, kiinteistöpäällikkö, Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä
Ari Mäkitalo, koulutusjohtaja, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu 
Elina Kalliohaka, koordinaattori, perusopetus (Sivistyspalvelut)
Jukka Männikkö, talousjohtaja, konsernihallinnon talousyksikkö
Jarmo Viljakka, hankepäällikkö, Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä
Anja Salmi, suunnittelija, lukiokoulutus, työryhmän sihteeri

Työryhmän tehtäväksi annettiin selvittää, miten kasvavalle opiskelijamäärälle pystytään tarjoamaan joustavat oppimisen polut sekä turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö tulevaisuudessa. Työryhmä tuli ottaa kantaa myös englanninkielisen lukiokoulutuksen järjestämiseen Tampereella ja kuulla tarvittaessa eri asiantuntijoita ja sidosryhmiä.

Työryhmä on kokoontunut kahdeksan kertaa. Työryhmä on ottanut työskentelyssään huomioon myös perusopetuksen ja kulttuurin palveluverkkosuunnitelmat. Palveluverkkoselvityksen valmistelussa on kuultu lukiokoulutuksen henkilöstöä, opiskelijoita ja nuorisovaltuuston edustajia. Selvitysluonnosta on esitelty kaupungin omissa työ- ja ohjausryhmissä sekä seudullisissa lukiokoulutusta käsittelevissä työryhmissä.

Palveluverkkoselvityksessä on otettu huomioon Tampereen kaupungin syksyllä 2022 valmistunut väestösuunnite ja lukioikäisten ikäluokan kehitys. Kaupungin strategian mukaisen väestökehityksen (väestösuunnitteen) perusteella 16–18-vuotiaiden tamperelaisten määrä on suurimmillaan vuosina 2028–2030. Kasvu on kuitenkin huomattavaa jo aiemmin. Väestösuunnitteen lisäksi palveluverkkotyössä on huomioitu kaupungin strategia, pormestariohjelma sekä koulutuksellinen saavutettavuus. 

Pyynikintie 2:n kiinteistöön tulee lisätilaa noin 350 lukio-opiskelijalle. Lukiotiloja tarvitaan edelleen lisää noin 550 opiskelijalle vuosikymmenen loppuun mennessä. Riittävän aloituspaikkamäärän turvaamiseksi lisätilaa tulee olla käytössä viimeistään vuonna 2027. 

Lukiokoulutuksen ja Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän edustajat ovat käyneet yhteistyössä neuvotteluja lisätilavaihtoehdoista. Esiin nousi kolme mahdollista tilavaihtoehtoa: Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Pinni A -rakennus, Tredu-Kiinteistöt Oy:n Tredun Sammonkadun kiinteistön lisärakentaminen sekä rakentuva Hakametsä Sport Campus (HSC) -alue. Kaikissa edellä mainituissa vaihtoehdoissa tilat vuokrattaisiin lukiokoulutuksen käyttöön.

Lisätilavaihtoehtojen vaikutusten arvioinnin perusteella esitetään jatkovalmistelua käytäväksi Hakametsän alueen kehityksestä vastaavien Tampereen kaupungin, Peab Oy:n ja YH Kodit Oy:n edustajien kanssa. Uusi toimipiste tulisi Sammon keskuslukion alaisuuteen. Hakametsä Sport Campus on uudenlainen liikunta- ja hyvinvointialan keskittymä. Uuteen yksikköön saadaan ainutlaatuista ja Tampereen vetovoimaa lisäävää liikunta-alan yhteistyötä lukioikäisille ja voidaan edistää opiskelijoiden liikkumista koulupäivän aikana. Yhteiskäytössä olevat tilat ovat kustannustehokkaita ja vähentävät ympäristökuormitusta. Arvioitu valmistumisaikataulu sille rakennuskokonaisuudelle, johon lukiokoulutuksen käyttöön vuokrattavat tilat sijoittuisivat, on vuosi 2027. Aikataulu tarkentuu kuluvan vuoden aikana. 

Vuonna 2019 tehdyn lukioverkkoselvityksen mukaisesti Hatanpään lukion toiminta siirtyy osoitteeseen Pyynikintie 2 syksyllä 2025. Lukion nimeksi muutetaan 1.8.2025 alkaen Pyynikin lukio. 

Lukiokoulutuksen kielellisen saavutettavuuden edistämiseksi esitetään englanninkielisen lukiolinjan käynnistämistä syksyllä 2025 Pyynikin lukiossa. Kohderyhmänä ovat opiskelijat, joiden suomen tai ruotsin kieli ei riitä lukio-opintojen alussa lukio-opiskeluun. Tasa-arvoisen opinpolun näkökulmasta on tärkeää tarjota mahdollisuus jatkaa englanninkielisiä opintoja lukiokoulutuksessa myös niille, jotka ovat suorittaneet englanninkielisen perusopetuksen. Vuosien 2023 ja 2024 aikana laaditaan linjan opetussuunnitelma, koulutetaan ja rekrytoidaan henkilöstöä sekä valmistellaan sisäänoton kriteerit sekä selvitetään tarpeellinen aloituspaikkamäärä. 

Hallintosäännön (1.6.2023) 17 § mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta palvelualueen palveluverkon hyväksymisestä valtuuston ja kaupunginhallituksen hyväksymien periaatteiden mukaisesti,.

Palveluverkkoselvitys on tämän asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Lukiokoulutuksen palveluverkkoselvitys hyväksytään jatkovalmistelun pohjaksi.

Selvityksen mukaisesti: 

Jatketaan neuvotteluja uuden toimipisteen perustamisesta Sammon keskuslukion alaisuuteen Hakametsä Sport Campukselle.

Hatanpään lukion nimeksi muutetaan Pyynikin lukio 1.8.2025 alkaen.

Englanninkielinen lukiolinja käynnistetään Pyynikin lukiossa 1.8.2025 alkaen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tauon jälkeen kokous jatkuu 16:50.

Tiedoksi

Mari.Aalto1@tampere.fi, KO_lukiot-rehtorit@tampere.fi, Anni Andrejeff, Ari Mäkitalo, Elina Kalliohaka, Jukka Männikkö, Jarmo Viljakka

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.