Yhdyskuntalautakunta, kokous 30.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 30 Suolijärvi-Koivistonkylä -ladun ja ulkoilureitin linjausmuutos Nirvassa 

TRE:5579/10.03.04/2023

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Kaisa Rantee, puh. 040 487 0900, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh, 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Suolijärvi – Koivistonkylä -ladun ja ulkoilureitin linjaus muuttuu 460 metrin matkalla Nirvassa, Kurssikeskuksenkadun kohdalla. Ulkoilureitin linjauksen muutos on seurausta Kurssikeskuksenkadun uudistuksista, joissa muun muassa ajokaistojen, bussipysäkkien ja jalankulun ja pyöräilyn yhteyksien järjestelyt muuttuvat. Katujärjestelyiden muutokset on esitetty Kurssikeskuksenkadun katusuunnitelmissa nro 1/22249. Katusuunnitelmat ja ulkoilureitin muutokset vaikuttavat myös Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) käytössä olevan pysäköintialueen jäsentelyyn Kurssikeskuksenkadun pohjoispuolella. Paikoitusalueelle seuraavista muutoksista ja niiden vaikutuksista alueen vuokrasopimukseen on sovittu aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) kanssa suunnitteluprosessin aikana.

Nykyisin ulkoilureitti sijoittuu Kurssikeskuksenkadun ja aikuiskoulutuskeskuksen käytössä olevan pysäköintikentän väliselle kapealle alueelle, jonka kautta pysäköintialueelle ajetaan. Liikenne ja talvikunnossapito ovat aiheuttaneet häiriötä erityisesti ulkoilureitin talvikäytölle, jolloin reittiä ylläpidetään latuna. Nirvanpellonkadun eteläpää katkaistaan ajoneuvoliikenteeltä ja se kavennetaan murskepintaiseksi puistokäytäväksi. Yleissuunnitelmassa ulkoilu- ja latureitin linjaus on siirretty pysäköintialueiden pohjoisreunaan. Nirvanpellonkadun ja Nirvansuonkadun välissä ulkoilureitti on suunniteltu nykyisen pysäköintialueen murskepintaiselle alueelle, jotta viereisestä metsiköstä ei jouduta reitin rakentamisen vuoksi poistamaan puustoa. Nirvansuonkadun itäpuoleisen pysäköintialueen reunassa ulkoilureitti on suunniteltu sähkövoimalinjan suojavyöhykkeelle, jota pidetään puuttomana säännöllisin raivauksin. Nirvansuonkadun vierustalta, noin 40 metrin pituiselta osuudelta, joudutaan poistamaan metsikön reunasta yksittäisiä puita. Ulkoilureitti toteutetaan kuusi metriä leveänä valaistuna murskepintaisena reittinä. Reitin kunnossapitoluokka on B2 ja talvisin sillä ylläpidetään Suolijärvi-Koivistonkylä -latuyhteyttä. Reitin reunaluiskat hoidetaan kunnossapitoluokassa R4, käytävän reunaniitto.

Suunnitelman mukainen ulkoilureitti sijoittuu Heikinahonpuistoon ja Hylliniitynpuistoon, jotka ovat asemakaavan mukaisia virkistysalueita. Nirvansuonkadun länsipuolella reitti sijoittuu asemakaavan mukaiselle LPA-2 alueelle. Suunnittelualueella on voimassa Kantakaupungin vaiheyleiskaava - valtuustokausi 2017-2021 mukainen ohjeellinen ekologinen yhteys -merkintä. Puustoiset alueet ovat myös liito-oravalle soveltuvaa elinympäristöä.

Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnittelun pohjana. Rakennussuunnitelmissa esitetään tarkentuneet tasaussuunnitelmat, pintamateriaalit, istutettava kasvillisuus lajeittain sekä valaistus-, kaluste- ja varustetiedot. 

Viheryleissuunnitelmaluonnos oli nähtävänä ja kommentoitavana 27.11.-11.12.2023 yhtäaikaisesti Kurssikeskuksenkadun katusuunnitelmaehdotuksen kanssa Tampereen kaupungin internetsivuilla ja maastossa. Viheryleissuunnitelmaluonnoksesta annettiin yksi palaute. Palautteen mukaan linjauksen muutos on hyvä, koska se vähentää autojen aiheuttamaa häiriötä ulkoilureitillä ja suunnitelma on mahdollista toteuttaa vähäisin puunkaadoin.

Ulkoilureitin linjaus muuttuu noin 460 metrin matkalla. Rakentamisen kustannusarvio on yhteensä noin 110 000 euroa ja metrikohtainen kustannus noin 240 euroa/metri. 

Tavoitteellinen rakennusajankohta on vuosina 2024-2025 ja kohde sisältyy palvelualueen vuoden 2024 vuosisuunnitelmaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Suolijärvi-Koivistonkylä -ladun ja ulkoilureitin linjausmuutoksen yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22321/2, hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marika Viinanen, Timo Koski, Kaisa Rantee, Petri Keivaara, Mikko Heinonen, Olli Halme, Petri Kujala (Tampereen Infra Oy), Tarja Nikupaavo-Oksanen, palautteen antaja

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.