Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 17.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 44 Kasvatus- ja opetuslautakunnan toimivallan siirto Sivistyspalvelujen palvelualueen viranhaltijoille 1.5.2024 alkaen 

TRE:837/00.02.01/2024

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintopäällikkö Riikka Kolkkala, puh. 040 512 8814, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tämän asian liitteenä olevassa asiakirjassa on määritelty sivistyspalvelujen palvelualueen toiminnan sujuvan järjestämisen kannalta tarpeelliset toimivallan siirrot lautakunnalta palvelualueen viranhaltijoille. Ehdotetut muutokset on merkitty toiseen liitteeseen käyttäen yliviivausta ja punaista fonttia. Muutokset koskevat yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta-asian ratkaisemista, lausunnon antamisesta päättämistä yksityisen päiväkotitoiminnan harjoittamista koskevasta lupahakemuksesta, varhaiskasvatuksessa annettavasta tuesta ja tukipalveluista päättämistä yksityisessä varhaiskasvatuksessa sekä saksankieliseen, englanninkieliseen ja ranskankieliseen esiopetukseen ottamisesta päättämistä. 

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta siirtyy sivistyspalvelujen yhteisistä palveluista varhaiskasvatuksen palveluryhmään 1.5.2024 alkaen. Toiminnan sujuvan järjestämisen kannalta on tarkoituksenmukaista, että yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta-asioiden ratkaisemisesta päättää 1.5.2024 alkaen varhaiskasvatuksen palveluryhmän johtajana toimiva varhaiskasvatusjohtaja. Tällä hetkellä päätösvalta on siirretty sivistyspalvelujen palvelualueen johtajalle. 

Varhaiskasvatuslain 44 a §:ssä säädetään yksityisen päiväkotitoiminnan harjoittamista koskevan lupahakemuksen sisällöstä. Pykälän 3 momentin mukaan lupaviranomaisen, eli aluehallintoviraston, tulee lupahakemuksen saatuaan pyytää kunnan monijäsenistä toimielintä suorittamaan tarkastus varhaiskasvatuksen toimipaikassa sen varmistamiseksi, että toimintaympäristö on soveltuva suunnitellulle varhaiskasvatuksen järjestämiselle ja vastaa laissa säädettyjä vaatimuksia. Momentissa muun ohella todetaan, että kunnan monijäseninen toimielin voi tarvittaessa pyytää lausuntoa pelastus-, rakennusvalvonta- ja terveydensuojeluviranomaisilta. Lausunnot saatuaan kunnan monijäsenisen toimielimen tulee viipymättä koostaa lupaviranomaiselle lausunto suorittamastaan tarkastuksesta ja muilta viranomaisilta saamistaan lausunnoista. Varhaiskasvatuslain 50 §:n 3 momentin mukaan toimielimen laissa säädettyä päätösvaltaa ja oikeutta puhevallan käyttämiseen voidaan kuntalaissa tarkoitetulla hallintosäännöllä siirtää toimielimen alaisille viranhaltijoille. Lausuntoprosessin sujuvuuden kannalta on tarkoituksenmukaista, että päätösvalta lausunnon antamiseen lupaviranomaiselle yksityisen päiväkotitoiminnan harjoittamista koskevasta lupahakemuksesta on varhaiskasvatusjohtajalla, jonka alaisuuteen yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta 1.5.2024 alkaen siirtyy. Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan toimijat käytännössä suorittavat tarkastuksen varhaiskasvatuksen toimipaikassa.

Varhaiskasvatuksessa annettavasta tuesta ja tukipalveluista päättämisestä säädetään varhaiskasvatuslain 15 e §:ssä. Tuesta ja tukipalveluista yksityisessä varhaiskasvatuksessa päättää voimassa olevien toimivallan siirtojen mukaan varhaiskasvatuksen aluejohtaja. Toiminnan sujuvan järjestämisen kannalta on tarkoituksenmukaisempaa, että varhaiskasvatuksessa annettavasta tuesta ja tukipalveluista yksityisessä varhaiskasvatuksessa päättää 1.5.2024 lukien varhaiskasvatuksen asiakaspalvelupäällikkö. Varhaiskasvatuksen asiakaspalvelupäällikkö käy jo tällä hetkellä läpi tukea ja tukipalveluita koskevat hallintopäätökset päättäessään toimivaltaansa kuuluvasta korotetun palvelusetelin myöntämisestä yksityisessä varhaiskasvatuksessa lautakunnan hyväksymän varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirjan kuntakohtaisen osan ja lapsen tuesta tehdyn hallintopäätöksen mukaisesti. 

Sivistys- ja kulttuurilautakunta on 17.12.2020 (§ 154) päättänyt kaksikielisen esiopetuksen järjestämisestä perusopetuksen organisoimana englannin- ja saksankielisen esiopetuksen osalta. Päätöksen mukaan saksankielisen esiopetuksen järjestelyistä vastaa Tammelan koulu ja vastaavasti englanninkielisestä esiopetuksesta Tampereen kansainvälinen koulu, ja esioppilaaksiotosta vastaa järjestämisestä vastuussa olevan koulun rehtori. Sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätöksen (17.12.2020, § 154) mukaan ranskankielinen esiopetus on ollut jo vuosia osa ranskankielistä perusopetusta Wivi Lönnin koulussa. Lautakunnan päättämät toimivallan siirrot viranhaltijoille on tarkoituksenmukaista olla koottuna samaan asiakirjaan. Toimivallan siirtoihin ehdotetaan nyt lisättäväksi edellä mainitussa lautakunnan päätöksen perusteluissa ollut kirjaus siitä, että Tammelan koulun rehtori päättää saksankieliseen esiopetukseen ottamisesta, Tampereen kansainvälisen koulun rehtori päättää englanninkieliseen esiopetukseen ottamisesta ja Wivi Lönnin koulun rehtori päättää ranskankieliseen esiopetukseen ottamisesta.

Kuntalain (410/2015) 87 §:n 2 momentin mukaisesti tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa, joten päätösvalta on siirrettävissä ainoastaan virkasuhteiselle henkilölle. Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024) 17 §:n 2 momentin 12 kohdan nojalla lautakunta voi oman tehtäväalueensa osalta päättää hallintosäännössä mainitun omaan toimivaltaansa kuuluvan asian siirtämisestä ratkaistavaksi viranomaiselle, joka toimii kyseisen päätöksenteon osalta lautakunnan alaisena. Näin ollen ne viranhaltijat, joille lautakunnan toimivaltaa siirretään, toimivat viranhaltijapäätöksiä tehdessään lautakunnan alaisena. Viranhaltijoiden on päätösvaltaa käyttäessään noudatettava, mitä lainsäädännössä on säädetty. Päätösvaltaa käytettäessä on noudatettava myös tämän lautakunnan vahvistamia yleisiä ohjeita ja määräyksiä.

Ehdotus kasvatus- ja opetuslautakunnan toimivallan siirtämiseksi viranhaltijoille 1.5.2024 alkaen on tämän asian liitteenä.

Hallintosäännön (1.3.2024) 17 § mukaisesti lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta hallintosäännössä mainitun toimivaltaansa kuuluvan asian siirtämisestä ratkaistavaksi viranomaiselle, joka tämän päätöksenteon osalta toimii lautakunnan alaisena.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Liitteessä mainitut kasvatus- ja opetuslautakunnan toimivallan siirrot Sivistyspalvelujen palvelualueen viranhaltijoille hyväksytään ja ne tulevat voimaan 1.5.2024.

Tämä päätös kumoaa kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen 20.2.2024 § 17 ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätöksen 17.12.2020 § 154 siltä osin kuin siinä on päätetty toimivallan siirroista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Riikka Kolkkala, Kristiina Järvelä, Elli Rasimus, Katri Mantere, Suvi Mironoff, Heidi-Maria Kallio, Harri Jurvela, Mikko Tiirikainen, Ulla-Maija Ojalammi, Ville Raatikainen, Petri Peltonen, Pirjo-Liisa Länkinen, ko-pa-li

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)