Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 17.4.2024

§ 43 Tampereen kaupungin perusopetuksen tuntijako 2024–2025 

TRE:1202/12.01.01/2024

Valmistelija

  • Järvelä Kristiina, Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä puh. 040 800 4678, opetusjohtaja Petri Peltonen puh. 050 525 8561 ja erikoissuunnittelija Maija Viherkari puh. 041 730 6388, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin perusopetuksen tuntijakoon tulisi lisätä kaksi opetustuntia. Yhden opetustunnin lisäys kohdentuu 9. luokan toisen kotimaisen kielen eli B1-kielen tunteihin. B1-kielen eli toisen kotimainen kielen tuntimäärä perustuu asetuksen opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta (422/2012) muutokseen (111/2023). Toisen kotimaisen kielen opetustuntimäärän lisäystä Tampereen kaupungin perusopetuksessa käsitellään erillisenä asiana tässä kokouksessa. Muuhun oppiaineeseen kuin B1-kieleen kohdentuvan tuntilisäyksen taustalla on valtakunnallinen 7. luokalle tullut opetuksen minimituntimäärän kasvu nykyisestä 29 tunnista 30 vuosiviikkotuntiin.

Tuntilisäyksen kohdentamisesta Tampereella kysyttiin perusteltuja mielipiteitä perusopetuksen henkilökunnalta. Opettajille ja rehtoreille lähetettyyn kyselyyn vastasi 305 opettajaa ja 10 rehtoria. Suurin osa opettajista oli sitä mieltä, että tuntilisäys tulisi kohdentaa äidinkieli- ja kirjallisuus -oppiaineeseen. Vastauksissa nousi esiin tarve saada 7.– 9.luokille lisää aikaa luku- ja kirjoitustaidon vahvistamiseen. Vastauksissa painottui myös tarve tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamiselle ja oppimiselle. Luku- ja kirjoitustaidon vahvistamisen tärkeyttä tukee myös Tampereen perusopetuksen oppilaille teetettävä lukutaidon arviointitesti Lukuseula. Lukuseulan tulosten mukaan noin neljäsosalla sekä 7. luokan että 9.luokan oppilaista on heikko lukutaito.

Näiden perusteluiden nojalla tuntilisäystä ehdotetaan kohdennettavaksi äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineeseen. Tunnin opetussuunnitelmallisissa tavoitteissa ja sisällöissä painottuvat luku- ja kirjoitustaidon eri osa-alueet ja vuorovaikutustaitojen harjoittelu. Opetuksessa käydään läpi muun muassa tekstinymmärtämisen strategioita, monilukutaidon eri osa-alueita ja kirjoitetun kielen perusrakenteita sekä kirjoittaen että lukien. Vuorovaikutustaidoissa painottuvat mielipiteen ilmaisu ja erilaisissa viestintätilanteissa toimiminen.

Tehdyssä kyselyssä erityisesti rehtoreiden ja musiikinlehtoreiden vastauksissa nousi esiin myös toive musiikin tunnin siirtämisestä 8. luokalta 7. luokalle siten, että 7. luokalla opetettaisiin 2 vuosiviikkotuntia musiikkia ja musiikki olisi valinnaisena aineena 8.–9. luokilla. Sama käytäntö on liikuntaa lukuun ottamatta muissakin taito- ja taideaineissa. Muutostoiveen toteuttamisen mahdollisuuksia selvitetään edelleen.

Valtioneuvoston asetus 111/2023 sekä ehdotukset tuntijaoiksi (muutokset merkitty oranssilla) ovat tämän asian liitteinä.

Hallintosäännön (1.3.2024) 17 § mukaisesti lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti. Hallintosäännön (1.3.2024) 19 § mukaan kasvatus- ja opetuslautakunta vastaa perusopetuksen järjestämisestä sekä kaupungin koulutuspolitiikan suuntaviivojen määrittelystä ja ohjauksesta perusopetuksen osalta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Muutokset perusopetuksen tuntijakoon hyväksytään ja uusi perusopetuksen tuntijako 2024–2025 tulee voimaan 1.8.2024.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Matti Helimo ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Varapuheenjohtaja Antti Hiitti kannatti Helimon ehdotusta. Pöydällepanoehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kristiina Järvelä, Petri Peltonen, Ville Raatikainen, Harri Jurvela, Mikko Tiirikainen, Ulla-Maija Ojalammi, Riikka Kolkkala, Maija Viherkari

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.