Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 18.2.2025

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 15 Perusopetuksen vuosiviikkotuntien lisääminen, tuntijakoasetuksen ja perusopetusasetuksen muutokset 1.8.2025 alkaen 

TRE:745/12.01.01/2025

Valmistelija

  • Järvelä Kristiina, Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Opetusjohtaja Ulla Ojalammi, puh. 050 428 3044, pedagoginen asiantuntija Kaisa Tuomarla, puh. 041 730 6138, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (286/2024) ja perusopetusasetus (287/2024) määrittelevät kunkin oppiaineen ja vuosiluokan viikoittaisen opetustuntien vähimmäismäärän. Näiden asetusten muutokset lisäävät vuosiluokilla 1–2 äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla ja vuosiluokilla 3–6 äidinkielen opetusta lisätään yhdellä vuosiviikkotunnilla. Oppiaineiden opetustuntien lisäysten johdosta perusopetuksen viikkotuntien määrä kasvaa yhdellä tunnilla vuosiluokilla 1–3.

Tuntijakoasetuksen siirtymäsäädöksen mukaisesti vuosiviikkotuntien lisääntyminen koskee kokonaisuudessaan niitä oppilaita, jotka aloittavat perusopetuksen suorittamisen elokuussa 2025. Niillä oppilailla, jotka ovat aloittaneet perusopetuksen ensimmäisellä vuosiluokalla elokuussa 2024 tai 2023, tulee äidinkielessä ja kirjallisuudessa toteutua vähintään yhden vuosiviikkotunnin lisääntyminen.

Perusopetusasetus muuttaa viikoittaisen opetuksen tuntimäärää vuosiluokilla 1–3. Opetuksen viikoittainen tuntimäärä nousee Tampereen perusopetuksen vuosiluokilla 1–2 vähintään 22 tuntiin viikossa. Vastaavasti vuosiluokalla 3 opetusta on vähintään 23 tuntia viikossa. Tuntijako on liitteessä 1.

Matematiikan opetustunti lisätään 1. luokalle, jolloin oppiaineen opetusta on 1. luokalla neljä ja 2. luokalla neljä tuntia viikossa. Äidinkielen ja kirjallisuuden opetustunti lisätään 2. luokalle, jolloin oppiaineen opetusta on 1. luokalla seitsemän ja 2. luokalla kahdeksan tuntia viikossa. Tämän lisäksi äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta lisätään yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 3.

Perusopetuksen oppiaineiden opetussuunnitelmaperusteisia tavoitteita ei lisätä, vaan ainoastaan resursoidaan lisää aikaa nykyisten tavoitteiden oppimiseen. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman Vahva ja välittävä Suomi mukaan hallitus panostaa perustaitojen oppimiseen antamalla lisää aikaa ja työrauhaa opettajille ja oppilaille. Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetuksen lisäämisen tarkoituksena on vahvistaa kaikkien oppilaiden oppimisen perustaa luku-, kirjoitus- ja matemaattisissa taidoissa.

Oppilaiden jaksamista on mahdollista parantaa kiinnittämällä huomiota opetusmenetelmiin ja oppituntien työskentelytapoihin. Äidinkielen ja kirjallisuuden lisätunnin sijoittaminen 2. luokalle ja matematiikan 1. luokalle tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa oppiaineen keskeisiä taitoja oikea-aikaisesti ja tukea oppimisen jatkuvuutta.

Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan vuosiviikkotuntien kohdentamista on käsitelty rehtorikokouksessa 20.1.2025 sekä koulujen henkilökunnan kokouksissa.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2025) 16 § ja 18 § perusteella kasvatus- ja opetuslautakunnan tehtävänä on perusopetuksen järjestäminen, tuottaminen ja kehittäminen sekä toiminnan suunnittelun ohjaus.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Lisätään 1.8.2025 alkaen matematiikan opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 1.

Lisätään 1.8.2025 alkaen äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 2.

Lisätään 1.8.2025 alkaen äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 3.

Liitteen 1 mukaiset muutokset hyväksytään astuvan voimaan 1.8.2025 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ulla Ojalammi, Kristiina Järvelä, Petri Peltonen, Monika Sola, Harri Jurvela, Mikko Tiirikainen, Kaisa Tuomarla, Teemu Nieminen, Heidi-Maria Kallio

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.