Perustelut
Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (286/2024) ja perusopetusasetus (287/2024) määrittelevät kunkin oppiaineen ja vuosiluokan viikoittaisen opetustuntien vähimmäismäärän. Näiden asetusten muutokset lisäävät vuosiluokilla 1–2 äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla ja vuosiluokilla 3–6 äidinkielen opetusta lisätään yhdellä vuosiviikkotunnilla. Oppiaineiden opetustuntien lisäysten johdosta perusopetuksen viikkotuntien määrä kasvaa yhdellä tunnilla vuosiluokilla 1–3.
Tuntijakoasetuksen siirtymäsäädöksen mukaisesti vuosiviikkotuntien lisääntyminen koskee kokonaisuudessaan niitä oppilaita, jotka aloittavat perusopetuksen suorittamisen elokuussa 2025. Niillä oppilailla, jotka ovat aloittaneet perusopetuksen ensimmäisellä vuosiluokalla elokuussa 2024 tai 2023, tulee äidinkielessä ja kirjallisuudessa toteutua vähintään yhden vuosiviikkotunnin lisääntyminen.
Perusopetusasetus muuttaa viikoittaisen opetuksen tuntimäärää vuosiluokilla 1–3. Opetuksen viikoittainen tuntimäärä nousee Tampereen perusopetuksen vuosiluokilla 1–2 vähintään 22 tuntiin viikossa. Vastaavasti vuosiluokalla 3 opetusta on vähintään 23 tuntia viikossa. Tuntijako on liitteessä 1.
Matematiikan opetustunti lisätään 1. luokalle, jolloin oppiaineen opetusta on 1. luokalla neljä ja 2. luokalla neljä tuntia viikossa. Äidinkielen ja kirjallisuuden opetustunti lisätään 2. luokalle, jolloin oppiaineen opetusta on 1. luokalla seitsemän ja 2. luokalla kahdeksan tuntia viikossa. Tämän lisäksi äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta lisätään yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 3.
Perusopetuksen oppiaineiden opetussuunnitelmaperusteisia tavoitteita ei lisätä, vaan ainoastaan resursoidaan lisää aikaa nykyisten tavoitteiden oppimiseen. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman Vahva ja välittävä Suomi mukaan hallitus panostaa perustaitojen oppimiseen antamalla lisää aikaa ja työrauhaa opettajille ja oppilaille. Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetuksen lisäämisen tarkoituksena on vahvistaa kaikkien oppilaiden oppimisen perustaa luku-, kirjoitus- ja matemaattisissa taidoissa.
Oppilaiden jaksamista on mahdollista parantaa kiinnittämällä huomiota opetusmenetelmiin ja oppituntien työskentelytapoihin. Äidinkielen ja kirjallisuuden lisätunnin sijoittaminen 2. luokalle ja matematiikan 1. luokalle tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa oppiaineen keskeisiä taitoja oikea-aikaisesti ja tukea oppimisen jatkuvuutta.
Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan vuosiviikkotuntien kohdentamista on käsitelty rehtorikokouksessa 20.1.2025 sekä koulujen henkilökunnan kokouksissa.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2025) 16 § ja 18 § perusteella kasvatus- ja opetuslautakunnan tehtävänä on perusopetuksen järjestäminen, tuottaminen ja kehittäminen sekä toiminnan suunnittelun ohjaus.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Lisätään 1.8.2025 alkaen matematiikan opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 1.
Lisätään 1.8.2025 alkaen äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 2.
Lisätään 1.8.2025 alkaen äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokalla 3.
Liitteen 1 mukaiset muutokset hyväksytään astuvan voimaan 1.8.2025 alkaen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.