Yhdyskuntalautakunta, kokous 14.9.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 252 Asemakaavaehdotuksen asettaminen nähtäville: Hankkio, Yrittäjänkulma 5, rakennusoikeuden lisääminen ja tontin rajojen tarkistaminen, asemakaava nro 8864 

TRE:7644/10.02.01/2020

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Kaavoitusarkkitehti Anne Karlsson, puhelin 044 481 1660, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puhelin 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 10.6.2021 päivätyn asemakaavan nro 8864. Asian hyväksyminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan. 

Lisätietoja osoitteessa: https://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8864

Diaarinumero: TRE: 7644/01.02.01/2020

Asemakaavan laatija Anne Karlsson, Marjukka Huotari

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus

Asemakaavan muutoksen kohteena on Hankkion kaupunginosan korttelin 5903 tontti 14.  Tontti on yksityisomistuksessa. 

Asemakaavan muutoksella tontille osoitetaan lisää rakennusoikeutta toimitilarakennuksen rakentamista varten.  Rakennusoikeus kasvaa kaavamuutoksen myötä 4 965 k-m². Uusi tonttitehokkuus e= 0,60 ja tontti osoitetaan edelleen teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Uutena merkintänä on viherrakentamisen aluemerkintä (Vih-ra). Tontin rajat tarkistetaan vastaamaan toteutunutta ja suunnitteilla olevaa rakentamista niin, että sen eteläreunaan liitetään noin 1000 m²:n laajuinen lisäalue. Tontille osoitetaan auto- ja pyöräpysäköintipaikkoja Tampereen kaupungin pysäköintipolitiikan pysäköintinormin mukainen määrä. Muutosratkaisussa turvataan Pyhäojannotkon ekologinen ja virkistysyhteys. Hankkeessa käytetään Tampereen viherkerrointyökalua.   

OAS ja valmisteluaineisto olivat nähtävillä 10.6.-5.8.2021. Aineistosta saatiin viisi kommenttia, jotka eivät aiheuta muutoksia kaavaehdotukseen. Ympäristönsuojelun ja Pirkanmaan maakuntamuseon kommenttien pohjalta on kaavaselostusta täydennetty. Pirkanmaan pelastuslaitoksella, Viheralueet ja hulevedet -yksiköllä sekä Pirkanmaan ELY-keskuksella ei ollut huomautettavaa. 

Ympäristönsuojelu: Viherkerrointa koskeva kaavamääräys on ristiriidassa pihasuunnitelman ja sen pohjalta tehdyn alustavan laskelman kanssa. Lisäksi on tarpeen laajentaa selostuksen käyttöhistoriaselvitystä erityisesti maalaamoa koskevan osuuden osalta.

Vastine: Käyttöhistoriaa on täydennetty selostuksen kohtaan 2.2. Suunnittelualue, Tontin käyttöhistoria. Tampereen teollisuustoimintojen ja logistiikan alueilla viherkertoimen tavoitetaso on 0,5. Tavoitetaso voi nousta tai laskea riippuen siitä, sijaitseeko alue pohjavesialueella, tontilla tai korttelissa on luontoarvoja, se liittyy vesistöltään tai valuma-alueen vesistöltään herkälle alueelle, tai mikäli pohjaveden pinta tai läpäisemätön pinta ovat hyvin pinnassa, ei hulevesiä voida imeyttää. Pihasuunnitelmaan on lisätty viherkerroinlaskelmat. 

Pirkanmaan maakuntamuseo: Tämä kaavahanke ei lähtökohtaisesti uhkaa alueen kulttuuriympäristöarvojen olemassaoloa. Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että hankkeen yhteydessä ei ole välttämätöntä laatia rakennetun ympäristön selvitystä eikä arkeologisen kulttuuriperinnön osalta ole huomautettavaa. 

Vastine: Lausunnossa kuvatut ilmiöt on täydennetty selostuksen kohtaan 2.2. Suunnittelualue, Kuvaus tontin rakennuskannassa.  

Yksittäisen tontin asemakaavamuutoksella ei ole merkittäviä yritysvaikutuksia. Yleisen kilpailukyvyn ja elinvoiman näkökulmasta myönteisiä vaikutuksia syntyy, kun alueen yrityskannan monipuolistumista vahvistetaan ja toimintaympäristön uudistumismahdollisuuksien parannetaan asemakaavamuutoksen avulla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Asemakaavaehdotus nro 8864 (päivätty 10.6.2021) hyväksytään asetettavaksi nähtäville.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)