Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 19.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 114 Lukioiden aloituspaikkamäärä lukuvuonna 2023–2024 ja alimman hyväksytyn arvosanakeskiarvon asettaminen 

TRE:6542/12.02.01/2022

Valmistelija

  • Aalto Mari, Lukiokoulutuksen johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lukiokoulutuksen johtaja Mari Aalto, puh. 040 187 4593, etunimi.sukunimi1@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin lukioissa oli lukuvuodelle 2022–2023 yhteensä 1245 aloituspaikkaa. Aloituspaikkoja lisättiin kevään 2022 yhteishaussa merkittävästi, sillä tarkoituksena oli alentaa turhan korkeaksi muodostunutta keskiarvorajaa. Ensisijaisia hakijoita kevään 2022 yhteishaussa oli kaupungin lukioihin 1326 (1,07 ensisijaista hakijaa / aloituspaikka). Syksyn tilastointipäivän 20.9.2022 mukaan lukio-opintonsa aloittaneita nuoria kaupungin lukioissa oli 1214, joten 1. vuoden täyttöasteeksi muodostui 97,5 %.

Nykyisen väestötilanteen perusteella peruskoulunsa päättävien ikäluokan koko (16-vuotiaat) Tampereella kasvaa hieman vuodesta 2022 vuoteen 2023 (noin +40). Kun otetaan huomioon Tampereen kaupungin lukioiden aloituspaikkojen täyttöaste syksyllä 2022 ja 16-vuotiaiden ikäluokan koko vuonna 2023, voidaan todeta, että kaupungin lukioiden aloituspaikkamäärä on perusteltua pitää nykyisellä tasolla pieniä lukiokohtaisia tarkistuksia lukuun ottamatta. Aloituspaikkamääräksi lukuvuonna 2023–2024 esitetään siten 1245 aloituspaikkaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksessa opiskelijaksi ottamisen perusteista lukiokoulutuksessa (838/2021, 5 §) todetaan, että hakijan lukiokoulutuksen suorittamiseen tarvittavien riittävien edellytysten varmistamiseksi koulutuksen järjestäjä voi asettaa rajan alimmalle hyväksytylle arvosanojen keskiarvolle, jolla hakija voidaan ottaa opiskelijaksi. Tampereen kaupungin lukioille ei ollut määriteltynä alinta hyväksyttyä keskiarvorajaa vuoden 2022 yhteisvalinnassa. Aloituspaikkojen lisäyksen perusteella keskiarvoraja on kuitenkin tarkoituksenmukaista asettaa. Keskiarvoraja on yleisesti käytössä myös suurimmissa kaupungeissa sekä Tampereen seutukunnissa. Esitetään, että vuodesta 2023 alkaen alimmaksi hyväksytyksi arvosanojen keskiarvoksi Tampereen kaupungin lukioihin asetetaan 7,0.

Viime vuosien yhteisvalinnan tulosten perusteella on nähtävissä, että joihinkin opetussuunnitelmallisiin painotuksiin ei ole ollut riittävästi hakijoita ja aloituspaikkoja on jäänyt siten täyttämättä. Aloituspaikkojen optimaalisen täytön varmistamiseksi annetaan rehtorille oikeus yhteisvalinnan kuluessa siirtää opetussuunnitelmallisessa painotuksessa avoimeksi jäävät aloituspaikat yleislukion puolelle ja ottaa vapaaksi jääneille paikoille yleislukioon hakeneita opiskelijoita.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Tampereen kaupungin lukioiden aloituspaikkamääräksi lukuvuonna 2023–2024 vahvistetaan 1245 paikkaa.

Vuodesta 2023 alkaen alimmaksi hyväksytyksi keskiarvorajaksi, jolla hakija voidaan ottaa lukion opiskelijaksi, asetetaan 7,0.

Lukion rehtorilla on oikeus yhteisvalinnan kuluessa siirtää opetussuunnitelmallisen painotuksen täyttämättä jääneet aloituspaikat yleislukion puolelle.

Päätös

Tampereen kaupungin lukioiden aloituspaikkamääräksi lukuvuonna 2023–2024 vahvistetaan 1245 paikkaa.

Lukion rehtorilla on oikeus yhteisvalinnan kuluessa siirtää opetussuunnitelmallisen painotuksen täyttämättä jääneet aloituspaikat yleislukion puolelle.

Kokouskäsittely

Silja Yli-Hinkkala poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Merve Caglayan ehdotti Saana Kuusipalon ja Liban Sheikhin  kannattamana, että emme aseta alinta hyväksyttyä arvosanakeskiarvoa lukioihin. Esitän ts. lautakunnalle, että hyväksymme kohdasta § 114 muut esitykset poislukien esityksen kohdan ”Vuodesta 2023 alkaen alimmaksi hyväksytyksi keskiarvorajaksi, jolla hakija voidaan ottaa lukion opiskelijaksi, asetetaan 7,0”. 

Puheenjohtajan äänestysesitys: esittelijän päätösehdotus JAA, Merve Caglayan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Merve Caglayan muutosehdotus hyväksyttiin äänin 7-4. Puheenjohtaja totesi muutosehdotuksen tulleen hyväksytyksi.

Markus Koivula poistui kokouksesta päätöksen jälkeen.

Äänestystulokset

  • Jaa 4 kpl 36%

    Ilpo Rantanen, Elina Järvenpää, Pekka Salmi, Teemu Aaltonen

  • Ei 7 kpl 64%

    Saana Kuusipalo, Ulla Kampman, Merve Caglayan, Liban Sheikh, Joonas Kiviranta, Ari Wigelius, Markus Koivula

Tiedoksi

Mari Aalto, KO_lukiot-rehtorit-laajennettu@tampere.fi, KO-lukiot-lukiosihteerit

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.