Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 19.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 116 Avustushakemus Tampereen kaupungin osallistumisesta Bloom ry:n toiminnan kustannuksiin 

TRE:7063/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkistrategian tavoitteena on olla tekemisen kaupunki, jossa Tampereen asema kansainvälisenä tieteen ja korkean osaamisen kaupunkina on vahva. Kaupunki huolehtii strategiansa mukaisesti yhdistysten ja järjestöjen toimintaedellytyksistä, ja mahdollisuuksia vapaaehtoiselle ja omaehtoiselle toiminnalle edistetään. Kaupungin tavoitteena on toimia myös luotettavana kumppanina ja yhteisen tekemisen mahdollistavana alustana.

Kansainvälistymistavoitteita konkretisoi kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strateginen ohjelma 2019–2024, jossa kehittämisen kärkenä on edistää ja hyödyntää ulkomaalaistaustaisten henkilöiden osaamista eli kouluttaumista ja työllistymistä mielekkäisiin ja palkitseviin työtehtäviin Tampereen seudulla sekä houkutella lisää osaavaa työvoimaa alueelle. Tätä tavoitetta edistää mm. alueella asuvien ja Tampereelle muuttavien kansainvälisten osaajien ammatillisen verkostoitumisen tukeminen ja suomen kielen taidon kehittäminen.

Bloom ry on marraskuussa 2020 perustettu tamperelainen yhdistys, joka toimii maahanmuuttajien ja paikallisten kohtaamispaikkana tarjoten maahanmuuttajille paikan integroitua, verkostoitua ja tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja ihmisiin sekä mahdollisuuden saada tukea ja valmennusta henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kehittymiseen. Bloom ry tekee yhteistyötä lukuisten eri yhdistysten ja yritysten kanssa. Yhdistyksen toiminnassa on noin 60 aktiivista jäsentä, yli 700 vierailijaa ja erilaisia tapahtumia tarjotaan vuosittain noin 100. Käytännön toimia ovat muun muassa kaupunkiin tutustuttaminen, kaveriohjelma paikallisiin ihmisiin tutustumiseksi, erilaiset ammatillista kehittymistä ja verkostoitumista tukevat toimenpiteet ja suomen kielen taidon kehittämisen mahdollistaminen. Tapahtumatarjontaa on myös lapsille.

Bloom ry:n toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle täydentäen maahanmuuttajille suunnattua julkista palvelutarjontaa. Yhdistys pyytää toiminnan kehittämisvaiheessa tukea vuokra- ja viestintä- ja muiden juoksevien kulujen kattamiseksi sekä tapahtumien järjestämiseksi 9 000 euroa. Tavoitteena on saada toiminta siten kannattavaksi, että pysyvää avustusta toiminnalle ei pitkäaikaisesti tarvita. Työllisyys- ja kasvupalvelut ovat pienhankkineet Bloom ry:ltä kansainvälisten osaajien verkostoitumista tukevia palveluita 10 000 eurolla vuonna 2021. Elinvoima- ja osaamislautakunta ei ole avustusta aiemmin antanut, mutta työllisyys- ja kasvupalveluiden kanssa on käyty sisäinen neuvottelu väliaikaisen tuen mahdollistamiseksi lautakunnan päätöksellä.   

Kaupungin avustustoimintaa ohjeistaa kaupunginhallituksen hyväksymä Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet -asiakirja (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367), joka korvaa Tampereen kaupungin avustustoiminnan yleiset periaatteet -asiakirjan (hyväksytty 23.11.2009 § 666, päivitetty 25.11.2019 § 503). Korvattavassa asiakirjassa määritellyt yksittäisten avustusten myöntämisperusteet ovat kuitenkin voimassa, kunnes lautakunnat päättävät oman vastuualueensa osalta avustusten ja apurahojen muodoista sekä myöntämisperusteista. Avustusta myönnettäessä on otettu huomioon valtiontukisääntely.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.8.2021 § 17) mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Elinvoima- ja osaamislautakunta myöntää 6 000 euron avustuksen Bloom ry:n toimintaan.

Avustus maksetaan kustannuspaikalta 154028, Vetovoima ja edunvalvonta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Anna-Kaisa Heinämäki, Mari Taverne, Pekka Pernu, Nuppu Suvanto, Bloom ry / tampere@bloomtogether.fi, Tatjaana Julin, Maija Sihvonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.