Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 19.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 112 Varainhoitovuoden 2022 aikana jaettavaksi jätetyn perusrahoituksen ja lisätalousarvioon perustuvan lisärahoituksen hakeminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:6503/02.04.01/2022

Valmistelija

  • Kirvesoja Maija, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420 ja kehitysjohtaja Tuula Hoivala, puh. 050 329 5711, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut vuoden 2022 toisen lisäsuoriterahoitusten haun (VN/24867/2022, 19.9.2022). Tässä haussa voi hakea varainhoitovuoden 2022 aikana jaettavaksi jätettyä perusrahoitusta sekä toisen lisätalousarvion perusteella koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin myönnettävää rahoitusta. Lisäsuoritehaun yhteydessä ohjeistetaan myös työvoimakoulutuksena järjestettävän hoiva-avustajakoulutuksen lisäämiseen sekä Ukrainasta tulleiden pakolaisten koulutukseen tarvittavien rahoitusten hakemisesta. Hakemukset tulee toimittaa opetus- ja kulttuuriministeriöön viimeistään perjantaina 28.10.2022. 

Toisen lisäsuoritehaun hakukohteet:

1. Vuoden 2022 talousarvion määrärahasta varainhoitovuoden aikana jaettavaksi jätetty perusrahoitus

Toisella lisäsuoritepäätöksellä jaetaan perusrahoitusta n. 25,3 M €. Opiskelijavuosia on jaossa enintään (jakamatta jätetyt) 3519 ov, joista 1200 ov on kohdennettu lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen. Lisäksi vuoden toisessa lisätalousarviossa varattiin 800 opiskelijavuotta koronavirusepidemian tukitoimiin opiskelijavuosina, jolloin kokonaisuudessaan opiskelijavuosia on jaossa enintään 4319.

Tavoitteellisten opiskelijavuosien lisäystä voi hakea perusteilla, jotka liittyvät johonkin seuraavista:

  • työvoiman saatavuutta ja kohtaantoa parantaviin tarpeisiin vastaaminen
  • lähihoitajakoulutuksen lisääminen (normaalin lähihoitajakoulutuksen lisäksi, koko tutkinto tai tutkinnon osa Ikääntyvien hoito ja kuntoutus, ei hoiva-avustajat)
  • ennakoitua suurempi oppivelvollisten määrä
  • riittävän TUVA-koulutuksen varmistaminen

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö arvioi koulutuksen järjestäjien tavoitteellisten opiskelijavuosien riittävyyttä Koski-tietovarannon pohjalta, jonka mukainen arvio Tredun ylityksestä on 448 opiskelijavuotta.

Lisärahoitusta voi hakea myös perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena erityisestä syystä johtuen, joita voivat olla:

  • tarpeet, jotka eivät ole olleet ennakoitavissa varsinaista suoritepäätöstä tehtäessä
  • työvoiman saatavuuden ja kohtaannon parantamiseksi ja/tai oppivelvollisten koulutukseen pääsyn turvaamiseksi, kun välttämätön koulutustarjonnan lisäys kohdentuu erityisen kalliin koulutuksen järjestämiseen
  • oppivelvollisten majoitus- ja matkakorvaukset (yli 100 km tai kun koulumatkaan kuluu päivittäin yli 3 tuntia nopeinta matkustustapaa käyttäen).

 

Jos koulutuksen järjestäjä hakee harkinnanvaraista korotusta usean syyn perusteella, kukin niistä euromäärineen on perusteltava erikseen.

2. Vuoden 2022 toisen lisätalousarvion lisärahoitus koronavirusepidemian tukitoimiin

Kuluvan vuoden 2. lisätalousarviossa ammatillisen koulutukseen on osoitettu 26 M € lisärahoitus tukitoimiin koronavirusepidemian aiheuttamien osaamisvajeiden paikkaamiseen ja opiskelijoiden hyvinvoinnin vahvistamiseen. Lisämäärärahalla on tarkoitus turvata aiemmin aloitettujen tukitoimien riittävyys ja jatkuminen tarvittavaksi ajaksi ja sitä voidaan kohdentaa myös syksyllä 2022 aloittaneisiin opiskelijoihin.

Koronavirusepidemian seurauksena opiskeluajat ovat voineet pitkittyä, millä on vaikutusta opiskelijavuositoteumiin. Lisärahoitusta koronan vaikutuksiin voi hakea perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena tukitoimien toteuttamiseksi ja/tai tavoitteellisten opiskelijavuosien lisäyksenä.

3. Työvoimakoulutuksena järjestettävään hoiva-avustajakoulutukseen sekä Ukrainasta tulleiden pakolaisten ammatilliseen ja TUVA-koulutukseen tarkoitettu lisärahoitus

Tämän rahoitushaun yhteydessä koulutuksen järjestäjät voivat hakea lisämäärärahaa työvoimakoulutuksena järjestettävään hoiva-avustajakoulutukseen sekä Ukrainasta tulleiden pakolaisten ammatilliseen ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen. Haku on ehdollinen edellyttäen, että eduskunta hyväksyy kohdennukset 4. lisätalousarviossa 27.10.2022. Jos ko. lisätalousarviossa päätetään kohdentaa lisämäärärahoja kummankin kohderyhmän koulutukseen, päätös niiden osalta sisällytetään 2. lisäsuoritepäätökseen. Ministeriö hyödyntää tämän haun yhteydessä koottuja tietoja myös vuoden 2023 varsinaisen suoritepäätöksen valmistelussa.

Koulutuksen järjestäjiltä pyydetään esityksiä määrärahatarpeista, joilla voitaisiin käynnistää työvoimakoulutuksena uusia hoiva-avustajakoulutuksia vielä kuluvan vuoden aikana tai viimeistään vuoden 2023 alkupuolella. Hoiva-avustajien työvoimakoulutukseen on vuoden 2023 talousarvioon esitetty 7,8 M € kertaluonteista lisämäärärahaa. Lisämäärärahaa voisi hakea pääasiassa tavoitteellisten opiskelijavuosien lisäyksenä. Perustellusta syystä sitä voisi hakea myös perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena, esim. kieliopintojen tai muiden tukipalveluiden tarpeesta johtuen. Esitykset tulee valmistella yhteistyössä alueellisten työvoimaviranomaisten kanssa.

Pirkanmaan ELY-keskuksen suunnitelmien mukaan hoiva-avustajakoulutusta ei tässä vaiheessa käynnistetä yhteistyössä Tredun kanssa, eikä siihen liittyvää lisärahoitusta haeta tässä haussa. Tredu on hakenut hoiva-avustajakoulutukseen rahoitusta jatkuvan oppimisen palvelukeskuksesta.

Koulutuksen järjestäjät voivat hakea lisämäärärahaa Ukrainasta tulleiden pakolaisten koulutusten järjestämiseksi kuluvan ja vuoden 2023 aikana. Esitysten lisämäärärahatarpeista pitäisi perustua alueiden viranomaisyhteistyössä tehtyihin tarvearvioihin. Lisämäärärahaa haetaan pääasiassa tavoitteellisina opiskelijavuosina ammatillisen tutkintokoulutuksen ja/tai TUVA-koulutuksen järjestämiseen. Lisärahoitusta voi hakea myös perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena esim. kieliopintojen tai muiden poikkeuksellisten tukipalveluiden tarpeesta johtuen.

Asian liitteenä ovat opetus- ja kulttuuriministeriön kirje hakua koskien, laskennallinen arvio koulutuksen järjestäjien vuoden 2022 opiskelijavuositoteutumista (13.9.2022) sekä vuosien 2019–2022 kuukausikohtaiset opiskelijavuosikertymät koko maan tasolla (13.9.2022).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Tampereen kaupunki hakee:

  • tavoitteellisten opiskelijavuosien määrän lisäystä yhteensä 420 opiskelijavuotta. Haettavista opiskelijavuosista lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen kohdistetaan 125 ov, TUVA-koulutukseen 60 ov ja ammatilliseen koulutukseen 235 ov jakautuen useille tutkintoaloille.
  • erityisen kalliin koulutuksen tarjonnan lisäämiseksi harkinnanvaraista korotusta logistiikka-alan koulutuksen järjestämiseen 90 000 euroa.
  • lisärahoitusta koronaviruspandemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin opiskelijoiden osaamisvajeiden paikkaamiseksi ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Lisärahoituksena haetaan 70 opiskelijavuotta sekä 250 000 euroa perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena. 
  • lisärahoitusta Ukrainasta tulleiden pakolaisten ammatilliseen ja TUVA-koulutukseen. Lisärahoituksena haetaan 70 opiskelijavuotta sekä perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena 200 000 euroa.

Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan täydentämään ja allekirjoittamaan 2. lisäsuoritepäätöksen hakemus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tredu johtoryhmä, Jari Sola, Maija Kirvesoja, Pia Valtonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)