Yhdyskuntalautakunta, kokous 14.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 55 Haukiluoman asemakaava-alueen 8812 katusuunnitelmat 

TRE:8095/10.03.02/2022

Valmistelija

  • Sivenius Jouni, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Vanhempi erikoissuunnittelija Petri Rantanen, puh. 040 764 2883, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Haukiluoman asemakaava-alueeseen 8812 katujen katusuunnitelmat Haukiluoman kaupunginosassa:

  • Herttatyvi, suunnitelmanumero 1/21982
  • Herttatyvinpolku jkpp, suunnitelmanumero 1/21983
  • Karvolanmetsäkuja ja jkpp Karvolanmetsäpalstalle, suunnitelmanumero 1/21984
  • Runkoraitti jk ja jkpp, suunnitelmanumero 1/21985
  • Suippotyvi, suunnitelmanumero 1/21986
  • Tyvikatu jk väli Herttatyvi-linja-auton kääntöpaikka ja jkpp Haukiluomanpuistoon ja Tyvikadun päästä 37 metriä itään, suunnitelmanumero 1/21987
  • Korttelin 7422 tontin 1 pysäköintialue, suunnitelmanumero1/22078

  

Haukiluoman uuden asemakaavan nro 8812 johdosta alueelle on suunniteltu uutta maankäyttöä palvelevia jalankulun ja pyöräilyn väyliä sekä tonttikatuja. Suunnitelmat perustuvat asemakaavan laadinnan yhteydessä tehtyihin selvityksiin ja yleissuunnitelmiin.

Kaava-alueen katujen katusuunnitelmissa on esitetty mm. väylien tuleva sijainti, korkeusasema, pintamateriaalit, katuvalaistus sekä pintavesien kuivatus ja istutukset.

Herttatyvi

Herttatyvi on asemakaavan mukainen uusi pientaloalueen tonttikatu Tyvikadusta länteen. Katualueen leveys on 9,0–12,0 metriä. Asfalttipäällysteiseksi suunnitellun kadun pituus on noin 90 metriä ja ajoradan leveys 5,5 metriä. Kadun reunoilla on noin 1.75 metrin levyiset reunakivillä ajoradasta erotetut nurmetettavat reuna-alueet. Kadun itäpäässä ajoradan eteläpuolen nurmetettavan reuna-alueen leveys on 5,25 metriä ja alueelle istutetaan katupuita.

Herttatyvipolku

Herttatyvipolku on asemakaavan mukainen uusi jalkakäytävä ja pyörätie Runkoraitin ja Herttatyvin välillä.  Katualueen leveys on 6,0 metriä. Asfalttipäällysteiseksi suunnitellun jalkakäytävän ja pyörätien pituus on noin 30 metriä ja leveys 3,5 metriä. Herttatyvinpolun ja pohjoispuolella sijaitsevan pysäköintialueen väliselle 2.0 metrin levyiselle viheralueelle istutetaan pensasistutuksia erottelemaan toimintoja toisistaan.

Karvolanmetsäkuja ja jkpp Karvolanmetsäpalstalle

Karvolanmetsäkuja on asemakaavan mukainen uusi pientaloalueen tonttikatu Tyvikadusta itään. Katualueen leveys on 9,0–15,0 metriä ja asfalttipäällysteiseksi suunnitellun kadun pituus on noin 115 metriä. Ajoradan leveys 5,5 metriä ja kadun itäpäässä olevan kääntöpaikan leveys 12,0 metriä. Kadun reunoilla on 1,25…1,75 metrin levyiset reunakivillä ajoradasta erotetut nurmetettavat reuna-alueet. Karvolanmetsäkujan itäpäästä on suunniteltu 3,0 metrin levyinen asfalttipäällysteinen jalkakäytävä ja pyörätie Karvolanmetsäpalstan puistoalueelle, jossa liittyy nykyiseen jalkakäytävään ja pyörätiehen.

Runkoraitti jk ja jkpp

Hyväksytyn asemakaavan 8812 mukaisesti Runkoraitin jalankululle ja pyöräilylle varatun katualueen rajat ovat muuttuneet. Plv. 0–50 nykyinen n. 4 m levyinen asfalttipäällysteinen jalankulku- ja pyörätie säilyy pääosin nykyisellään. Pl. 50-Tyvikatu olemassa oleva kadun pohjoispuolella sijaitseva jalkakäytävä on muuttunut asemakaavassa Runkoraitin jalankululle varatuksi kaduksi. Olemassa oleva ajoyhteys ja kadun eteläpuolen pysäköintipaikat ovat muuttuneet asemakaavassa autopaikkojen korttelialueeksi, jolla on sallittu yleinen pyöräliikenne.

Runkoraitin katusuunnitelmaehdotus on laadittu vastaamaan hyväksyttyä asemakaavaa ja sen katualueen rajoja, eikä edellytä rakennustöitä Runkoraitin ja korttelin 7403 LPA-alueelleen osalta.

Suippotyvi

Suippotyvi on asemakaavan mukainen uusi pientaloalueen tonttikatu Herttatyvistä pohjoiseen. Katualueen leveys on pääosin 9,0 metriä. Asfalttipäällysteiseksi suunnitellun kadun pituus on noin 110 metriä ja ajoradan leveys 5,5 metriä. Kadun reunoilla on noin 1.75 metrin levyiset reunakivillä ajoradasta erotetut nurmetettavat reuna-alueet. Suippotyvin kaakkoiskulmassa katualueen leveys on 9,0–27,24 metriä ja kadun länsipuolelle on suunniteltu jätteiden lähikeräyspaikka.

Tyvikatu jk väli Herttatyvi-linja-auton kääntöpaikka ja jkpp Haukiluomanpuistoon ja Tyvikadun päästä 37 metriä itään

Uudesta rakentamisesta johtuen nykyiselle Tyvikadun jalkakäytävälle välillä Herttatyvi - linja-auton kääntöpaikka joudutaan toteuttamaan pieniä muutoksia. Asfalttipäällysteisen jalkakäytävän leveys on 2,5 metriä ja pituus noin 80 metriä. Jalkakäytävän päästä on suunniteltu 3,5 metrin levyinen murskepäällysteinen jalkakäytävä ja pyörätie, joka liittyy Haukiluoman puistossa nykyiseen väylään.

Nykyistä Tyvikadun päästä itään lähtevää jalankulku- ja pyörätietä muutetaan noin 37 metrin matkalla asfalttipäällysteiseksi ja 3.0 metrin levyiseksi.

Korttelin 7422 tontin 1 pysäköintialue

Suippotyvin ja Herttatyvin kulmassa korttelin 7422 tontilla 1 on asemakaavan mukainen autopaikkojen korttelialue, jonne on suunniteltu uusi yleiseen käyttöön tarkoitettu pysäköintialue kuudelle ajoneuvolle. Asfalttipäällysteisen pysäköintialueen koko on 12,5 x 15,5 metriä.

Katujen pintavedet johdetaan reunakivien, pinnan kallistusten ja avo-ojien avulla hulevesikaivoihin. Kohteisiin on suunniteltu katuvalaistus. Korttelin 7422 tontin 1 pysäköintialueen pintavedet johdetaan asemakaavamääräysten mukaisten hulevesien viivytysrakenteiden kautta hulevesiverkostoon.

Katujen rakentaminen sisältyy Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön kehittämisen vuoden 2023 vuosisuunnitelmaan. Katujen tarkempi rakentamisajankohta tarkentuu ympäröivän maankäytön toteutusajankohdan mukaan.

Asemakaava-alueen katujen kokonaiskustannusarvio on noin 599 700 euroa (187 euroa/m2), joka jakaantuu kohdekohtaisesti seuraavasti:

  • Herttatyvi, 112 000 euroa
  • Herttatyvinpolku jkpp, 29 600 euroa
  • Karvolanmetsäkuja ja jkpp Karvolanmetsäpalstalle, 232 600 euroa
  • Runkoraitti jk ja jkpp, 6 300 euroa
  • Suippotyvi, 134 600 euroa
  • Tyvikatu jk väli Herttatyvi-linja-auton kääntöpaikka ja jkpp Haukiluomanpuistoon ja Tyvikadun päästä 37 metriä itään, 67 800 euroa
  • Korttelin 7422 tontin 1 pysäköintialue 16 800 euroa.

 

Katusuunnitelmaehdotus oli julkisesti nähtävillä 7.12.–21.12.2022. Katusuunnitelmaehdotusta vastaan ei jätetty muistutuksia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Haukiluoman asemakaava-alueeseen 8812 kuuluvat seuraavat katusuunnitelmat

  • Herttatyvi, suunnitelmanumero 1/21982
  • Herttatyvinpolku jkpp, suunnitelmanumero 1/21983
  • Karvolanmetsäkuja ja jkpp Karvolanmetsäpalstalle, suunnitelmanumero 1/21984
  • Runkoraitti jk ja jkpp, suunnitelmanumero 1/21985
  • Suippotyvi, suunnitelmanumero 1/21986
  • Tyvikatu jk väli Herttatyvi-linja-auton kääntöpaikka ja jkpp Haukiluomanpuistoon ja Tyvikadun päästä 37 metriä itään, suunnitelmanumero 1/21987
  • Korttelin 7422 tontin 1 pysäköintialue, suunnitelmanumero1/22078

 

hyväksytään kustannusarvioineen.

Herttatyvin, Suippotyvin, Karvolanmetsäkujan, korttelin 7422 tontin 1 pysäköintialueen ja korttelin 7403 LPA-alueen kunnossapitoluokaksi määrätään 3. 

Herttatyvinpolku jkpp:n ja Runkoraitti jkpp:n kunnossapitoluokaksi määrätään B1 sekä jkpp:n Karvolanmetsäpalstalle kunnossapitoluokaksi määrätään B2. 

Maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pasi Palmu, Petri Rantanen, Mikko Siiro, Juha Antila/Tampereen Infra, Reijo Lahtinen/Tampereen Infra, Leena Tala

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.