Yhdyskuntalautakunta, kokous 14.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 56 Kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöoikeusmaksut ja -ehdot kaudella 2023 

TRE:867/02.04.03/2023

Valmistelija

  • Seimelä Timo, Liikenneinsinööri

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Timo Seimelä, puh 040 758 2104, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereella käynnistyi vuonna 2021 Lauri Lylyn pormestariohjelman mukaisesti kaupunkipyöräjärjestelmä osana joukkoliikennejärjestelmää. Kaupunkipyöräjärjestelmällä tarkoitetaan kokonaisuutta, joka koostuu kaupunkipyöräkäyttöön tarkoitetuista polkupyöristä, niiden asettamiseen tarkoitetuista telineistä ja asemista, kaupunkipyörien hallintajärjestelmästä, järjestelmän käytön mahdollistavista ohjelmistoista, tietoliikenneyhteyksistä sekä tarvittavista varaosa-, huolto- ja korjauspalveluista. Kaupunkipyöräjärjestelmä on asiakkaiden käytettävissä ympärivuorokautisesti pyöräilykauden 15.4.–31.10. aikana. Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä, jotka ovat kaikkien käytettävissä maksua vastaan. Kaupunkipyörät saa käyttöönsä mobiilisovelluksella.

Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmän palveluntuottaja on Inurba Mobility ja kaupunkipyörien operoinnista ja asiakaspalvelusta vastaa Tampereen Sarka Oy, joka on Tampereen kaupungin omistama sosiaalinen ja yhteiskunnallinen yritys. Tampereen Sarka Oy työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä ihmisiä omiin palveluihinsa ja auttaa heitä työhönvalmennuspalvelun avulla eteenpäin jatkotyöllistymisessä.

Kesällä 2021 käynnistyi Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmä, joka koostui 700 kaupunkipyörästä, 70 kaupunkipyöräasemasta, 1050 kaupunkipyörätelineestä ja 70 infotaulusta sekä kaupunkipyörien hallintajärjestelmästä, ohjelmistoista, tietoliikenneyhteyksistä sekä ylläpito- ja asiakaspalvelusta. Kaupunkipyöräjärjestelmän hinta neljän vuoden sopimuskaudelle on noin 1,4 miljoonaa euroa.

Käyttöoikeusmaksut

Kaudella 2021 Tampereella otettiin käyttöön päivän, viikon ja koko kauden käyttöoikeudet, kuten muissakin Suomen kaupunkipyöräjärjestelmissä. Myös käyttöoikeuden hinta oli saman suuruinen kuin muissa Suomen kaupunkipyöräjärjestelmissä. Kaupunkipyöräilyn hinta koostui puolen tunnin käyttöajan sisältävästä käyttömaksusta sekä mahdollisesta lisäaikamaksusta. Kauden 2021 päättymisen jälkeen Tampere toteutti kyselyn, jossa kysyttiin mm. käyttäjien kokemuksia ja mahdollisia kehittämisajatuksia. Palautteessa nousi esille mm. toivomuksia hinnoittelun ja käyttöajan muuttamiseen. Saadun palautteen pohjalta tehtiin kaudelle 2022 pieniä muutoksia:

  • Käyttöoikeuden kestoksi tuli päivä (24 h), kuukausi (30 vrk) tai kausi.
  • Käyttöoikeuden hinnaksi tuli päivälle 4 euroa, kuukaudelle 7 euroa ja koko kaudelle 25 euroa.
  • Kaupunkipyörien käyttöaika pidennettiin 30 minuutista 45 minuuttiin.

 

Kaudella 2023 kaupunkipyörien asemaverkkoa laajennetaan 17 asemalla Kaukajärvelle, Messukylään, Linnainmaalle, Koivistonkylään, Kalevanrinteelle, Nekalaan, Pyynikille ja Pispalaan. Laajennuksen jälkeen kaupunkipyöräasemia on 110 kappaletta. Saadun palautteen, asemaverkon laajenemisen ja kustannusten yleisen nousemisen vuoksi esitetään kaudelle 2023 muutoksia käyttöaikaan ja -oikeuteen sekä hinnoitteluun. Kaupunkipyörien käyttöaikaa esitetään kasvatettavaksi 45 minuutista 60 minuuttiin. Käyttöoikeuden kestoksi voi kaudella 2023 valita päivän (24 h), kuukauden (30 vrk jatkuva tilaus) tai kauden. Päivän käyttöoikeuden hintaa esitetään korotettavaksi 4 eurosta 5 euroon ja koko kauden käyttöoikeuden hintaa esitetään korotettavaksi 25 eurosta 30 euroon. Kuukauden käyttöoikeuden hintaa esitetään korotettavaksi 7 eurosta 10 euroon ja kuukauden käyttöoikeus muutetaan jatkuvaksi tilaukseksi. Ostamalla koko kauden, päivän tai kuukauden käyttöoikeuden voi tehdä varausaikana rajattoman määrän alle 60 minuutin matkoja. Jos pyörää käyttää yhtäjaksoisesti pidempään kuin 60 minuuttia, joutuu maksamaan lisäveloitusta euron kultakin alkavalta puolelta tunnilta. Enimmäiskäyttöajaksi on määritelty 5 tuntia. Enimmäismääräajan ylityksestä veloitetaan lisämaksujen ohella 80 euron viivästysmaksu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Hyväksytään kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöoikeusmaksut: päivä (24 h) 5 euroa, kuukausi 10 euroa (30 vrk jatkuva tilaus) ja kausi 30 euroa sisältäen käyttömaksun puitteissa rajattoman määrän alle 60 minuutin käyttökertoja.

Hinnoittelu on voimassa toistaiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin seuraava toivomusponsi:

Tavoitteena olisi, että kaupunkipyöräjärjestelmästä saadaan suosittu ja taloudellisesti kannattava. Käyttäjien kokeiluintoa saattaisi lisätä esimerkiksi alennus ensimmäisestä käyttökerrasta ja applikaation asentamiseen kannustaminen. Esitämme toivomuspontena, että käyttöoikeusmaksupäätöksellä ei poissuljeta järjestelmän käytön lisäämiseen tähtäävien markkinointi- ja hinnoittelumallien kokeilemisen mahdollisuuksia.

Kokouskäsittely

Tiina Mikkonen palasi kokoukseen asian käsittelyn aikana.

Antti Ivanoff teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen: "Tavoitteena olisi, että kaupunkipyöräjärjestelmästä saadaan suosittu ja taloudellisesti kannattava. Käyttäjien kokeiluintoa saattaisi lisätä esimerkiksi alennus ensimmäisestä käyttökerrasta ja applikaation asentamiseen kannustaminen. Esitämme toivomuspontena, että käyttöoikeusmaksupäätöksellä ei poissuljeta järjestelmän käytön lisäämiseen tähtäävien markkinointi- ja hinnoittelumallien kokeilemisen mahdollisuuksia."

Jari Saari ja Aleksi Jäntti kannattivat ehdotusta. Lautakunta hyväksyi Ivanoffin toivomusponsiehdotuksen yksimielisesti.

Tiedoksi

Timo Seimelä, Mika Periviita, Jukka Uusitalo, Elina Mäki, Ari Vandell, Terhi Peltoniemi, Katja Piiksi, Juha Pitkänen, Jenna Hristov

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.