Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 14.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 160 Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2024 vuosisuunnitelma 

TRE:3750/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja
  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Maaret Kastelli, puh. 040 806 3309 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2025 – 2027 taloussuunnitelman kokouksessaan 13.11.2023 § 165. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta. 

Palvelusuunnitelman mukaisesti asunto- ja kiinteistölautakunnan toimenpiteet kohdistuvat vuonna 2024 laaja-alaisesti kaikkiin strategian painopisteisiin. Yhdenvertaiset yksilöt painopisteessä jatketaan työtä monipuolisten asumisen vaihtoehtojen sekä kohtuuhintaisen asuntotuotannon turvaamiseksi. Tekevien yhteisöjen painopisteessä toteutetaan Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa ja vakiinnutetaan samalla kaupunginosakehittämisen toimintamallia sekä yhteistyötä sidosryhmien kanssa alueiden eriytymiskehityksen ehkäisemiseksi. Kaupungin hiilineutraalisuutta edistetään muun muassa toteuttamalla useita toimenpiteitä asuin- ja palvelurakennusten hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tulevaisuuden edelläkävijyyden painopisteessä turvataan puolestaan kaupungin kestävää kasvua sekä yritysten sijoittumisedellytyksiä.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen organisaatiossa asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelut muodostuvat kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka - palveluryhmän palveluista, joihin kuuluvat kiinteistötoimen, kestävän asumisen ja rakentamisen, palvelutilaverkojen, tilaomaisuuden hallinnan sekä talous- ja hallintoyksiköt. Kaupunginhallituksen ohjauksessa ovat valtuustoon nähden erikseen sitovat kehitysohjelmat, joita ovat Hiedanranta ja Viiden tähden keskusta.

Kaupungin tilaomaisuus on asunto- ja kiinteistölautakunnan vastuulla. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka - palveluryhmä vastaa palvelutilaverkkojen suunnittelusta ja kehittämisestä toisen asteen ammatillisen koulutuksen (TREDU) tiloja lukuun ottamatta käyttäjälautakuntien linjaamien palveluverkkoselvitysten ja konsernin kokonaisedun edellyttämällä tavalla. Tilahankkeet esitetään vuosittain laadittavassa talonrakennusohjelmassa, jonka toteutuksesta palveluryhmä vastaa yhteistyössä Tampereen Tilapalvelut Oy:n kanssa palvelusopimukseen perustuen.

Vuosisuunnitelmassa asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintatulot ovat 280,4 milj. euroa, toimintamenot 93,7 milj. euroa ja toimintakate 186,7 milj. euroa. Toimintakate on valtuuston hyväksymän talousarvion mukainen.

Toimintatulot muodostuvat pääosin tilaomaisuuden vuokratuotoista 159,0 milj. euroa, maa-alueiden vuokratuotoista 74,8 milj. euroa, maa-alueiden pysyvien vastaavien myyntivoitoista 19,8 milj. euroa, tilaomaisuuden pysyvien vastaavien myyntivoitoista 13,1 milj. euroa ja maankäyttösopimuskorvauksista 12,7 milj. euroa. Tilavuokratuotoista 72,7 %, 115,6 milj. euroa, on kaupungin sisäistä vuokratuloa. Toimintamenoihin sisältyvät mm. Tampereen Tilapalvelut Oy:ltä ostettavat tilojen ja kiinteistöjen hankejohtamis-, ylläpito- ja kunnossapitopalvelut yhteensä noin 49 milj. euroa sekä ulkopuolelta vuokrattujen tilojen vuokrakulut 32,2 milj. euroa. Tampereen Tilapalvelut Oy:lta ostettavat hanke- ja rakennuttamispalvelut sisältyvät vuosisuunnitelmassa investointimenoihin ja sisältävät valtuuston hyväksymän talousarvion mukaiset talonrakennushankkeet.

Vuosisuunnitelmassa asunto- ja kiinteistölautakunnan nettoinvestoinnit ovat valtuuston hyväksymän talousarvion mukaisesti 146,3 milj. euroa. Nettoinvestointimenot muodostuvat talonrakennusinvestoinneista (127,9 milj. euroa pl. Hiedanranta), maa-alueisiin kohdistuvista investoinneista (13,3 milj. euroa pl. kehitysohjelmat) sekä Hiedanrannan (3,5 milj. euroa) ja Viiden tähden keskustan (1,6 milj. euroa) kehitysohjelmiin kohdistuvista investoinneista. Vuosisuunnitelmassa on esitetty tarkempi erittely investoinneista.

Talousarviossa sitoviksi määriteltyjen vuositavoitteiden, määrärahojen ja tuloarvioiden muutoksista päättää kaupunginvaltuusto. Vuosisuunnitelman hyväksyvä toimielin voi päättää tarkemmasta sitovuudesta toimielimeen nähden.

Vuoden 2024 talousarviossa kaupunginvaltuustoon nähden sitovaa on lautakuntarakenteen mukainen lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit, pois lukien erikseen sitovat erät. Seuraavat erät ovat valtuustoon nähden erikseen sitovia:

  • Talonrakennushankkeet, nettoinvestoinnit (pl. Hiedanranta), - 127,9 milj. euroa
  • Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma, nettoinvestoinnit, - 1,6 milj. euroa
  • Hiedanranta -kehitysohjelma, nettoinvestoinnit – 3,5 milj. euroa
  • Hiedanranta -kehitysohjelma, toimintakate, - 1,02 milj. euroa

 

Lautakuntaan nähden sitovuus noudattaa talousarvion sitovuussääntöä. Asunto- ja kiinteistölautakunta voi perustellusta syystä hyväksyä uudisrakennushankkeissa ja peruskorjaus- ja perusparannushankkeissa ylityksen talonrakennusten nettoinvestointien kokonaissumman (pl. Hiedanranta) rajoissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2024 vuosisuunnitelma hyväksytään.

Palvelualueen johtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Virpi Ekholm, Anu Tiira, Niko Suoniemi, Heli Toukoniemi, Auli Heinävä, Jarmo Viljakka, Maaret Kastelli, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)