Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 17.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 42 Toisen kotimaisen kielen opetustuntimäärän lisäys Tampereen kaupungin perusopetuksessa 1.8.2024 alkaen 

TRE:1203/12.01.01/2024

Valmistelija

  • Järvelä Kristiina, Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä puh. 040 800 4678, opetusjohtaja Petri Peltonen puh. 050 525 8561 ja erikoissuunnittelija Maija Viherkari puh. 041 730 6388, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

B1-kieli on kaikille yhteinen 6. luokalta alkava toinen kotimainen kieli eli ruotsin kieli. Asetusta perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (422/2012) on muutettu siten, että 1.8.2024 lähtien toista kotimaista kieltä, eli B1-kieltä opetetaan yhteensä 7 vuosiviikkotuntia vuosiluokilla 6–9, kun aiemmin B1-kielen vähimmäistuntimäärä on ollut 6 vuosiviikkotuntia. 

Asetusmuutoksilla 111/2023 ja 112/2023 on muutettu valtakunnallista perusopetuksen tuntijakoa siten, että jatkossa B1-kieltä tulee opettaa kaksi vuosiviikkotuntia 7. vuosiluokalla ja kolme vuosiviikkotuntia vuosiluokilla 8–9 siten, että lukuvuodesta 2024–2025 alkaen 9. luokkalaisten tulee saada perusopetuksen aikana yhteensä seitsemän vuosiviikkotuntia B1-kielen opetusta. 6. vuosiluokan osalta B1-kielen tuntimäärään (2 vuosiviikkotuntia) ei asetusmuutoksilla tehty muutoksia. Uuden seitsemän vuosiviikkotunnin vähimmäisopetustuntimäärän tulee täyttyä myös ensi lukuvuoden 8. luokkalaisten osalta heidän ollessaan 9. luokalla lukuvuonna 2025–2026. Päätöksen taustalla ovat valtakunnallisissa tutkimuksissa esille nousseet oppilaiden heikentyneet ruotsin kielen taidot perusopetuksen päättövaiheessa.

Tampereen perusopetuksen kieltenopettajia on kuultu ruotsin kielen seitsemännen vuosiviikkotunnin sijoittamiseksi tarkoituksenmukaisesti. Koska oppilaiden ruotsin kielen taidon heikentyminen perusopetuksen päättövaiheessa on huomattu myös Tampereella, oli yli puolet opettajille lähetettyyn kyselyyn vastanneista ruotsin kielen opettajista sitä mieltä, että lisätunti tulisi sijoittaa vuosiluokalle 9. Tällä halutaan vahvistaa oppilaiden ruotsin kielen taitoja perusopetuksen päättövaiheessa ja tukea heidän opintojaan toiselle asteelle siirryttäessä.

Edellä mainituilla perusteilla Tampereen perusopetuksessa B1-kielen lisätuntia ehdotetaan sijoitettavaksi 9. vuosiluokalle. Uudistuksen myötä B1-kielen tuntimäärä Tampereen kaupungin perusopetuksessa jakautuisi seuraavasti 1.8.2024 lähtien: 

  • 6. ja 7. vuosiluokat: 2 vuosiviikkotuntia
  • 8. vuosiluokka: 1 vuosiviikkotunti
  • 9. vuosiluokka: 2 vuosiviikkotuntia

 

Hallintosäännön (1.3.2024) 17 § mukaisesti lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti. Hallintosäännön (1.3.2024) 19 § mukaan kasvatus- ja opetuslautakunta vastaa perusopetuksen järjestämisestä sekä kaupungin koulutuspolitiikan suuntaviivojen määrittelystä ja ohjauksesta perusopetuksen osalta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen kaupungin perusopetuksessa B1-kielen opetusta lisätään 1 vuosiviikkotunti 9. vuosiluokan opetukseen 1.8.2024 alkaen. B1-kielen vuosiviikkotuntimäärät Tampereen kaupungin perusopetuksessa jakautuvat 1.8.2024 alkaen seuraavasti: 6. ja 7. vuosiluokilla 2 vuosiviikkotuntia, 8. vuosiluokalla 1 vuosiviikkotunti, 9. vuosiluokalla 2 vuosiviikkotuntia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kristiina Järvelä, Petri Peltonen, Maija Viherkari, Ville Raatikainen, Ulla-Maija Ojalammi, Mikko Tiirikainen, Harri Jurvela, Riikka Kolkkala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.