Perustelut
Vuonna 2020 käynnistyi Tampere Junior -kehitysohjelma, johon sisältyi hakeminen UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 10.8.2020 hakemisesta ja UNICEF valitsi Tampereen mukaan vuoden 2021 alusta alkaen.
Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Mallin mukaisen kehittämistyön avulla kunnassa edistetään lasten oikeuksien toteutumista. Tavoitteena ovat pysyvät, rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa. Malli auttaa tunnistamaan erityisesti heikommassa asemassa olevat lapset ja nuoret sekä parantamaan heidän hyvinvointiaan. Tampereella mallin mukaisen kehittämistyön teemoiksi on valittu osallisuus ja turvallisuus.
Vuoden 2021 aikana on tehty Tampereen nykytilan kartoitus. Arviointia on tehty 42:n lapsen oikeuksiin perustuvan indikaattorin osalta, liittyen kaupungin toimintaan, rakenteisiin ja prosesseihin. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tilaa on tarkasteltu tilastotietojen avulla (mm. kouluterveyskysely). Lasten ja nuorten näkemyksiä on selvitetty laajasti sekä kohdennetusti haavoittuvassa asemassa olevilta lapsilta.
Toimintasuunnitelmaluonnokseen on kirjattu viisi tavoitetta, jotka ovat nousseet nykytilan kartoituksesta sekä lasten ja nuorten näkemyksistä UNICEFin ohjeistuksen mukaisesti. Tavoitteisiin liittyviä toimenpiteitä tarkennetaan vuoden 2021 lopulla ja vuoden 2022 alussa, jonka jälkeen UNICEF hyväksyy toimintasuunnitelman ja varsinainen kehittämistyö käynnistyy. Tavoitteet kirjataan suoraan arvioiduista indikaattoreista. Tampereen tavoitteiksi ehdotetaan seuraavia:
- Kunta varmistaa, että jokainen lapsi ja nuori saa tietoa omista oikeuksistaan (ihmisoikeuskasvatus). Tunnemme lapsen oikeudet Tampereella.
- Kunta varmistaa, että myös haavoittuvassa asemassa olevien lasten osallisuus toteutuu, ja arvioi sitä. Tampereella jokainen lapsi saa osallistua ja vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin.
- Lapsivaikutusten arvioinnin (LAVA) käyttöönoton ja systemaattisen toteuttamisen tueksi on kunnassa käytössä selkeät ohjeistukset. Rakennamme lapsiystävällistä Tamperetta yhdessä, myös osana päätöksentekoa.
- Kunta varmistaa, että jokaisen lapsen elämässä on vähintään yksi turvallinen aikuinen, johon lapsi voi luottaa ja joka tukee lasta kasvussa. Tampereella kohtaamme lapset yksilöinä ja tunnistamme heidän vahvuutensa.
- Lapsille suunnatuissa palveluissa ehkäistään kiusaamista ja edistetään yhteisöllisyyttä. Lisäksi lasten kasvuympäristöissä edistetään lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Tampereella jokaisen lapsen tukena on turvallinen yhteisö.
Mallin ja sen kehittämistyön etenemistä seuraa monialainen koordinaatioryhmä, sekä nuorten asiantuntijaryhmä. Kehittämistyön arviointi tehdään kahden vuoden kuluttua, jonka perusteella UNICEF arvioi, myöntääkö se Tampereelle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.
Lapsiystävällinen kunta -mallissa onnistuminen ja tunnustuksen saaminen edellyttävät koko kaupunkiorganisaation sitoutumista malliin ja siinä toteutettavaan kehittämistyöhön. Tampereella lapsiystävällinen kunta -mallin kehittämistyötä tehdään osana Tampere Junior -kehitysohjelmaa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin tilannekatsaus merkitään tiedoksi.
Tampereen UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin kehittämistyön tavoitteet hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.