Perustelut
Tampereen kaupungin tavoitteena on tukea aktiivista elämäntapaa. Kaupunki haluaa tarjota mahdollisimman monelle monipuoliset ja saavutettavat harrastamisen mahdollisuudet. Lasten ja nuorten harrastuneisuutta mahdollistetaan mm. perheliikunnan, varhaiskasvatuksen "Lupa liikkua lupa harrastaa" -mallin, Monitoimitalo 13:n, Nuorten treenien, Lastenkulttuurikeskus Rullan, Nuorisopassin sekä koulupäivän yhteydessä tapahtuvan "Lupa liikkua lupa harrastaa" -rakenteen kautta.
Tampereen "Lupa liikkua lupa harrastaa" -toimintamalli toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön Harrastamisen Suomen mallia. Mallin päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on tarjota lasten ja nuorten toiveiden mukaisia maksuttomia harrastuksia. Tampereen harrastusvalikoima pohjautuu lasten ja nuorten toiveiden kuulemiselle. Toiminnan suunnittelun pohjana on lähes 6 000 tamperelaisen lapsen ja nuoren toiveet erilaisista harrastuksista. Lukuvuonna 2021-2022 ”Lupa liikkua lupa harrastaa” tarjoaa laajan kattauksen erilaisia harrastuksia teatterista koodaukseen, robotiikasta tanssiin, eläinten hoidosta jääkiekkoon sekä kokkaamisesta katutaiteeseen. Harrastustarjonnan löytää sähköisestä harrastuskalenterista. Lasten ja nuorten lähellä työskentelevät opettajat, kouluvalmentajat ja oppilashuolto ohjaavat lapsia ja nuoria harrastuksiin. "Lupa liikkua lupa harrastaa" -kokonaisuutta on toteuttamassa laaja verkosto (mm. Tampereen seudun ammattiopisto, kirjastot, Särkänniemen koiramäki, Suomen teatteriopisto, Monitoimitalo 13, Sorin sirkus, paikalliset urheiluseurat ja yritykset).
Lupa liikkua lupa harrastaa Tampereella
Laajan yhteistyöverkoston kanssa toteutetaan koko kaupungin yhteinen "Lupa harrastaa" -harrastuskulttuuri, joka edistää lasten ja nuorten aktiivisuutta, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. "Lupa harrastaa" tarjoaa oppilaalle harrastuspolun, jota seuraamalla oppilaalla on mahdollisuus löytää itselleen mieluisa harrastus. Harrastaminen tapahtuu koulupäivän aikana, välittömästi koulupäivän jälkeen joko koululla tai muissa harrastamisen paikoissa ympäri Tamperetta.
Tampereen harrastamisen mallin keskeiset periaatteet:
- lasten ja nuorten hyvinvointierojen kaventaminen
- yksinolon vähentäminen, kaverisuhteiden tukeminen
- jokaiselle lapselle mieluisa säännöllinen harrastus
- harrastusmahdollisuuksien, -tilojen ja ‐paikkojen hyödyntäminen monipuolisesti
- aktiivinen ja viihtyisä koulupäivä
- koulujen, järjestöjen ja seurojen yhteistyö
- omaehtoisen tekemisen mahdollistaminen
- lapsen ja nuoren onnistumisen kokemusten vahvistaminen.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Lasten ja nuorten harrastamisen kokonaisuuden tilannekatsaus merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.