Kaupunginhallitus, kokous 29.11.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 553 Lasten ja nuorten harrastamisen kokonaisuuden tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:8049/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Lauri Savisaari, puh. 040 801 6081, perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä, puh. 040 800 4678 ja kehittämispäällikkö Mikko Tiirikainen, puh. 040 806 3533, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin tavoitteena on tukea aktiivista elämäntapaa. Kaupunki haluaa tarjota mahdollisimman monelle monipuoliset ja saavutettavat harrastamisen mahdollisuudet. Lasten ja nuorten harrastuneisuutta mahdollistetaan mm. perheliikunnan, varhaiskasvatuksen "Lupa liikkua lupa harrastaa" -mallin, Monitoimitalo 13:n, Nuorten treenien, Lastenkulttuurikeskus Rullan, Nuorisopassin sekä koulupäivän yhteydessä tapahtuvan "Lupa liikkua lupa harrastaa" -rakenteen kautta.

Tampereen "Lupa liikkua lupa harrastaa" -toimintamalli toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön Harrastamisen Suomen mallia. Mallin päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on tarjota lasten ja nuorten toiveiden mukaisia maksuttomia harrastuksia. Tampereen harrastusvalikoima pohjautuu lasten ja nuorten toiveiden kuulemiselle. Toiminnan suunnittelun pohjana on lähes 6 000 tamperelaisen lapsen ja nuoren toiveet erilaisista harrastuksista. Lukuvuonna 2021-2022 ”Lupa liikkua lupa harrastaa” tarjoaa laajan kattauksen erilaisia harrastuksia teatterista koodaukseen, robotiikasta tanssiin, eläinten hoidosta jääkiekkoon sekä kokkaamisesta katutaiteeseen. Harrastustarjonnan löytää sähköisestä harrastuskalenterista. Lasten ja nuorten lähellä työskentelevät opettajat, kouluvalmentajat ja oppilashuolto ohjaavat lapsia ja nuoria harrastuksiin. "Lupa liikkua lupa harrastaa" -kokonaisuutta on toteuttamassa laaja verkosto (mm. Tampereen seudun ammattiopisto, kirjastot, Särkänniemen koiramäki, Suomen teatteriopisto, Monitoimitalo 13, Sorin sirkus, paikalliset urheiluseurat ja yritykset).

Lupa liikkua lupa harrastaa Tampereella
Laajan yhteistyöverkoston kanssa toteutetaan koko kaupungin yhteinen "Lupa harrastaa" -harrastuskulttuuri, joka edistää lasten ja nuorten aktiivisuutta, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. "Lupa harrastaa" tarjoaa oppilaalle harrastuspolun, jota seuraamalla oppilaalla on mahdollisuus löytää itselleen mieluisa harrastus. Harrastaminen tapahtuu koulupäivän aikana, välittömästi koulupäivän jälkeen joko koululla tai muissa harrastamisen paikoissa ympäri Tamperetta.

Tampereen harrastamisen mallin keskeiset periaatteet:

  • lasten ja nuorten hyvinvointierojen kaventaminen
  • yksinolon vähentäminen, kaverisuhteiden tukeminen
  • jokaiselle lapselle mieluisa säännöllinen harrastus
  • harrastusmahdollisuuksien, -tilojen ja ‐paikkojen hyödyntäminen monipuolisesti
  • aktiivinen ja viihtyisä koulupäivä
  • koulujen, järjestöjen ja seurojen yhteistyö
  • omaehtoisen tekemisen mahdollistaminen
  • lapsen ja nuoren onnistumisen kokemusten vahvistaminen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Lasten ja nuorten harrastamisen kokonaisuuden tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Lauri Savisaarelle ja kehittämispäällikkö Mikko Tiirikaiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Aarne Raevaara poistui ja varajäsen Yrjö Schafeitel liittyi kokoukseen.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Kristiina Järvelä, Mikko Tiirikainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)