Kaupunginhallitus, kokous 29.11.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 554 Alasjärven länsipuolen yleissuunnitelman vaihtoehtotarkastelu, vaihtoehdot ja etenemismalli (kehittämiskokousasia) 

TRE:8048/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelujohtaja Jukka Lindfors, puh. 050 559 4139, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi Kantakaupungin vaiheyleiskaavan (valtuustokausi 2017-2021) kokouksessaan 17.5.2021. Vaiheyleiskaavassa Ruotulassa Teiskontien pohjoispuolella asumisen ja virkistyksen alue muutettiin asumisen alueeksi. Syynä muutokselle oli seudullisen raitiotien linjaus, joka päätettiin valtuustossa 19.10.2020. Raitiotien pysäkkien ympäristöön on tarkoituksenmukaista saada tiivistä ja tehokasta kaupunkirakennetta, jotta kestävien kulkutapojen käyttö ja kulkutapaosuuden kasvu varmistuvat. Yleiskaavaselostuksen mukaisesti tavoitteena on, että alueella tällä hetkellä sijaitseva golf-kenttä rakennetaan osin uudelleen asuinalueen pohjoispuolelle.

Kaupunginhallitus hyväksyi asemakaavaohjelman 30.11.2020. Ohjelmassa vuodelle 2023 aikataulutettuna kohteena on Ruotulan Alasjärven länsipuolen asuinalue, jonne tavoitellaan uutta asuinaluetta joukkoliikennevyöhykkeeseen sekä virkistysalueeseen tukeutuen. Tavoitteena on myös edistää laadukasta puurakentamista. Asemakaavoitusohjelman mukaisesti asemakaavan pohjaksi laaditaan aluetta koskeva yleissuunnitelma. Tämän on tarkoitus valmistua 2022.

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelma Ihmisten Tampere, mahdollisuuksien kaupunki merkittiin tiedoksi kaupunginvaltuuston kokouksessa 23.8.2021. Pormestariohjelmassa kohdassa kaupunkiympäristö todetaan seuraavaa: Ruotulan alue kaavoitetaan, jonka yhteydessä golf-kenttä siirretään osittain.

Kaupunginhallitus päätti 4.10.2021 pyytää ympäristöministeriöltä lisäaikaa Tampereen kansallista kaupunkipuistoa koskevan päätöksen tekemiseen hakemuksen täydentämistä varten. Kaupunki vie lisäajan puitteissa Eteläpuisto-Viinikanlahden, Hämeenpuiston ja siihen kytkeytyvän Kunkun parkin, Sara Hildénin taidemuseon sekä Ruotulan asemakaavoja eteenpäin sen varmistamiseksi, että alueiden erityisten arvojen sisältyminen suunnitelmaratkaisuissa on saatu varmistettua.

Tampereen frisbeeseura luovutti 20.9.2021 adressin Ruotulan frisbeegolfradan säilyttämisen puolesta Tampereen pormestarille, valtuuston puheenjohtajalle ja valtuustoryhmien puheenjohtajille. Adressiin oli kerätty noin 18.000 nimeä.

Hyväksytyn asemakaavoitusohjelman mukaisesti Tampereen kantakaupungin Ruotulan alueella on käynnissä Alasjärven länsipuolen yleissuunnitelman laadinta. Yleissuunnitelman on tarkoitus valmistua vuonna 2022, jonka jälkeen alueen suunnittelu jatkuu asemakaavoituksella. Suunnittelualueelle sijoittuu muun muassa Linnainmaalle suunniteltava raitiotielinja, uusi raitiotiehen tukeutuva asuinalue, golfkenttä sekä frisbeegolfkenttä.

Ottaen huomioon edellä kuvatut Ruotulan alueeseen kohdistuneet päätökset, linjaukset ja muut prosessit, on perusteltua, että tulevan päätöksenteon pohjaksi tutkitaan useita vaihtoehtoisia periaatteellisia maankäyttöratkaisuja Alasjärven länsipuolisella alueella. Vaihtoehtojen osalta arvioidaan vaikutuksia

  • maankäyttöön ja yhdyskuntarakenteeseen,
  • luontoarvoihin ja vesistöihin,
  • maisemaan, kallio- ja maaperään,
  • talouteen ja maankäytön toteuttamisen edellytyksiin,
  • urheiluun, virkistykseen ja viheralueisiin sekä
  • liikenteeseen.


Tutkittavat periaatteelliset vaihtoehdot ovat seuraavat:

  • VE 0, nykytilanne, raitiotietä ei toteuteta
  • VE 0+, nykytilanne, mutta raitiotie toteutetaan Ruotulan kohdalla Teiskontien varteen
  • VE 1, Raitiotie ja siihen liittyvä asuinalue toteutetaan valtuuston 19.10.2020 päättämän vaihtoehdon (Tenniskatu) mukaisesti. Golf siirtyy muualle ja frisbeegolf jää nykyiselle sijainnilleen.
  • VE 2, Raitiotie ja siihen liittyvä asuinalue toteutetaan valtuuston 19.10.2020 päättämän vaihtoehdon (Tenniskatu) mukaisesti. Frisbeegolf siirtyy muualle ja golf jää. Golf-kenttien suunnitteluun voidaan käyttää myös nykyisen frisbeegolfin aluetta.
  • VE 3, Raitiotie ja siihen liittyvä asuinalue toteutetaan valtuuston 19.10.2020  päättämän vaihtoehdon mukaisesti. Golf ja frisbeegolf jäävät nykyisille sijainneilleen, kummankin toiminnon pinta-ala supistuu nykyisestään


Vaihtoehdot 0 tai 0+ eivät ole tavoiteltavia ottaen huomioon aiemmat päätökset (mm. kantakaupungin vaiheyleiskaava). Ne antavat kuitenkin hyvän vertailupohjan muille vaihtoehdoille.

Vaikutusten arvioinnissa otetaan huomioon vaihtoehtojen toteutettavuuteen liittyviä mahdollisia aikataulueroja. Vaihtoehtojen 1 ja 2 osalta selvitetään alustavasti sekä golfkentän että frisbeegolfkentän vaihtoehtoisia sijoittumispaikkoja sekä toteuttamisedellytyksiä.

Vaikutusten arvioinnin tuloksena esitetään vaihtoehtoja, jonka osalta edetään tarkempaan yleissuunnitteluun ja edelleen asemakaavoitukseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Alasjärven länsipuolen yleissuunnitelman vaihtoehtotarkastelu, vaihtoehdot ja etenemismalli merkitään tiedoksi.

Vertailtavat vaihtoehdot hyväksytään ja niistä tehdään vaikutusten arviointi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle ja suunnittelujohtaja Jukka Lindforsille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen ja Johanna Loukaskorpi poistuivat kokouksesta.

Yrjö Schafeitel ja Arttu Vuori poistuivat kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Jukka Lindfors, Pia Hastio

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)