Yhdyskuntalautakunta, kokous 21.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 204 Santalahdenaukion katusuunnitelma, Santalahti 

TRE:8181/10.03.02/2022

Valmistelija

  • Sivenius Jouni, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Katuinsinööri Mikko Vainiomäki, puh. 040 801 6212, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Santalahdenaukion katusuunnitelma, suunnitelmanumero 1/20356, Santalahden kaupunginosassa.

Asemakaavalla 8048 entinen Santalahden toimisto-, teollisuus- ja varastoalue muutettiin asuinalueeksi. Kaava-alue sijaitsee Paasikiventien varressa, Pispalan harjun pohjoisrinteellä, rautatien ja Näsijärven rannan välissä. Asemakaavan tavoitteena on muuttaa Santalahden alue hyvän elinympäristön kaupunkikuvallisesti laadukkaaksi ja kaupunkirakenteellisesti eheytyväksi asuinkortteleiden alueeksi. Alueelle osoitettiin uusia kerrostalokortteleita, tonttiyhteyksiä, kevyen liikenteen yhteyksiä, 2 katuaukiota ja 13 lähivirkistysaluetta. Alueen katuverkko tukeutuu pääasiassa Rantatiehen, joka on alueen ainoa kokoojatyyppinen katu. Nyt laaditussa katusuunnitelmassa on esitetty asemakaava-alueen länsiosan keskelle sijoittuva valaistu ja kivetty katuaukio, josta on monipuoliset kulkuyhteydet viereisiin alueisiin.

Santalahdenaukio toimii jalankulun ja pyöräilyn solmukohtana ja osittain myös oleskelualueena, jonka luoteiskulmaan sijoittuu istutusalue ja eteläpäädyn 8 metriä korkeaan tukimuuriseinämään maalataan muraali. Aukion ja viereisen Rivinterinpuiston rajapinta häivytetään samankaltaisilla pintamateriaalivalinnoilla.

Länsireunaltaan aukio rajautuu kiinteistöihin ja Rantakylänraittiin, itäreunaltaan Rivinterinpuistoon, Nestor Kivimäen puistikkoon ja Pahvitehtaanraittiin. Rantakylänraitin ja Pahvitehtaanraitin kautta kulkee alueen sisäinen kulku- ja pelastustiereitti. Aukiolle on myös osoitettu pelastusajoneuvojen nostopaikkoja. Tonteille ajo on sallittu aukion läpi.

Pohjoisreunaltaan aukio rajautuu Rantatiehen ja Santalahden rantasiltaan. Rantatie sijaitsee n. 3 metriä aukiota alempana ja kulku kadulle tapahtuu portaiden ja hissin kautta. Santalahden rantasilta toimii kulkureittinä Paasikiventien yli Santalahden rantapuistoon.

Etelässä aukio päättyy Uranraitin tukimuuriseinään ja hissikuiluun. Hissillä voi nousta Uranraitille tai myöhemmin rakennettavalle Santalahden ylikäytäväsillalle, joka johtaa Ylä-Pispalan kaupunginosaan. Kaakossa aukion ja Rivinterinpuiston rajapintaan sijoittuu portaittain nouseva tukimuuri, joka mukailee puiston tasausta.

Alueen pintavedet johdetaan kivikourulaattojen, reunakivien ja pinnan kallistusten avulla uusiin hulevesikaivoihin.

Santalahdenaukion katusuunnitelman kustannusarvio on noin 205 000 euroa.

Katusuunnitelmaehdotus oli julkisesti nähtävillä 15.5.-29.5.2023. Katusuunnitelmaehdotusta vastaan ei jätetty muistutuksia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Santalahdenaukion katusuunnitelma, suunnitelmanumero 1/20356, hyväksytään kustannusarvioineen.

Santalahdenaukion kunnossapitoluokaksi määrätään muilta osin B1, mutta Santalahden rantasillan ja Santalahdensillan väliselle linjaukselle A.

Maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mikko Vainiomäki, Leena Tala

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.